Campionatele mondiale de scrabble francofon 2014

Campionatele Mondiale de
Scrabble Francofon 2014

— reportaj —

Teodora Bohbot Arcadie Popescu Jessie Rosca Paul Raican

Campionatele Mondiale de Scrabble Francofon 2014, Aix-les-bains, Franta În perioada 2-9 august 2014, în uriaşul cazinou "Grand Cercle" al cunoscutei staţiuni balneare franceze Aix-les-Bains, are loc cea de-a 43-a ediţie a Campionatelor mondiale de scrabble în limba franceză – cel mai mare eveniment scrabblistic din lume, în privinţa amplorii organizării şi a numărului de participanţi (aproximativ 1500 de persoane!).

Lotul României (mai mic decât am sperat pentru anul acesta, din păcate, din cauze financiare) este format din: Teodora Bohbot, Jessie Roşca, Arcadie Popescu şi Paul Răican.

Evenimentul constă din mai multe competiţii, unele numai pentru jucătorii calificaţi, altele open. Cea mai importantă dintre acestea este Campionatul ELITE, la care au dreptul să participe numai componenţii loturilor naţionale — şi unde participă şi cei 4 membri ai lotului României.

Vă vom prezenta mai jos, pe parcusul desfăşurării competiţiilor, cîteva date succinte despre acestea, unele evenimente deosebite, fotografii, precum şi numele cîştigătorilor. Clic pe linkul următor pentru a vedea clasamentele complete şi partidele de duplicat jucate (comentate de specialişti). Unele partide se transmit în direct (adăugaţi o oră la timpul indicat pe pagină): http://www.ffsc.fr/endirect/

Sîmbătă, 2 august

O zi de tatonare, explorare, orientare, înscrieri. La Open Classique — un turneu de calificări de ultimă oră pentru Campionatul de libere care începe mîine dimineaţă — se aliniază 44 de jucători. La finalul celor 8 partide prevăzute, primii 5 vor fi consideraţi calificaţi. După 4 tururi, au rămas 5 jucători neînvinşi. Jucătorii noştri nu participă la acest turneu, fiind calificaţi din oficiu. Ora 22:00. Turneul s-a încheiat. Cei 5 calificaţi sunt, în ordine: Sullivan Delanoë, Jean-Pierre Brelle, Fabien Sartre, Gilles Sauze (toţi din Franţa) şi Mahamadi Sawadogo (Burkina Fasso). Primul "sub linie" (locul 6) este francezul Franck Maniquant, multiplu campion naţional şi mondial la alte probe (de tip duplicat). Franck va putea, totuşi, să joace mîine la Campionatul mondial de libere, dacă numărul total de jucători calificaţi din toate ţările participante va fi impar.

Duminică, 3 august

Teodora Bohbot si Paul Raican la Campionatul Mondial de Scrabble Francofon Clasic 2014Astăzi, la ora 10:30, a început Campionatul Mondial de Scrabble Clasic (partide libere). 80 de jucători înscrişi, din 13 ţări: Franţa (26 de sportivi), Belgia (9), Benin (9), Gabon (9), Burkina Fasso (7), Senegal (4), Quebec (4), Elveţia (4), Camerun (2), România (2), Togo (1), Madagascar (1) şi Algeria (1). Se vor juca 17 partide repartizate pe mai multe zile. Din partea României, participă Teodora Bohbot şi Paul Răican. Menţionăm că anul trecut, Teodora şi clubul ei (Montpellier) au obţinut titul de campioni ai Franţei la scrabble clasic intercluburi. După 3 partide, Teodora se clasează pe locul 31 (2 victorii), iar Paul pe locul 42, cu o singură victorie. Astă-seară vor mai avea loc trei tururi.
Ora 22:00. După 6 tururi, un singur jucător a rămas neînvins: gabonezul Schélick ILAGOU REKAWE! Jucătorii noştri, din păcate, au pierdut ultimele 3 partide. Să sperăm într-o recuperare a decalajului, mîine!

A început şi primul Duplicat Open, care se va desfăşura în paralel cu întrecerile oficiale şi la care s-au înscris nu mai puţin de 548 de jucători! Puteţi urmări partidele în direct, sau le puteţi rejuca oricînd. Prima partidă a asa-zişilor "outsideri" s-a încheiat cu victoria lui francezului Laurent Dauvilliers, care a terminat cu -5 p faţă de top (adică, 99,5%). Asta, ca să vedeţi nivelul la care se joacă! Ultima depunere era TELEGUE (românii, oare, ar fi văzut TELEAGA asta?).

Tot astăzi s-au disputat primele 2 partide ale Campionatului Mondial de Duplicat Blitz, la care timpul de gîndire este de 1 minut în total (40 s + 20 s). Participă 384 de concurenţi din 16 ţări. Românii încă nu se încumetă... La jumătatea competiţiei, pe locul 1 se află marele specialist al probei, francezul Antonin Michel, cu... 100% topul (2101 p)! Si n-au fost decăt 15 scrabbluri, dintre care 5 unice...

