de catacaba » 12 feb. 2013, 22:01
Bogdan, sa incerc sa-ti raspund atat cat stiu.
Simultanele nu costau nimic, dar totul a degenerat in momentul in care au inceput sa fie contestate partidele si rezultatele din teritoriu. Nu s-a inteles ca nu se castiga nimic in afara de experienta, cum nu se intelege ca ISC-ul este strict pentru antrenament si ar trebui sa ma doara fix in CUR (scuze!) daca la celalalt capat al firului exista un dictionar sau un creier. Sunt multi care fac pasiuni incredibile din a afisa un comportament de genul - in locul cutare x a trisat, partida a fost extrasa tendentios de arbitru, samd. Si daca a fost extrasa tendentios ce ? Nu tot partida e ? Si daca s-a afisat 110% din 100% ce ? La sala o sa faca mai mult de 70% ? Hai sa fim seriosi. In fine, ideea e ca s-a trecut la niste partide de duplicat trase chipurile in direct, din care cei din teritoriu nu au inteles NI-MIC. Nu au inteles o data, nu au inteles de doua ori, s-au retras complet. Simultanele nu mai sunt pentru ca interesul a murit complet. A murit si pentru ca rezultatele au fost comunicate pe sponci si afisate si mai pe sponci. Bogdan, asta nu inseamna ca nu pot fi reluate. Dar chiar daca nu sunt reluate, asta nu inseamna ca o persoana fizica, exemplu tu, nu poti organiza o competitie locala, unde sa ai premii din taxe de exemplu, sa iti aprobe BF inscrierea in calendar, oricand, implicand si ajustari de rating, sa comunici rezultatele federatiei, iar federatia sa le aplice in rating. De la cupele Argus (2 la numar) care au fost competitii de sine statatoare la mijlocul deceniului trecut, nu tin minte sa se mai fi organizat ceva undeva. Eu personal, ca sef al comisiei de arbitri, imi dau tot concursul sa ghidez organizatorii daca imi solicita cineva acest lucru, in vederea disputarii pe principii de auto-arbitraj pentru libere si programe de corectura pentru restul probelor. Pana acum nu mi-a solicitat nimeni. Cand spun premii din taxe, iti dau un exemplu - organizezi un turneu de libere, 10 lei taxa. Imparti jucatorii in grupe de 8-10 in functie de rating si de numarul participantilor (fac eu asta prin programul tsh, numai sa stiu cine participa), oferi pe fiecare grupa 40-50 de lei locul 1, 20 locul 2, 10 locul 3 si raman si 20 de lei organizatorului. nu e greu. Timp sa fie. Din pacate eu unul nu am momentan decat pentru partea de hartii/ regulamente/ etc, mai putin pentru a organiza ceva.
Am retinut oricum propunerea cu simultanele si o sa incercam sa le reluam in urma votului de la AG de pe 9 martie, in alt format decat cel actual (renuntand la extragerea partidei intr-un centru in direct si cu amendamentul ca fiecare centru poate decide sa joace o partida a sa, trasa in sala, daca va considera necesar, precum si ce probe va mai dori).
Din cate stiu eu an de an s-a participat la mondialul francofon si de obicei nu s-au acoperit integral cheltuielile, nu vad de ce nu s-ar participa in acest an. Ca sa nu-ti spun ca mondialul anglofon se anunta a fi prin Africa (Kenya si-a depus candidatura).
Pentru ca incepatorii sa vina trebuie o promovare masiva. Ai cuvantul meu ca se poate trai exclusiv din scrabble si poti avea o prezenta masiva daca faci lobby in scoli de exemplu. Pe o taxa modica de 20-30 de lei pe luna, multi parinti si-ar da copiii la scrabble. iarasi - spatiu sa fie, timp sa fie ... si jocuri! Eu sunt incepator. De unde cumpar un joc valabil? Limitand cuvintele din DEX pierzi inca si mai mult. E ca si cum as juca pe dictionarul nord american (parte din cel englezesc). De unde stii cine ce cuvinte stie? Vine vreun lingvist incepator, vreun medic specialist sau vreun arheolog, ne da in cap cu dictionarul prescurtat la cuvintele uzuale.
