hit counter

SCRABBLERO FORUM • Vezi subiect - Propunere regulament partida scrabble liber

Propunere regulament partida scrabble liber

Forumul de discuţii al scrabbliştilor din România

Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde catacaba » 28 dec. 2010, 00:50

Dragi colegi,

Va supun atentiei o propunere de modificare a regulamentului partidei de scrabble liber si aliniere la regulamentul international in vigoare.
Regulamentul probei de libere, asa cum este enuntat in acest moment, se gaseste imprastiat in 3 documente : Reguli generale, Partida de scrabble liber - regulament general, TURNEELE DE PARTIDE LIBERE - regulament de concurs. Toate sunt un amestec de reguli de competitie si reguli uzuale, sunt nestructurate si nu sunt clare, dovada fiind situatiile aparute in cursul acestui an care au generat polemici si chiar o scrisoare deschisa.
Unele prevederi din regulamentul actual pot duce la situatii anormale in clasamentul final, fiind demonstrat faptul ca, teoretic, un jucator cu 7 victorii poate fi inaintea unuia cu 8, intr-o conjunctura speciala. Sistemul de departajare pe baza de coeficient nu incurajeaza depunerea a cat mai multe puncte, ci doar mentinerea unei diferente maxim duble fata de adversar. Sistemul international, de departajare pe baza de puncte de clasament si punctaveraj incurajeaza depunerea a cat mai multe puncte si permite jucatorilor sa-si cunoasca dupa fiecare tur rezultatul, fara a astepta clasamentele intermediare. Cati din noi am retinut ca la un moment dat in turneu am avut, dupa 4 runde, coeficient 4,069 ? Cati din noi am putea insa retine ca, dupa 4 runde, avem 2 victorii si punctaveraj +82 ? Sau -115 ? Discutiile se poarta la modul : am cel mai tare coeficient la 3-2. Cat e ? Nu stiu, dar e mare, ca am batut aproape de dublu. In sistemul de punctaveraj discutia ar fi : am 3 victorii si +542 punctaveraj. Studiez de multi ani turneele de libere, atat amicale cat si oficiale, cca 15 turnee pana in prezent. Inversiunile de clasament fata de sistemul bazat pe punctaveraj sunt putine, as aprecia la 2-3 pentru un turneu de 30-40 de jucatori, datorate in special scorurilor mici, gen 440-220, sau unor scoruri speciale date de abandonuri, de asemenea mici, gen 350-100.
Unele prevederi din regulamentul actual sunt contrare spiritului de fair-play si taxeaza mult prea grav greseli inerente ale jocului. De exemplu regula "3 depuneri gresite" inseamna pierdere sigura de partida pentru cine nu o cunoaste, e blocat fara posibilitate de a depune in finalul meciului si i se nazare sa incerce o depunere gresita. In acel moment, daca adversarul stie regulamentul, partida este pierduta. De asemenea, regula pierderii turului atunci cand se trag mai mult de 7 litere si se vede una din ele. De asemenea, anuntul jokerului, pronuntia cuvantului, samd, au generat polemici aprinse si decizii corecte, dar contestate prin prisma ambiguitatii regulamentelor existente.
Parerea mea este ca nu are rost sa reinventam roata.
Toate aceste reguli exista, au fost scrise de cei ce conduc acum destinele jocului de scrabble intre natiunile care joaca scrabble exclusiv liber, asa cum a fost, de altfel, conceput initial de domnul Butts, si cred ca ar fi bine sa invatam din experienta lor si sa ne raliem regulamentului international.
Propunerea pe care v-o prezint si pe care doresc sa o supun spre aprobare primei Adunari Generale are la baza versiunea a 2-a a regulilor WESPA (World English-Language Scrabble Players Association), pastrand structura acestora. Ea este completata de reguli NASPA (North American SCRABBLE Players Association), ABSP (Association of British Scrabble Players),asiatice si africane.
Ca si noutati importante pe care le propune prezenta propunere de regulament :