Podiumul Campionatului Mondial de Blitz 2014: Antonin Michel, Samson Tessier, Romain Santi Luni, 4 august

Continuă competiţiile începute ieri: vreo 8 tururi din Campionatul de Libere, partidele 3 şi 4 ale Duplicatului Open (în direct, de la 11:00, resp. 19:00, ora noastră); şi ultimele două partide ale Campionatului Mondial de Blitz (în direct, de la 15:00, resp. 16:30).

Ora 19:00. S-a încheiat Campionatul Mondial de Blitz. Avem primul Campion mondial 2014: Antonin MICHEL (Franţa), cu 0 p sub top (100%) după 4 partide super rapide! Nu e de mirare, de altfel, pentru că anul trecut la Rimouski a repurtat titlul de Campion Mondial la Elite, cu aceeaşi performanţă în premieră: 100% din top, după 7 partide...

La Libere, după 10 tururi, în fruntea clasamentului este tot gabonezul Schélick ILAGOU REKAWE (singurul cu 9-1). Teodora (5-5) este pe locul 31, iar Paul (3-7) pare să fie urmărit în continuare de ghinion, pierzînd una dintre partide cu 14 puncte, alta cu 4 puncte...

Ora 22:00. Situaţia după 13 tururi: ILAGOU REKAWE îşi păstrează poziţia de lider, deşi a mai suferit o înfrîngere (11-2); Teodora a pierdut ultimele 3 partide (5-8) şi este pe locul 58, iar Paul (4-9) este pe locul 76. Mîine după-masă se mai joacă 4 tururi; iar joi seara, finala.

La Duplicatul Open, după 4 tururi, conduce belgianul Alain BERCKMANS, cu aproape 99% din top. Ultima partidă a acestui turneu va avea loc joi dimineaţă.

Cei doi finalisti ai Campionatului de libere: Julien Affaton (dreapta, campion) si Schelick Rekawe (stinga)Marţi, 5 august

Astăzi, la ora 11:00 (ora României) începe Campionatul Mondial de Duplicat Perechi, o probă foarte dură pentru că, de obicei, sunt multe perechi pe top — deşi timpul de gîndire este de doar de 1 min. şi 30 s (la primele 4 partide)... S-au înscris 271 de perechi. Jucătoarea noastră Jesse Roşca participă la această competiţie în pereche cu belgianul Benoît Coppens, împreună cu care a fost pe locul 2 la proba de duplicat perechi la Festivalul României de la Sibiu. Avem deci doar o (jumătate de) pereche, căreia îi ţinem pumnii! După prima partidă este pe locul 113, cu -37 p. Nu mai puţin de 14 perechi sunt pe top... A doua partidă va avea loc la ora 15:00.
Ora 17:00. După 2 partide, au rămas "doar" 7 perechi pe top. Cum s-o simti perechea nr. 8, cu numai -1 p?... : Benoît şi Jessie se situează pe locul 91 (-50 p, adică 97.55%).

Tot azi a avut loc cea mai spectaculoasă probă a Campionatelor, Le Défi Mondial, o partidă de duplicat fulger tip "moarte subită" (cine pierde topul, iese). Partida se desfăşoară cu spectatori şi la ea se întrec cei mai buni jucători ai momentului, calificaţi de-a lungul anului la diferitele etape ale Marelui Şlem, plus cîte un reprezentant al celorlalte ţări particiante la Campionate. Anul acesta, 39 de jucători din 20 de ţări. Teodora a ieşit din turul 2, probabil încercînd să forţeze topul. După 17 tururi, a rămas un singur concurent: Kévin MENG (Elveţia).

Campionatul de Libere s-a încheiat, practic, pentru 78 din cei 80 de jucători. Finala va fi africană: Julien AFFATON (Benin, 14,5-2,5) şi Schélick ILAGOU REKAWE (Gabon, 14-3) se vor lupta în direct pentru titlu, joi seara. În ceea ce-i priveşte pe jucătorii români: Teodora a terminat pe locul 42 (cu 8-9), iar Paul pe locul 75 (cu 6-11).

Perechea Benoit Coppens-Jessie RoscaMiercuri, 6 august

Prima etapă a Campionatului de perechi s-a încheiat. Pe locul 1: perechea Fabien Leroy-Samson Tessier (Franţa), cu un singur punct pierdut în 4 partide. Clasamentul continuă, practic, din punct în punct! Primele 20 de perechi din acest clasament vor juca vineri Finala, constînd din 2 partide cu timp de gîndire redus (1 minut, în loc de 1 min. 30 s). Pentru ceilalţi, Campionatul s-a terminat. Perechea Benoit Coppens-Jessie Roşca a obţinut un foarte onorabil loc 56 (din 270), cu 97% din top!