Sa joci fara soft - da! de acord! Asta se cheama antrenament. Nici nu e nevoie sa joci - poti face anagrame, poti face diverse jocuri conexe pana sa ajungi la scrabble. Cel putin pentru copii exista o intreaga metodologie pana ajungi la partide de scrabble.
Te contrazic in legatura cu sedinta tehnica. De cand s-a schimbat regulamentul de libere, nu exista concurs la care sa particip si sa nu tin o mica prelegere inainte de competitie, in care reamintesc toate punctele nevralgice unde pot iesi discutii (ex. contestatii, tras mai multe litere, etc). Daca vin incepatori am grija sa ma tin de capul lor inainte de probe pentru a le explica exact ce si cum - ultimul exemplu - fratii Ciupeiu la turneul de la Cluj. Ca sa nu mai zic de copii unde intotdeauna exista sedinta tehnica inaintea fiecarei probe si consiliere pe parcurs in caz ca mi se pare ca nu au pus bine pe tabla, nu joaca cu stocul care trebuie la compunere, alte cazuri.
S-a jucat cativa ani acea divizie B care nastea niste probleme pentru avansatii care se lasau o perioada si apoi treceau printr-un an, practic, pierdut. Daca ma intrebi, parerea mea personala e ca singurele 2 probe valabile intr-un concurs de scrabble sunt liberele (dar nu simulacrul de turneu de la noi, ci unul serios, cu minim 12-14 runde si sisteme diverse de imperechere) si duplicatul clasic. De aceea francezii sunt pe top, caci joaca pana la epuizare clasicul si, evident, il joaca bine. Noi, ca romanii, ne pricepem la toate si la nimic bine. Stim si completiv, si eliptic, si compunere (de 4 feluri!) si anticipatie ... mai lipseste tacticul sa fie treaba completa. Nu spun ca nu ar trebui jucate. Dar ar trebui sa faca parte strict din niste cupe, nu din campionatul national. Asta e strict parerea mea si nu intentionez s-o promovez in sferele inalte. Pe de alta parte, Bogdan, arbitrand copii, am avut anul trecut o pereche de copilasi de la Oneaga de 7 si 8 ani. Crede-ma ca n-a fost nevoie de cine stie ce explicatii pentru clasic si compunere - n-au dat 0, nici n-au rupt muntii. Daca ei au priceput, nu vad de ce un incepator adult ar avea nevoie de o perioada lunga de adaptare.
In schimb sunt de acord ca ar trebui relaxat sistemul de arbitraj la competitiile care presupun scriere de coordonate. Daca la limba engleza ma pricep, am considerat ca ar fi bine sa jucam asa cum se joaca pe plan international, am facut studii de-a lungul anilor pentru a arata similitudinea intre sistemul de coeficienti si cel de punctaveraj, am adaptat si in final adoptat regulamentul WESPA ca regulament oficial al partidei de scrabble liber, la limba franceza sunt pe dinafara, desi vorbesc binisor (dar nu scriu). Ei, in urmatorul mandat, dupa alegeri, este necesara o adaptare a regulamentului de arbitraj referitor la inscrisurile de pe biletele/ foi de compunere, in sensul minimizarii 0-urilor de pozitie gresita, care reprezinta si o durere mare a incepatorilor. Pentru aceasta este necesara cooperararea mai multor jucatori cunoscatori de limba franceza in vederea traducerii regulamentului francofon si adaptarii acestuia la realitatile concursurilor romanesti, astfel ca si arbitrii (mai putini la noi) sa poata conduce partida si afisa in timp util rezultatele, cum se intampla in prezent, fara penalizarea majoritatii cazurilor in care coordonatele sunt gresite (in noul regulament fiind posibil ca scrierea acestora sa nu mai fie obligatorie in aceasta forma sau chiar deloc, existand insa alte conditii si alta forma de biletel).