- un regulament simplu al partidei uzuale de scrabble, prezentat in anexa (traducere dupa regulile jocului furnizate de Mattel)
- sistem de departajare bazat pe puncte de clasament si punctaveraj
- limitare a diferentei de punctaveraj la 350 de puncte, atat pentru invingator cat si pentru invins, din considerente de evitare a unor avantaje prea mari pentru unii jucatori (limita de 350 de puncte reprezinta, din studiul meu, cca 1-2% din totalul rezultatelor din cadrul unui turneu, ea fiind aplicata in acest moment in Asia pentru limitare. Englezii nu limiteaza, deocamdata, nimic, dar spiritul de fair-play nu a permis aparitia unor rezultate care sa duca la introducerea unei astfel de masuri). Limitarea pentru invins are in vedere faptul ca un ghinion extrem sau o diferenta mult prea mare de valoare intre doi adversari pot sa-l determine pe cel invins sa paraseasca arena competitionala, sa nu mai aiba incredere de sine, sa rateze si alte partide din aceasta cauza.
- descrierea literelor, a tablei de joc, a echipamentului in general, obligativitatea jocului si a ceasului de joc, care vor trebui sa fie puse la dispozitie de organizatori daca jucatorii nu au (dar vor fi taxati suplimentar pentru lipsa acestora)
- tratarea cazurilor de intarziere, abandon, lipsa partener, cu schimbari fata de regulamentul actual
- protocolul depunerii, declararea jokerului, extragerea literelor cu cazurile de tragere a unui numar mai mare sau mai mic de litere - alte proceduri fata de cele existente, nu se mai pierde turul, dar adversarul alege dintr-un buchet de litere pe cea (cele) pe care le returneaza in sac.
- contestatia, lipsa arbitrilor fluturari, auto-arbitrajul, timpul de gandire pentru initierea unei contestatii - anuntul "Stai".
- compensarea rezultatului gresit al unei contestatii (din regulamentul NASPA) - o compensare partiala a unei erori umane de arbitraj.
- incheierea jocului la 6 depuneri zero consecutive (incluzand schimb de litere, pas sau depunere gresita), nu se mai pierde jocul la 3 depuneri gresite consecutive.
- formular unic de contestatii, jokeri si rezultat, am anexat un posibil model in Anexa 2 (tradus dupa fluturasul WESPA)
- recalcularea unei partide
- pastrarea jocurilor si a ceasurilor pe aceleasi mese pe tot parcursul zilei. Asezarea literelor 10x10 sau 4x5x5 astfel ca urmatorii jucatori sa vada ca stocul e complet.

Un capitol extrem de important si stufos este rezervat CONDUITEI, care in ultima vreme a fost generatoare de conflicte nedorite. Se deosebesc clar cazurile de trisare, de comportament nesportiv sau de comportament care nu e nesportiv, dar nu trebuie promovat. Se discuta despre eticheta jucatorului de scrabble, a observatorilor, adnotatorilor, samd.
Arbitrii, in special arbitrul principal sef, capata puteri si obligatii sporite fata de regulamentul in vigoare.

Un alt capitol foarte important e legat de sistemele de imperechere, prezentandu-se si alte sisteme decat cele 2 aflate acum in regulament.
Studiind turneele din ultimii ani, am tras concluzia ca la juniori sistemul elvetian este complet dezavantajos, generand in unele cazuri invingatori putin scontati, mai ales atunci cand numarul concurentilor a fost impar. Trebuie ca membrii comisiei de regulamente si competitii sa studieze temeinic sistemele de imperechere propuse, pentru a gasi cele mai bune metode de a determina invingatori meritati. Trebuie studiata optiunea de "gibsonizare" a unui jucator cvasi-invingator intr-un turneu.

Nu in ultimul rand, se prezinta programele care sunt disponibile in acest moment si sistemele pe care le pot simula.