Tot astăzi, a început proba-probelor, competiţia-vedetă a acestei săptămîni: Campionatul Mondial de Scrabble ELITE – acela care va da cel mai rîvnit titlu din scrabblul francofon: Champion du Monde Toutes Catégories. 293 de concurenţi din 19 ţări. Pe categorii de vîrstă: 159 de seniori, 38 de veterani "tineri" (Vermeil), 18 veterani peste 70 de ani (Diamant), 25 de "speranţe" (Espoir, între juniori şi seniori - categoria care dă foarte mulţi campioni!), 30 de juniori, 9 "benjamini" (copii mai mari) şi 14 cadeţi. Sunt 7 categorii, aşadar, fiecare cu titlul său de campion mondial! A bon entendeur... La această probă, Romania are 3 reprezentanţi: Teodora Bohbot, Jessie Roşca şi Arcadie Popescu.

Prima partidă nu a pus foarte multe dificultăţi elitei: doar 2 scrabbluri şi un cuvînt mai dificil, PUCAGE – care însă a făcut ceva victime printre topeuri (dimpreună cu iluzoria sa prelungire stînga...). În final, "doar" 5 jucători s-au clasat pe top. Locul 6 a pierdut 1 p; locul 11, 2 p...; locul 51, 10 p! Jucătorii noştri se încălzesc mai greu. Cel mai bine stă Arcadie Popescu: locul 164, cu un senzaţional 95% !!!

Grila de la Defi des Jeunes 2014 si cistigatorul, Gaston Jean-BaptisteJoi, 7 august

Ultima partidă a Duplicatului Open. O partidă grea, plină de capcane, merită rejucată. În final, cîştigă belgianul Alain Berckmans, cu -78 p (peste 98%). Prietenul nostru Benoît Coppens termină duplicatul pe locul 27 (din 548 de concurenţi, vă reamintesc...).

Au avut loc partidele 2 şi 3 de la Campionatul ELITE. După 2 partide, mai erau doar 3 jucători pe top — intre care, desigur, multicampionul mondial Antonin Michel (Franţa). La partida a 3-a însă, inimaginabil, Antonin pierde 2 puncte — şi încă la o depunere banală, văzută de 80% din sală!!! Au mai rămas 2 jucători pe top: Hugo Delafontaine (Elveţia) şi Francis Desjardins (Quebec). La vîrf, lupta e "pe viaţă şi pe moarte"...

Dintre români, după 3 partide cel mai bine se situează Jessie (locul 255). Rafala nemiloasă de 4 scrabbluri de la începutul partidei, unele unice (ILLUTANT, INCUITES), au contribuit probabil la distanţarea dramatică de top a jucătorilor noştri.

Le Défi des Jeunes este o partidă de tip "moarte subită", similară cu Défi Mondial, dar disputată doar de tineret (22 de Junori şi Cadeţi din Franţa, Belgia, Elveţia şi Quebec). Tinerii au pe masă cîte un obiect cu rol de "joker". Ei pierd acest "joker" la primul top pierdut, iar la cel de-al doilea top pierdut ies din joc. Partida a fost cîştigată în 10 tururi de juniorul francez Gaston Jean-Baptiste — al doilea an la rînd, după Rimouski 2013!

Perechea campioana mondiala 2014: Benoît Delafontaine-Franck ManiquantVineri, 8 august

Tocmai s-a încheiat Campionatul de perechi. Finala (2 partide rapide) a fost disputată de primele 20 de perechi din clasamentul după 4 partide, plus primele 4 perechi de Tineret şi primele 4 de Veterani. La aceste partide, timpul de gîndire este infernal... Practic, joacă nişte adevărate maşini de scrabble!... Perechea campioană mondială 2014: Benoît Delafontaine-Franck Maniquant, cu doar 3 puncte pierdute, în 6 partide... Deci, campionii de anul trecut îşi păstrează titlul — iar Franck devine, pentru a 6-a oară, campion mondial la perechi!

Partidele 4 şi 5 ale Campionatului ELITE (duplicat individual). Prima dintre acestea a fost teribilă, pentru mulţi din jucătorii de top. Antonin Michel, de exemplu, NU s-a aflat printre cei numai 23 de jucători din sală care au văzut SQUEEZAIT (72 p fără scrabble, peste 2 pivoţi, din EIQSTHZ), pierzând astfel încă 20 p! De altfel, tînăra "speranţă" Hugo Delafontaine este singurul jucător pe top la această partidă - şi după 4 partide (ba, chiar după 5).

Finala Campionatului Mondial de Scrabble Clasic. Partidele au fost retrans­mise pentru public şi comentate în direct într-o altă sală, izolată de sala în care jucau cei doi adversari. De menţionat că beninezul Julien Affaton a fost finalist... cu ghinion la ultimele 3 ediţii ale campionatului mondial! Iar gabonezul Schélick Ilagou a condus tot turneul 2014, fiind întrecut (cu 0,5 p...) doar în ultimul tur (17). Rezultatul finalei: Julien - Schélick, 2-0... in ciuda "avionului" REMELAGE al lui Julien, necontestat de adversarul intimidat. Campion mondial la libere 2014: Julien AFFATON (Benin).

CM  

===