Modificări 2012 — Vă invităm să comentaţi aici
1. Competiţia constă din 4 etape şi un turneu final. Fiecare dintre acestea se desfăşoară pe durata a 3 zile. La fiecare etapă şi la turneul final se va disputa câte un turneu de libere cu 8 tururi, programat în prima zi.
2. Pentru clasamentul final se iau în considerare cele mai bune 3 rezultate (punctaje de clasament) ale fiecărui jucător la fiecare tip de probă (Libere, Duplicat Clasic, Duplicat Completiv, Duplicat Eliptic, Anticipaţie, Compunere) dintre primele 4 etape şi rezultatul de la turneul final.
3. Proba de compunere se va trage la sorţi la fiecare etapă şi la turneul final, dintre toate cele 4 tipuri clasice de compunere ("Integral... parţial", "Integral pe şir", "Hexascrabble" şi "Serie de maxime").
4. La toate probele de la cele 4 etape şi de la turneul final se aplică scara de punctaj S = N + V, unde N este numărul participanţilor şi V este diferenţa dintre valoarea partidei conform ratingului şi valoarea medie de 150. Dacă numărul participanţilor N este mai mare decât scara de punctaj S, atunci toţi jucătorii clasaţi inferior locului S vor primi jumătate din punctajul aferent locului S (rotunjit în favoarea jucătorului). La Tineret valoarea medie se consideră 140.
5. Toti jucătorii care se încadrează în vârsta maximă a unei categorii de tineret sunt consideraţi ca făcând parte (şi) din acea categorie. De exemplu, un cadet va apărea şi în clasamentul de la juniori şi în cel de la cadeţi, putând cumula medalii (dar, în principiu, nu şi puncte de clasificare sportivă).