Dintre regulile existente in regulamentul in vigoare, pe care le-am pastrat, sunt :

- pierderea jocului la depasirea timpului de gandire - dat fiind faptul ca deocamdata sunt disponibile un numar f mic de ceasuri digitale, prelungirea partidei prin scaderea a 10 p pe minut depasit, nu mai mult de 10 minute, ar crea dispute inerente legate de numarul minutelor, care poate fi usor confundat prin efectul de paralaxa.
- Joker dupa Z si nu inainte de A - jucam pe alfabet romanesc, deci nu e o problema.
- decizia de remiza pe care o poate da arbitrul la amestecarea literelor din doi saci, fara posibilitate de reconsituire a partidei.

Comisia de competitii ar putea analiza posibilitatea separarii complete a ratingului de libere de ratingul probelor individuale, si calcularea acestuia strict conform algoritmilor internationali. Aceasta nu deranjeaza CNIS in forma actuala si ratingul pe care il genereaza proba de libere, care e unul global. Pe langa acesta poate functiona ratingul particular in care valoarea adversarilor conteaza si nu locul ocupat in turneu. De altfel, in regulament se precizeaza faptul ca nu vor fi cotate partidele care nu se joaca pe tabla (gen abandonuri, stat, etc). Aceasta separare ar face posibila organizarea de turnee regionale, orasenesti, comunale, cu permisiunea FRS, cotate ; organizarea unor turnee de intindere medie si mare si organizarea in viitor a Nationalelor Romaniei, intr-o singura etapa, invitational sau nu, pe modelul nationalelor americane, si separarea sau nu de CNIS. De asemenea, ar permite impartirea jucatorilor in divizii flotante, in functie de rating, astfel incat si jucatorii fara rating sau cu rating mic sa aiba o sansa la premii in cadrul unui turneu. Instituirea premiilor in bani, parte din taxa de concurs, ar duce, de asemenea, la o crestere masiva a interesului fata de scrabble, fata de competitie. Jucam pe an un numar extrem de mic de partide oficiale. Sunt 24 de partide la cele 3 etape, mai sunt, hai sa zic, 8 la perechi, 6 la CNSI si 8 la CR. 46 de partide intr-un an competitional. Spre comparatie, doar intr-o saptamana de concurs, in Malta, se joaca 54 de partide, iar la UK Open se joaca 48. In general, un jucator de competitie in strainatate joaca minim 70 de partide intr-un an, dar are de unde alege, dintr-un buchet foarte mare de turnee variate ca dimensiuni, sisteme de imperechere, impartire in divizii, etc. Adoptarea prevederilor referitoare la auto-arbitraj si sisteme de imperechere pot facilita aparitia unor turnee regionale sau locale la care nu e neaparata nevoie prezenta unui arbitru "de la centru". De altfel, in strainatate, termenul de arbitru la turneele de partide libere nu exista. Rolul arbitrului este asigurat de "directorul de turneu", iar cel al celui ce introduce rezultatele de un simplu operator. Sunt, cu siguranta, multi jucatori, inclusiv de pe ISC, care nu au cum sa participe la CNIS, dar ar veni cu placere la un turneu de duminica, de 5-6 runde, disputat chiar in orasul lor.
Astept parerile voastre pentru a contura impreuna o varianta care sa fie supusa si aprobata de Adunarea Generala, iar in functie de aceasta putem continua sa ne gandim la cele mai bune solutii astfel incat dezvoltarea jocului de scrabble liber, a jocului de scrabble in general, sa treaca usor, chiar si in aceste vremuri vitrege, dinspre virtual spre real.
Multumesc Dorinei Arhip si lui Matei Gall pentru parerile si pentru corecturile pe care deja mi le-au trimis, pe masura ce strang material si efectuez corectii o sa atasez noile versiuni, in comentariul carora voi arata ce s-a modificat fata de versiunile anterioare.
Va multumesc !
Catalin Caba
Ataşamente
Propunere regulament partida scrabble liber.zip
(76.79 KiB) Descărcat de 1236 ori
catacaba
 
