hit counter

SCRABBLERO FORUM • Vezi subiect - Uzul dicteaza norma
Pagina 1 din 1

Uzul dicteaza norma

MesajScris: 07 oct. 2010, 14:36
de bughitza
Uzul face norma - nu asta e regula dupa care se conduc si cei de la Academie ? Mie mi se pare ca in acest LOC 5.0 apar o gramada de cuvinte care nu isi au locul, iar altele au fost "uitate" din nou. Nu contest ca DLRM trebuie sa fie reprezentat in listele de scrabble , dar nu sunt de acord cu:
- prefixele gen abero, cripto, criso etc. Ce reprezentativitate au ele pentru mine ? Majoritatea fac referire la niste termeni extrem de tehnici. Vreti cumva sa bagati si toate cuvintele tehnice in lista ? Jucatorii sunt oameni de diverse profesii si au diverse pasiuni, dar mi se pare anormal sa le ceri tuturor sa stapaneasca niste cuvinte cu o aplicabilitate atat de restransa si specifica.
- sunt mai multi jucatori pe ISC care au la finger o serie intreaga de cuvinte care au fost jucate dar nu exista in dictionare. Si multe din ele sunt de foarte bun simt. Ce facem cu UNGHIERA ? Nici acum nu o bagam (spre disperarea multora din cei pasionati de anticipatie :) ) ?. Avem verbul a decripta in DEx, dar nu avem a cripta si vad ca nici aici nu e bagat. Nu vi se pare logic sa stam sa ne gandim la niste cuvinte uzuale, care nu se gasesc in dictionar si sa le bagam pe alea ? Nu credeti ca asa s-ar imbunatati mai degraba lista decat cu nspe termeni tehnici si prefixe aiuristice ?
- asta e o discutie care poate fi abordata si mai tarziu, dar v-ati gandit cumva vreodata ca introducand zeci de mii de cuvinte in lista e posibil ca sa fie alterata putin frecventa literelor in limba romana ? Mai ales daca introducem aiureli tehnice sau prea multi termeni de origine straina.

Eu am acasa o lista de doar 50-60 de cuvinte care nu erau in LOC 4.1 si ar fi bine sa fie (de genul unghiera). O sa o confrunt cu ce e bagat in LOC 5.0 si ce nu e o sa propun sa fie bagat. Eu cred ca fiecare din scrabblisti are o astfel de lista sau macar se gandeste la cateva cuvinte din aceasta categorie. Hai sa le strangem pe astea si hai sa bagam mai bine 200 de cuvinte uzuale in lista decat 200 (zic la plesneala, nu le-am numarat) de prefixe aiuristice.