Mesaje: 32
Membru din: 31 ian. 2010, 15:45

Re: Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde admin » 28 dec. 2010, 01:35

Vezi, Cătălin, chiar de la primele fraze vorbeşti, cînd de regulamentul partidei de libere, cînd de regulamentul probei de libere... Tocmai de-aia sînt 3 regulamente, pentru că aşa e logic: regulamentul general al jocului este cel conceput de Butts şi de colaboratorii săi - şi acesta trebuie să fie separat, pentru că el cuprinde regulile comune tuturor formelor de joc şi trebuie să fie uşor accesibil începătorilor. Regulamentul partidei poate fi inclus, la nevoie, în regulamentul probei de CNIS/CNSL, dar ca secţiune separată, care poate să rămînă neschimbată, în diferite formule competiţionale.

Voi reveni cu răspunsuri detaliate la propunerea ta, dar pentru început vă declar deschis că nu văd avantajele adoptării formulei anglofone - care NU este concepută de Butts, cred chiar că a fost concepută ulterior regulamentelor noastre (sau, mă rog, cam în aceeaşi perioadă). Deci, nu e vorba să reinventăm roata!

Oricum, totul merită o discuţie detaliată şi cu "cărţile" (adică, regulamentele noastre ACTUALE) "pe masă" (adică... ştie cineva unde sînt ultimele versiuni ale celor 3 regulamente? Atunci, îl/o rog să pună aici linkurile respective).
acidula
admin
Site Admin
 
Mesaje: 52
Membru din: 22 mai 2009, 09:01
Localitate: Bucuresti

Re: Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde MGall » 28 dec. 2010, 20:26

admin scrie:... ştie cineva unde sînt ultimele versiuni ale celor 3 regulamente? Atunci, îl/o rog să pună aici linkurile respective).

Din câte ştiu eu, singurele versiuni în format electronic sunt cele de pe site-ul clubului Impetus (http://www.csimpetus.ro/Romana/Regulamentescr.html - linkul există şi pe "scrabblero"), dar am impresia că nu sunt actualizate cu toate modificările din ultimul timp (ex.: coeficientul jucătorului care stă nu mai este 1,000 ;) )...
Ar trebui căutate toate modificările adoptate prin hotărârile AG şi BF din ultimii ani (dar nici astea nu-s publicate toate :( )...
Matei
MGall
 
Mesaje: 39
Membru din: 31 ian. 2010, 11:55

Re: Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde admin » 28 dec. 2010, 21:24

EXACT. Am şi spus că nu sînt actualizate, sînt de prin 2004 — altele n-am. De-asta le şi cer pe cele actuale.

Dar voi, arbitrii, nu aveţi undeva un dosar cu versiunile actualizate? După ce documente arbitraţi voi, de fapt?

Iar dacă aveţi dosarul acela, înduraţi-vă şi postaţi undeva o scanare (sau trimiteţi-mi-o mie prin mail şi-o postez eu), măcar pentru uzul acestei discuţii.

Cu mulţumiri,
Claudia Mihai
acidula
admin
Site Admin
 
Mesaje: 52
Membru din: 22 mai 2009, 09:01
Localitate: Bucuresti

Re: Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde MGall » 28 dec. 2010, 21:56

Eu nu am un "dosar", am o broşurică, datată ... 2000 :) , cam ferfeniţă, cu adnotări (ce modificări am depistat, dar nu-s toate, că nu catadicseşte nimeni să ni le comunice :!: ). Asta folosesc pentru arbitraj.

Posibilităţi de scanare nu am, sorry.
Matei
MGall
 
Mesaje: 39
Membru din: 31 ian. 2010, 11:55

Re: Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde catacaba » 29 dec. 2010, 00:14

Confirm si eu ca Matei are o brosurica foarte utila.
Regulamentele se mai gasesc si pe fostul sit al federatiei
http://www.fortunecity.com/oasis/montego/148/reg0.htm
Matei si Stefan sunt fericiti, avand in bagaje un arsenal de publicatii mai vechi, actualizate de mana de cele mai multe ori. Eu, venind ceva mai tarziu, nu am decat experienta acumulata ca si jucator si lectura obligatorie a materialelor existente in acest moment (regulamentele de pe situl impetus, hotararile publicate).
La ora asta activitatea federatiei, pe langa comisia de arbitri care, de bine, de rau, a functionat in parametri buni in ultimii doi ani, zic eu, dupa vidul absolut din toamna-iarna 2008, se rezuma la urmatoarele persoane si actiuni :
Dan - se ocupa de inregimentarea de noi cluburi si legaturi cu ANS-ul pentru buget pe la anul. S-a ocupat de tot ce a insemnat cumparatura, cupe, diplome, medalii, etc.
Claudia - te ocupi de ani de zile de acest sit.
Alice - se ocupa de centralizarea rezultatelor.
Mihai si Septi - se ocupa de sistemul de rating. De asemenea, Septi s-a ocupat de redactarea unor regulamente pentru anul 2010.
Matei - dezvolta permanent aplicatiile de proiectie si arbitraj, vine permanent cu idei si propuneri.
Stefan - a pregatit materialul pentru cursul de antrenori, a participat activ la dezbaterile din comisia de arbitri.
Eu - ma ocup de inregimentarea de noi cluburi (am trimis actele lui Dan pentru ultimul club din lista de neafiliate, cel din Vrancea - Asociatia "Clubul Sportiv Lazar"), pe cat posibil de organizarea RSO anglofon din 2012. Si incerc sa pun pe picioare un regulament structurat, deocamdata pentru partida libera.
Exista o comisie care din pacate nu a functionat. Sau nu stiu eu. Se numeste Comisia de regulamente si are urmatoarea componenta : Laurian Ieremeiov, Cristian Soare, Valentina Popescu, Valentin Craciunica, cu Laurian - sef de comisie. Nu arat cu degetul spre ei, pentru ca e voluntariat, pana la urma. Poate ca n-a fost sa fie coeziune, poate ca sunt multe alte probleme, insa aici e un punct nevralgic. Aici trebuie lucrat. Problemele din acest an, repetate la indigo in doua etape diferite, arata clar faptul ca degeaba isi fac arbitrii datoria pe regulamentul pe care il au la indemana, daca acesta nu lamureste pe deplin jucatorul penalizat. Am observat ca pe orice problema de regulament, de rezultate, se arata direct catre comisia de arbitri. Eu n-am nimic impotriva sa-i spunem Comisia de Arbitri, Competitii si Regulamente si o sa vedeti ca treaba va functiona foarte bine. Si in comisia asta sa fie inclusi toti cei pe care i-am amintit, care sunt dispusi sa puna umarul in sens constructiv pentru imbunatatirea activitatii.
catacaba
 
Mesaje: 32
Membru din: 31 ian. 2010, 15:45

Re: Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde catacaba » 29 dec. 2010, 01:20

Sa revin putin la cele spuse de Claudia.
Regulamentele in vigoare vorbesc, inca din Introducere la Reguli Generale, de faptul ca
Aceste regulamente se referã la jocul competitional, practicat în întrecerile oficiale organizate sub egida Federatiei Române de Scrabble sau a unor organisme internationale la care F.R. Scrabble este afiliatã sau pe care le acceptã ca autoritãti în domeniu.
.
Dimpotriva, in propunerea prezentata se face o distinctie clara intre Regulamentul de competiţie al partidei de scrabble liber, adica regulamentul partidei de competitie si Regulamentul standard al partidei de scrabble liber, adica regulamentul partidei de acasa, care nu este de competitie, poate fi jucat de mai multi jucatori, poate fi verificata pe orice dictionar convin respectivii jucatori, samd.
Sigur ca, din dorinta de a cuprinde cat mai mult, de a oferi un orizont largit bazei de organizare a turneelor de scrabble liber, am introdus si capitolul 9 - Sistemul de desfasurare a turneelor de partide libere, care, impreuna cu Anexa 3, poate fi scos in afara regulamentului de competitie propus, putand fi un document distinct.
O sa reiau putin prezentarea pe capitole si o sa prezint avantajele regulamentului propus.
In primul rand acest regulament este structurat. Informatia este la locul ei, pe cat posibil in curgerea normala a unei partide de competitie. Dupa cum s-a vazut, regulamentele actuale se intind pe brosuri din anul 2000 completate cu crampeie din hotarari de adunari generale si birouri federale.
In al doilea rand sistemul de punctaveraj, pe langa considerentele expuse anterior, referitoare la valorizarea fiecarui punct, permite accesul la o serie de statistici foarte utile (gen - medii de puncte, cea mai mica victorie, mai mare infrangere, jucatorii cei mai ghinionisti sau cei mai norocosi - serie de victorii la diferente minime, statistici pe cluburi, etc) si la crearea unei baze de date in genul acesteia :
http://www.wespa.org/aardvark/cgi-bin/most.cgi?name1=Catalin-Eugen%20Caba
http://www.wespa.org/aardvark/cgi-bin/most.cgi?name1=Dan%20Sandu
http://www.wespa.org/aardvark/cgi-bin/most.cgi?name1=Mihai%20Pantis
Nu e uimitor ? Tot ce am jucat in afara, turneu cu turneu, runda de runda, e aici.
Aplicatia tsh, care va fi folosita si la RSO anglofon 2012, permite exportul rezultatelor, runda de runda, cu tot cu statistici, poze, etc, direct in format html, exact cum sunt rezultatele de la mondiale, de la turneele la care am participat noi, etc. In sala, permite vizualizarea on-line a schimbarilor de clasament, avand un modul de afisare foarte consistent, care poate fi plasat oriunde, fara a deranja munca arbitrului.
Punctele 1 si 2 sunt generice.
Punctul 3 - Echipamentul de joc - pregateste terenul pentru noua generatie de echipamente care speram sa ajunga si la noi odata si odata. Ma refer la table rotative, la ceasuri digitale, la seturi de litere normale si nu Braille. Iata, de pilda, o formulare din regulamentul actual : "Toate partidele se vor desfasura cu ceas de control tip sah". Ceasul de control tip sah este, din cate stiu eu, analogic si are stegulete. Deja au aparut la sala ceasuri digitale. Ce facem ?
Punctul 4 - Inceputul jocului - apar prevederi referitoare la stabilirea computerizata a celui ce incepe sau la folosirea metodei "autobalansarii" startului - se trage la sorti doar cand ambii au acelasi numar de partide incepute, altfel incepe cel ce are mai putine. Ma numar printre cei care considera ca inceperea unui joc confera un usor avantaj. Stabileste faptul ca arbitrul apasa ceasurile la mesele cu intarziati. Stabileste posibilitatea abandonului partidei in cazul sosirii cu intarziere mare.
Punctul 5 - Protocolul depunerii - descrierea secventelor pentru depunerea unui cuvant, schimbarea literelor sau pas ; acceptarea depunerii - anuntul "Stai" - indicand posibila intentie de a contesta, fara oprirea ceasului ; semnificatia apasarii ceasului de control, notarea punctajelor, privilegii ale jucatorului aflat la mutare, declararea unui joker care va fi exclusiv in forma scrisa, punand capat situatiilor din acest an, extragerea literelor, cazuri de extragere gresita cu specificatia ca nu se mai pierde tur la supraextragere, dar cel ce a tras gresit va arata adversarului un buchet de litere mai mare sau mai mic, in functie de situatie, din care acesta va alege literele pe care le va reintroduce in saculet.
De asemenea este prezentat protocolul contestatiei. O modificare importanta se refera la rezultatul contestatiei in ansamblu si nu a partilor de contestatie. Respectiv - contestatie fondata - cel putin un cuvant e gresit, depunerea se retrage de pe tabla, nu se scad puncte ; contestatie nefondata - toate cuvintele sunt corecte - se scad 10 puncte x nr de cuvinte contestate.
Se introduc notiuni de autoarbitraj si contestatii in lipsa arbitrilor fluturari - unul din jucatori duce fluturasul de contestatie arbitrului. Se introduce o compensare de punctaveraj pentru jucatorul a carui contestatie a fost judecata gresit - a fost si anul acesta o situatie de acest gen, cand au apelat la cineva din sala care a dat raspuns eronat.
Punctul 6 se refera la situatii de intrerupere a jocului, neutralizarea ceasului de control, parasirea spatiului de joc, proceduri pentru litere descoperite in afara saculetului in timpul partidei sau in saculet dupa partida.
Punctul 7 se refera la terminarea partidei. Aceasta poate fi normala, prin 6 depuneri consecutive cu punctaj 0, (incluzand schimbul de litere, pasul sau depunerea gresita) sau la depasirea timpului de gandire. Un jucator nu mai pierde partida la 3 depuneri consecutive gresite. Se prezinta formularul de rezultat, care este unic, clar, e completat de castigator si semnat de invins.
Punctul 8, foarte important, se refera la conduita. Sunt descrise clar situatiile de trisare, de comportament nesportiv. Acestea nu erau descrise explicit in regulamentul actual si odata inscrise, nu vor mai putea fi eludate.
In sfarit, punctul 9, dupa cum am spus, poate fi cuprins intr-un document distinct, si vizeaza prezentarea clara a sistemelor de imperechere folosite in prezent, a posibilelor sisteme pentrru viitor, face o recapitulare a sistemului de punctaveraj si prezinta criteriile de departajare.

Personal, nu am pretentia ca este cel mai bun regulament sau cel mai complet, dar este un regulament structurat, clar, cu mesaj de respectare a adversarului, a jocului, a fair-play-ului. In plus, sigur, poate si englezii au facut mai inspre anii '80 primele regulamente, din cate am citit, primul campionat britanic a avut loc in anul 1971, dar e ciudat sa jucam acelasi sport, pana la urma, pe regulamente diferite radical. Ca si cum am juca oina si baseball. Daca ar fi o chestiune de mandrie nationala, poate as zice ok, dar noi deja avem probele de anticipatie si compunere care sunt originale. Iar modificarile propuse sunt, toate, cred eu, in avantajul jucatorului onest, cinstit. Nu mai penalizeaza atat de drastic greseala involuntara, penalizeaza, in chimb, comportamentul nesportiv. Permite accesul tuturor jucatorilor la o baza de date si statistici elocvente asupra capacitatii lor de a juca partide libere.
catacaba
 
Mesaje: 32
Membru din: 31 ian. 2010, 15:45

Re: Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde admin » 29 dec. 2010, 01:50

Nu intru încă în detalii, dar nu-nţeleg ce anume statistici de tip tsh (ce nume!?) nu permite actualul regulament? Să vă spun eu: statisticile nu se pot face nu din cauza regulamentului în sine, ci - probabil - din cauză că nu se păstrează pe suport informatic rezultatele partidelor, aşa cum sînt ele înscrise în fişe.

Nu-i aşa? În cazul asta, modificarea de regulament ar fi simplă şi evidentă: să se înregistreze integral aceste fişe - şi gata!
acidula
admin
Site Admin
 
Mesaje: 52
Membru din: 22 mai 2009, 09:01
Localitate: Bucuresti

Re: Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde catacaba » 29 dec. 2010, 10:03

http://www.poslarchive.com/tsh/doc/

tsh e o aplicatie realizata de John Chew, cuprinzand toata logistica necesara conducerii oricarui tip de turneu de partide libere, fiind folosit pana in prezent in toate marile competitii mondiale. Pe langa statistici, imperecheri in f multe sisteme care pot fi combinate runda de runda, poate face si evaluarea ratingului.

Nu folosirea tsh-ului e motivul pentru introducerea punctaverajului, ci modul natural de inregistrare a rezultatelor, impreuna cu eliminarea unor posibilitati teoretice de inversare a ierarhiei normale, naturale.

Dau un exemplu teoretic - doi jucatori la un turneu de 8 runde ; unul din ei are 4 victorii si 4 infrangeri, celalalt 3 victorii, 4 infrangeri si un egal pe tabla. Logic si firesc , primul trebuie sa fie in fata celuilalt, asa e la orice clasament din lumea asta. Coeficientii inregistrati sunt : - primul jucator - 1,51 x4 + 0,34x4 = 7,40 ; al doilea : 1,65 x 3 + 0,5 + 0,49 x4 = 7,41. Sau celalalt exemplu, clasic : 8 victorii la minim : 1,51x8 = 12,08, fata de 7 victorii la maxim : 1,66x7 si o infrangere minima 0,49 =12,11. Aceste inversiuni pot fi usor realizate la CNSI, unde se sumeaza 5 partide/runda/echipa. Daca la 8 partide, chiar la 7, se pot produce inversiuni, la 25-30 ...
Apoi, in orice sport, rezultatul unui meci e gen 1-0 la fotbal , 73-54 la baschet, 3-2 la seturi la volei, tenis, snooker, etc , 32-28 la handbal. Acestor rezultate li se atribuie puncte de clasament si golaveraj, cosaveraj, setaveraj, etc. La noi rezultatul 600-400 nu apare nicaieri. Apare in schimb 1,6-0,4. Care 1,6-0,4 poate fi si 300-200, 450-300, 800-500 s.a.m.d.
Rezultatul normal al unei competitii se inscrie natural intr-un clasament, o ierarhie. In sistemul coeficient, rezultatul este intai prelucrat, dupa care se inscrie in ierarhie. O operatie in plus, complicata pentru oricine arunca un ochi din afara sistemului.
Inregistrarea naturala a rezultatului este in beneficiul jucatorului, in primul rand. De cate ori in final de partida nu am depus doar pentru a scapa de ultimele litere, fara a mai cauta neaparat cea mai buna pozitie ? Aceasta deoarece niciodata nu se simte miimea de punct castigata la coeficient. Ce mi-e 1,543, ce mi-e 1,545. Cum se simte insa un +65 fata de un +59 ? Sunt 6 puncte in plus pentru care merita sa mai consum un minut pentru a maximiza scorul. De cate ori nu s-a abandonat la scoruri gen 350-100 ? Dar sunt doar 250 de puncte diferenta, care pot fi reduse la 200, aproape la jumatate fata de 350 cat e limita propusa ! Nu mai exista pericolul ca daca fac puncte putine o iau la dublu. Mereu am o stacheta pe care pot incerca sa o ating - sa castig la 100,la 150, sa n-o iau la mai mult de 200, s.a.m.d.
catacaba
 
Mesaje: 32
Membru din: 31 ian. 2010, 15:45

Re: Propunere regulament partida scrabble liber

Mesajde admin » 29 dec. 2010, 13:54

La noi rezultatul 600-400 nu apare nicaieri. Apare in schimb 1,6-0,4.

Nu apare, pentru că, în momentul de faţă, nu se înregistrează în listele publicate de arbitri, aşa cum am arătat în mesajul anterior — nu din cauza sistemului în sine. Nu ne opreşte însă nimeni să publicăm şi rezultatele partidelor!

Ce mi-e 1,543, ce mi-e 1,545. Cum se simte insa un +65 fata de un +59 ?

Ha, ha! Cum să se simtă, exact la fel!

Mai am multe de spus, dar n-am timp acum. Promit să revin!
acidula
admin
Site Admin
 
Mesaje: 52
Membru din: 22 mai 2009, 09:01
Localitate: Bucuresti

Înainte

Înapoi la SCRABBLERO - diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Nici un utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron