hit counter

SCRABBLERO FORUM • Vezi subiect - PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.S.)

PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.S.)

Forumul de discuţii al scrabbliştilor din România

PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.S.)

Mesajde marinelado » 12 dec. 2010, 15:24

SCRISOARE DESCHISĂ

CĂTRE,
FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE SCRABBLE
Sau
PLEDOARIE PENTRU FAIR-PLAY


Ar fi nepotrivit să încep... Draga mea Federaţie.... pentru că nu simt deloc vreun sentiment de îndrăgire pentru Federaţia Română de Scrabble, aşa că voi începe pur si simplu...
Am aşteptat cu nerăbdare ultima etapă a Campionatului Naţional de Scrabble, respectiv cea de la Snagov. Asta nu pentru că intenţionam să particip – nu intenţionez să mai particip până nu văd ca Federeţiei îi pasă de respectarea fairplay-ului în acest joc –, ci pentru că am sperat până în ultima clipă să se autosesizeze Federaţia cu privire la faptele nesportive (lipsite de Fair-Play) ale jucătorului Spinei Andrei, de la Clubul Petrom Ploieşti, fapte pe care le-a făcut în etapele anterioare – de la Eforie – 3 – 4 septembrie, respectiv Cluj – 22 – 24 octombrie.
Mi se pare inadmisibil “draga mea” Federaţie, ca oamenii Federaţiei – conducere şi arbitri (şi conducători de club) – să fie de faţă la ambele etape, să ia act de cele intâmplate, să se declare (în parte) oripilate şi să nu ia nici o măsură, într-cât nu au o plângere scrisă din partea celui care a suferit de pe urma gestului nesportiv (în speţă Cosmin Donciu – în primul caz, respectiv subsemnata în cel de al doilea).
Se constituie, se pare, scrabble-ul ca fiind singurul sport în care nu se autosesizează Federaţia, respectiv Comisia de Disciplină, acceptă cu seninătate şi chiar aprobă astfel de fapte.
Pentru că este o scrisoare deschisă, se cade să explic, macăr pe scurt despre ce vorbesc. Este vorba de tentativa de lovire a unui jucător în sala de concurs şi chiar lovirea acestuia în preajma sălii de concurs (prima a fost doar tentativă pentru că a fost oprit de ceilalţi jucători din sală). Trebuie luat în seamă şi faptul că la etapă participau şi copii, care doar prin intervenţia doamnei Dana Boldor au fost ţinuţi afară, ca să nu intre, deşi trebuiau să o facă şi să nu asiste la scenă. Acest lucru s-a întâmplat la etapa de la Eforie – ieşirea violentă aparţinându-i lui Spinei Andrei, cel lovit fiind Donciu Cosmin.
La Cluj, au fost două etape şi acelaşi Spinei Andrei, cum nu fusese sancţionat pentru prima abatere, dacă tot a avut două ocazii de a face gesturi nesportive, le-a fructificat pe amandouă. Pare şi normal dacă avem în vedere că nu a fost sancţionat pentru că nici măcar nu s-a luat în discuţie această problemă, toată lumea limitându-se la a spune că “nu trebuia să facă Spinei aşa ceva, dar, na... Donciu o merita!”. (o fi meritându-o (sau nu)... dar clar, nu în sala de concurs - apropo, pentru asemenea fapte, jucătorii din alte sporturi sunt sancţionaţi direct, fără avertisment, cu una, două, trei etape de suspendare sau chiar eliminare pe un an, doi).
În primul turneu, pe fondul unor discuţii în prealabil referitoare la folosirea ceasului şi la calculatul punctajului – eu îl rugasem să mă ajute să calculez punctajul (lucru care l-a şi făcut în primele două tururi ale jocului. Apoi a spus că vin de doi ani la turnee şi dacă tot le văd aşa de bine sunt şi în stare să îmi calculez singură punctajul, ceea ce, evident am şi facut în tururile următoare) şi să nu pornim ceasul (cum el a spus că fără ceas nu joacă, că e prevedere regulamentară, l-am folosit) – spre sfârşitul jocului, Spinei Andrei a avut o ieşire nervoasă sub pretextul că depun prea repede şi nu are timp nici să extragă literele. Practic, ne-am certat, în sala de joc, încurcându-i în mod direct pe concurenţii din sală, în special pe Boldor Dana şi pe Alex Gheorghiu, care jucau la aceeaşi masă cu noi şi care nu şi-au mai putut continua jocul şi au încheiat amiabil, remiză.
Amintesc, nu în apărarea mea, ci ca o explicaţie pentru cei ce nu ştiu, eu nu am mai participat la turnee de libere, eram debutantă şi nu mai văzusem ceas decât în poze. Ceasul nu l-am apasat decât după ce mi-am anunţat punctajul, iar faptul că am depus mai repede decât se aştepta el, nu e vina mea şi este, vorba lui: REGULAMENTAR. În altă ordine de idei, în momentul terminării jocului fiecare mai avea 15 minute nejucate, deci nu putea fi vorba sub nici o formă de presiune pusă asupra adversarului, aşa cum şi-a motivat el ieşirea ulterior.
Toate bune şi frumoase, el a câştigat în mod corect jocul, faptul nesportiv pe care îl reclam fiind presiunea pe care el a pus-o asupra mea – o debutantă – ba că mă uit în sac şi că să ţin sacul sus când trag, pentru că aş crea suspiciuni, ba că îl stresez că depun prea repede, asta în mod repetat şi pe un ton repezit şi ridicat.
La al doilea turneu, sorţii au facut ca la a doua rundă să picăm tot împreună la joc. Eram relaxată, aveam probleme personale şi mi-am propus să fiu lejeră şi răbdătoare şi chiar dacă văd repede mutarea să îi dau îndeajuns timp să gândească încât să nu comenteze, numai să nu mai am alte discuţii aprinse cu acesta. Ei, s-ar părea că nu a fost de ajuns. Că prevederile regulamentare sunt largi şi, vorba cuiva: “dacă eşti acoperit de regulament... de ce nu?”.
Într-un moment al partidei, am depus un scrabble care conţinea joker, am pronunţat cuvântul, neştiind ca trebuie să pronunţ jokerul – nu m-a anunţat nimeni că trebuie să fac asta şi nici nu-i vedeam utilitatea câtă vreme era un cuvânt clar, uşor de pronunţat şi fără posibilitate de interpretări – CODAREA, PRIMUL A JOKER – mă lasă să depun şi să anunţ punctajul, apoi îmi spune: ai anunţat jokerul? Răspund evident nu, că nu o făcusem. La care, continuă: Ce-ar fi dacă aş face acum cum se prevede în regulament şi aş contesta că nu ai anunţat jokerul? Mă uit mirată, zâmbesc şi spun: A, nu am ştiut! Momente de suspans, se uită pe literele lui, apoi pe tablă şi îi întrebă pe cei care jucau lângă noi – Donciu Cosmin şi o persoană care nu mi-o amintesc – “A anunţat jokerul?” răspund şi ei că nu şi spre stupoarea mea o chemaă pe arbitră – Doamna Valentina Popescu şi îi spune să verifice cuvântul CODJREA întru-cât nu am anunţat jokerul şi el a presupus că e j. Cu gura la fel de căscată de mirare ca şi mine, a tăcut mâlc, a MERS LA CALCULATOR SĂ VERIFICE CUVANTUL!!!
Precizez că aveam timp berechet să anunţ jokerul până a venit arbitra, dar efectiv am rămas stupefiată de cum a decurs conversaţia--- care a început cu ce ar fi dacă...? nu-mi venea să cred că se întâmplă aşa ceva, că există aşa o prevedere în Regulament şi că poate fiecare să pună ce literă vrea, chiar dacă nu am anunţat eu... jokerul. Ceea ce reclam este că de fapt Regulamentul (care îl ştie cine poate şi îl citeşte de pe unde poate) nu prevede să anunţe jucătorul ce literă vrea el ci pur şi simplu se anunţă că nu a fost pronunţat jokerul şi se anulează depunerea. Deci, efectiv, Spinei Andrei a dat dovadă de lipsă crasă de fair –play, bătându-şi joc practic de prevederile regulamentului.
Majoritatea au fost de acord că a fost un gest nesportiv, că pe baza coeficientului extrem de mare avut a şi câştigat turneul, dar nimeni nu s-a sesizat, nimeni nu mi-a spus ca trebuia să contest pe loc şi să chem nu ştiu ce Comisie de Apel sau cum s-o fi chemand, decât de-abia după. Şi apoi mi s-a spus să depun contestaţie la Federaţie, iar cum nu am făcut-o (timpul nu mi-a permis să mă gândesc la asta în timp util) nu s-a sesizat absolut nimeni din oficiu. Ba, mai mult, se pare că acest procedeu a fost aplicat din nou, aşa, în mod corectiv, pentru că Spinei ar fi fost de faţă. Şi din nou au fost violenţe şi la etapa de la Snagov – mulţumim lui Dumnezeu că au avut bunul simţ combatanţii să o facă în afara sălii de joc –, dar cum indiferent ce se întâmplă, nu se ia nici o atitudine, nici o măsură corectivă, încălcarea regulilor de fair-play este încurajată.
În încheiere, aş avea o întrebare, “draga mea” Federaţie: să învăţ doar scrabble sau să o fac la pachet cu ceva sport de contact?... că văd că se practică...


Cu DRAG,
DALE MARINELA DOINA

P.S.
Poate ar trebui ca definiţia scrabble-ului ca fiind un amestec de vocabular si matematică să fie întregita: “Scrabble-ul este o îmbinare armonioasă de vocabular, matematică şi Fair Play!”. 
Ar fi bine:
• să revizuiţi Regulamentul;
• să organizaţi, dacă nu aveţi, o comisie de disciplină;
• să vă autosesizaţi, în cazul încălcării regulilor de fair-play, fără a aştepta vreo plângere;
• să înştiinţaţi la începutul fiecărei etape, măcar când există debutanţi în proba respectivă, prevederile regulementului pentru proba în cauză;
• să analizaţi faptele şi să luaţi măsuri, cel puţin retroactiv, dacă nu aţi făcut-o când trebuia (aşa se face în fiecare sport);
• să îmi daţi un răspuns, public sau privat, după cum consideraţi, la această scrisoare.

Vă multumesc,
Aceeaşi,
DALE MARINELA DOINA
marinelado
 
Mesaje: 6
Membru din: 12 dec. 2010, 14:46

Re: PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.

Mesajde neanicu » 16 dec. 2010, 09:36

Este pacat ca intr-un sport al mintii se pot intampla astfel de fapte reprobabile. Astfel de tertipuri pentru a sicana adversarul, ca sa nu mai vorbim de violente fizice. Federatia ar trebui sa ia masuri ca pe viitor sa nu se mai repete astfel de lucruri. Ma gandesc in special la exemplul dat celor tineri, care si asa sunt destul de putini si de putin atrasi de acest sport.

Cu toata stima, Andrei Constantin
neanicu
 
Mesaje: 1
Membru din: 16 dec. 2010, 09:29
Localitate: Braila

Re: PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.

Mesajde Cristi » 19 dec. 2010, 08:58

1.Nu il lasam pe Alexandru Seizu sa dea in Danut! (eventual il pocneam si eu pe Alex)
2.Nu te mai plange atata :"Viata e o plaja" ca sa citez dintr-un clasic in viata.
3.Nu te mai mira ca asa ramai...Andrei are dreptul sa faca ce vrea atata timp cat este acoperit de regulament si nu incalca limitele sportivitatii.
4.Daca scrabble s-a transformat intr-un sport de contact...asta este...cine nu rezista, pleaca.
Pudibonderii si alte false demnitati atacate...nu-si au rostul atata timp cat prezenta ta la sala de concurs este aproape nula.

Al vostru ca intotdeauna,
Cristi(Meikyo).
Cristi
 
Mesaje: 1
Membru din: 19 dec. 2010, 08:52

Re: PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.

Mesajde MGall » 19 dec. 2010, 12:29

Câteva consideraţii:
1. Deşi am fost arbitru la etapa de la Eforie, nu am observat incidentul relatat (altercaţia dintre Spinei şi Donciu, lovirea acestuia din urmă - în afara sălii). Este o faptă gravă şi aş fi luat măsuri de sancţionare.
2. Poate nici ceilalţi arbitri n-au văzut (eram plasaţi după nişte stâlpi, cu vizibilitate extrem de redusă asupra sălii ... sau poate nici nu eram în sală, nu cred că incidentul s-a produs în timpul unei partide, probabil într-o pauză). Şi dacă a fost doar o discuţie mai aprinsă (tentativa de lovire e mai greu de "definit" şi de sancţionat)... poate nici nu era cazul să intervenim. Ce s-a întâmplat afară ... nici nu puteam să observăm, decât dacă treceam întâmplător pe acolo...
3. Sigur că orice altă persoană putea să sesizeze incidentul şi să atragă atenţia arbitrilor sau conducerii federaţiei. Dar în primul rând reclamaţia putea (trebuia) să vină de la cel lezat. Faptul că şi-a acceptat "scatoalca" fără să crâcnească ... spune ceva.
4. Din păcate, Comisia de disciplină ... lipseşte cu desăvârşire, ca multe alte comisii ale federaţiei. Nici Biroul federal nu e mai activ. Asta e o problemă mult mai serioasă, dar nimeni nu se (auto)sesizează :!:

5. Nu am fost prezent la Cluj, cunosc ceea ce s-a întâmplat doar din relatările altora.
6. Lipsa de fair-play nu se sancţionează (decât moral).
7. Necunoaşterea regulamentului nu e o scuză şi ... riscă să fie sancţionată de către cei care cunosc regulamentul şi vor să profite de asta ;)
8. Nu este normal ca un jucător debutant să participe la un Campionat naţional. Este datoria clubului să-l formeze, să-l instruiască, să-l înveţe regulamentul (cu toate "chichiţele" lui) ... şi abia apoi să-i permită să participe într-o competiţie oficială.
9. Nu e datoria arbitrilor să reamintească reguli şi regulamente la începutul competiţiei (în niciun sport nu se face asta). Da, dacă ar fi o manifestare de popularizare, dedicată debutanţilor etc. Dar nu la un campionat naţional...
10. Au fost şi greşeli ale arbitrilor. Discuţii aprinse (certuri) între jucători nu trebuie tolerate (mai ales dacă îi deranjează pe cei din jur). Acest aspect ar trebui analizat şi de Comisia de arbitri.
11. Da, regulamentele trebuie completate, actualizate şi ... publicate. Dar şi Comisia de regulamente e la fel de "activă" ca şi cea de disciplină :(

12. Nici "violenţele" de la Snagov nu s-au petrecut în sală. Pentru ce s-a întâmplat afară, fără prezenţa arbitrilor ... ne întoarcem la pct. 2 şi 3 de mai sus.

13. Subscriu la apelul pentru fair-play. Am asistat cu mâhnire la repetarea poveştii cu contestarea jokerului neanunţat, dar nu aveam de ce (şi cum) să intervin...
Matei
MGall
 
Mesaje: 39
Membru din: 31 ian. 2010, 11:55

Re: PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.

Mesajde andreis » 20 dec. 2010, 00:31

Stimata Doamna

Poate ca nu e cea mai buna solutie sa incep cu dumneavoastra o polemica(si sper ca nici sa nu o fac,intentionand ca aceasta sa fie prima si ultima mea interventie),aici pe forumul comunitatii scrabblistice,unde altele ar trebui sa fie subiectele dezbatute,dar nu ma pot abtine sa nu va raspund,incercand sa lamuresc unele dintre aspectele prezentate in scrisoarea dumneavoastra deschisa,aspecte cu care nu neaparat nu as fi de acord,dar asupra carora e posibil sa am alt punct de vedere.
Mai intai nu pot trece cu vederea faptul ca, din terte surse, am aflat ca ati amenintat ca veti face publicitate negativa intrecerilor scrabblistice de sala,lucru care mi se pare gresit atata timp cat nimeni in afara de umila mea persoana nu v-a provocat nici un fel de neplaceri,si totodata ca nu ne veti mai onora cu prezenta atata timp cat impotriva mea nu se vor lua masuri disciplinare.Acest ultimatum adresat Federatiei nu stiu cum ar putea fi interpretat atata timp cat contributia dumneavoastra, sau ma rog, participarea si rezultatele obtinute la Campionatul national nu va confera deocamdata,(subliniez deocamdata,pentru ca nu-i asa, nu stim daca nu ascundeti in ranita bastonul de maresal) o pozitie din care sa dati ultimatumuri .In legatura cu acest din urma fapt constat cu regret si ca in scrisoarea dumneavoastra,ati prezentat cele doua incidente de care ma fac vinovat, ca si cum ar fi legate unul de celalalt,dar uitandu-ma bine la calendarul competitional, constat ca ati fost totusi prezenta la turneele de libere de la Cluj,care au avut loc dupa etapa de la Eforie.Cum se face ca atunci nu v-a deranjat conflictul meu cu domnul Cosmin Donciu,si ati venit totusi la competitie,dar acum il folositi ca laitmotiv pentru a ma zugravi intr-o lumina cat mai nefavorabila, si mai mult pentru a va justifica hotararea de a nu mai participa la intrecerile de sala?
Pentru ca tot am pomenit despre Eforie,fara a insista asupra dedesubturilor care au stat la originea conflictului,trebuie sa spun ca regret modul in care am ales sa-mi rezolv diferendul cu domnul Cosmin Donciu,lucru pe care i l-am spus de altfel si dumnealui.Voi face tot ce-mi sta in putinta ca regretabilul meu act de violenta sa nu se mai repete.Si pentru ca am adus vorba despre domnul Cosmin Donciu,profit acum de ocazie,pentru ca e posibil ca la Snagov sa nu fi apucat sa o fac,sa il felicit pentru bronzul de la compunere.
Revenind la incidentele de la Cluj,referitor la prima partida, vreau sa va aduc la cunostinta ca nu am afirmat nicaieri ca as fi simtit ca puneti presiune pe mine din cauza timpului.Doar ca incercand sa va ajut la calcularea punctajului depunerilor dumneavoastra,deoarece acestea erau efectuate in secunda imediat urmatoare depunerii mele,eu nu mai apucam nici sa-mi notez depunerea personala pe fisa de concurs,nici sa extrag litere pentru turul urmator.Cat despre faptul ca v-am rugat sa extrageti literele tinand sacul sus,nu vad de ce ar fi putut sa va deranjeze,atata timp cat regulamentul stipuleaza in mod clar acest lucru.Si va reamintesc ca v-am cerut asta dupa ce ,din 6 tururi ati avut 4 depuneri scrabble,apoi pana la sfarsitul partidei,nu ati mai depus nici unul.E de la sine inteles ca e doar o banala coincidenta,dar eu nu v-am acuzat de nimic,doar ca rugandu-va sa extrageti regulamentar am vrut sa nu poata plana nici o suspiciune asupra corectitudinii desfasurarii jocului.Cat despre tonul cu care am vorbit, aici pot fi interpretari,pentru ca nu ne cunoastem suficient de bine ca sa stiti care este timbrul normal al vocii mele.E posibil sa fi fost mai rastit, mai repezit,dar puteti pune aceasta pe seama tensiunii nervoase inerente unui concurs de campionat national.Si nu voi incerca sa ascund nici faptul ca intr-adevar i-am deranjat pe vecinii nostri de masa,Alex Gheorghiu si Dana Boldor,reprosurile lor de dupa partida fiind cu atat mai dureroase pentru mine cu cat unul imi este coleg de club iar cealalta o buna prietena.
Ajungand si la cea de-a doua partida, trebuie sa incep prin a va multumi ca erati hotarata sa jucati acea partida lasandu-mi suficient timp de gandire.Este cunoscut faptul ca eu gandesc mai greu,dar ma veti ierta pentru asta, ce vreti sa fac,sunt nascut in Moldova,si stiti, noi ,moldovenii...Referitor la depunerea de-acum celebra,despre care dumneavoastra afirmati ca este "un cuvant clar, usor de pronuntat si fara posibilitate de interpretari – CODAREA, PRIMUL A JOKER ",cu respect imi permit sa va spun ca eu l-as putea interpreta si CODIREA.Dar atata timp cat jokerul nu a fost specificat,si in contextul in care daca va amintiti, ati depus in aceasta partida,in tururi anterioare, cuvinte pe care vi le-am contestat si anume NOVENE si OVERE,cred ca veti fi de acord cu mine ca puteam sa ma gandesc ca ati depus din nou un cuvant din aceeasi limba.Cum ar fi CODJREA,nu-i asa? Nu, bineinteles ca nu.Dar in fond ,faptul ca nu ati anuntat jokerul pana la momentul cand ati batut ceasul,invalida sine die depunerea.Faptul ca eu am contestat depunerea specificand jokerul J este intr-adevar greseala mea.Dar va rog sa ma credeti, si aici sunt cat se poate de sincer,pur si simplu am facut-o pentru ca nu stiu bine regulamentul.Adica, acum foarte multi ani, in primavara lui 1993,cand unui veteran al jocului, Catalin Radovici,i-am fost prezentat ca un jucator bunicel,cu care acesta ar fi putut sa participe la campionatul de perechi din acel an, de la Tusnad,am fost supus unei probe de joc(adica niste partide de libere) si unui instructaj sumar despre regulament.Ei bine, am ramas cu 2 lucruri intiparite in memorie din acea zi: cuvantul OTCUPCIC,si aceasta interpretare gresita a unui articol din regulament.Nu are nici o importanta daca mi-a fost explicata gresit sau daca eu am inteles-o asa.Stiam doar ca e o chichita apropo de precizarea jokerului.Chiar si arbitrii au fost derutati de interpretarea pe care am dat-o eu.Asta dovedeste doar ca se intampla foarte rar ca cineva , fie el experimentat sau debutant sa uite sa precizeze litera inlocuita de joker.De aici si confuzia apropo de prevederea exacta a regulamentului.
Sunt acuzat deci de lipsa de fair-play pentru ca am indraznit sa ma prevalez de un articol de regulament.Sau de fapt nu de fondul actiunii mele, ci de forma in care am facut-o.Aveti dreptate doamna,am fost lipsit de fair-play.Lipsit de fair-play exact in aceeasi masura ca un alt competitor care profitand de precedentul creat de mine a folosit aceeasi stratagema pentru a-si apropia o victorie intr-o partida.A la guerre comme a la guerre!Ne puteti lipi pe frunte aceasta eticheta,LOW FAIR-PLAY,dar va rog , nu uitati nici o clipa ca suntem si noi oameni, si ca toti oamenii putem avea pasiuni,patimi,sperante, slabiciuni.Ca mai uitam uneori de noi in febra jocului.Ca ne mai privim uneori pe sub sprancene scrasnind din dinti.Ca uneori mai apelam,iata,si la metode ce contravin fair-playului.
Eu nu caut sa-mi gasesc circumstante atenuante.Am comis-o,asta e !Si poate ca nu ma veti crede, dar la Snagov v-au asteptat, in zadar, cele mai sincere scuze...Imi pare rau insa pentru faptul ca ati pus anatema asupra competitiilor de la sala, din cauza unui gest al unei singure persoane.Eu sunt doar un oarecare doamna.Nu voi fi niciodata un campion.Pentru mine sunt mai importanti prietenii pe viata pe care mi i-am facut aici.Daca cititi, va salut!,Cornel Faur ,Cristi Manea,Cristi Popescu,Florin Tudor,Ionel Aioanei,Cristi Soare,Vica Mihalache,Ionel Romanescu,Gabi Enea,Vali Craciunica,Dan Sibef,va salut! Sandu si Gigi-ce dor imi e de OLIMPIC-,va salut! stimati colegi de club,Lucian,Nicu,Alex,Lucian Chirosca,Popane(ne lipsesti tuturor),ii salut pe juniori(Bianca,Rosky,Crys,Steluta),va sarut mana Dana,Misha,Iza,Paula,Alice,Flori,Cristina,Dana Tincu,sarut mana Shefa!,te salut Cosmine in speranta ca nu vom mai avea motive sa dezgropam securea razboiului,respectele mele celor care fac sa se miste ceva in aceasta saraca dar totusi atat de bogata lume a scrabble-ului romanesc:Dan,Matei,Stefan,Claudia,Catacaba,Septi,Liliana,Valentina.Poate am uitat dintre voi in febra enumerarii,dar va iubesc pe toti,fiecare dintre voi a facut la un moment dat un gest care a insemnat ceva pentru mine,cu fiecare dintre voi am cate o amintire. Vedeti deci stimata doamna,daca dumneavoastra aveti un singur motiv pentru care sa nu veniti la sala,umila mea persoana,eu va arat nenumarate motive pentru care sa veniti.Daca dumneavoastra in mod absolut gratuit doriti sa faceti publicitate negativa jocului de scrabble,eu pentru toti oamenii pe care i-am enumerat,va spun ca voi face publicitate pozitiva.Dumneavoastra ati incercat sa aratati inspre mine ca spre oaia neagra din scrabble.Eu indraznesc sa va spun ca nu am facut altceva decat sa incerc,chiar daca uneori intr-un mod burlesc, sa fiu o pata de culoare in acest sport.Daca in anii in care nu veneam la sala,sau mai apoi ,in anii debutului meu,am auzit nenumarate si minunate povesti despre eroii trecuti sau prezenti din acest sport,m-as bucura ca acum macar unul dintre toti sa si-l aminteasca pe cel care venea la primul concurs din viata lui cu tabla de scrabble intr-o mana si chitara in cealalta,ca macar unul dintre toti sa zambeasca de amintirea povestii despre cutia patrata in care nu poate fi decat un obiect rotund,care logic, e orange, deci o portocala,ca macar unui singur cetatean al Drobetei sa-i fi ramas intiparita pe retina imaginea irepetabila a unui ins chelios si incaltat in slapi care fugea cu foarfecul in mana sa reteze codita unui Samson foarte foarte grabit.Va doresc doamna sa gasiti motive si suficienta pasiune sa puteti reveni la sala, pentru ca intr-o zi, macar unul dintre toti sa pastreze si cu dumneavoastra o amintire frumoasa...Nu se merita ca pentru un singur om,dumneavoastra , sau orice alt debutant,sa va privati de nebanuite satisfactii ce vi le poate aduce totusi jocul de scrabble si intalnirea cu atatia oameni minunati.Veniti la sala ,doamna si ignorati-ma !
In final nu pot sa nu remarc faptul ca desi va intitulati scrisoarea deschisa "pledoarie pentru fair play" o incheiati cu o intrebare insidioasa, rautacioasa,si desi banuiesc ca e retorica,am sa va raspund totusi:nu,nu e nevoie sa invatati nici un sport de contact, nici dumneavoastra si nici altcuiva nu-i este amenintata integritatea fizica.Nu e nevoie decat sa invatati cuvinte,cat mai multe cuvinte.In romaneste.Si veniti la sala, doamna!
Cu speranta ca veti reusi sa domoliti cumva incrancenarea ce faptele mele reprobabile v-au produs-o,si de asemeni ca veti renunta din cauza unui singur om sa faceti publicitate negativa jocului de scrabble,va urez sa va impodobiti in tihna cuvenita bradul de Craciun si sarbatorile de iarna sa va fie indestulate!
Tuturor scrabblistilor si familiilor dumnealor, succesuri depline si Craciun fericit!


Cu deosebita stima
Spinei Minodor Emil Andrei


Scrabblisti din toate tarile uniti-va !
Traiasca lupta pentru pace !
andreis
 
Mesaje: 1
Membru din: 20 dec. 2010, 00:13

Re: PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.

Mesajde admin » 20 dec. 2010, 23:56

Andrei,

Decît atîtea cuvinte, mult mai de efect ar fi fost doar două: "Scuze, Marinela"...

Pe scurt: dacă nu ştiai ce anume reprezintă jokerul, puteai să-ntrebi. Aşa cum face toată lumea, de un sfert de secol de cînd se joacă la noi scrabble.

Claudia
acidula
admin
Site Admin
 
Mesaje: 52
Membru din: 22 mai 2009, 09:01
Localitate: Bucuresti

Re: PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.

Mesajde MGall » 22 dec. 2010, 15:20

admin scrie:Pe scurt: dacă nu ştiai ce anume reprezintă jokerul, puteai să-ntrebi. Aşa cum face toată lumea, de un sfert de secol de cînd se joacă la noi scrabble.

Aşa ar fi trebuit să procedeze şi un maestru al sportului, preşedinte de club şi de federaţie :lol:
După cum se vede, utilizarea unor proceduri lipsite de fair-play, dar regulamentare, face parte din arsenalul oricărui jucător prezent pe "câmpul de luptă" şi care vrea să obţină victoria.
Metoda nu trebuie încurajată ... dar nici criticată.
Matei
MGall
 
Mesaje: 39
Membru din: 31 ian. 2010, 11:55

Re: PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.

Mesajde Ender » 24 dec. 2010, 17:09

Este imbucurator faptul ca am aflat ca pe Andrei il mai cheama si Minodor.
Ender
 
Mesaje: 1
Membru din: 01 feb. 2010, 14:53

Re: PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.

Mesajde admin » 25 dec. 2010, 22:56

utilizarea unor proceduri lipsite de fair-play, dar regulamentare, face parte din arsenalul oricărui jucător prezent pe "câmpul de luptă" şi care vrea să obţină victoria


Ei, nu chiar a oricăruia...
acidula
admin
Site Admin
 
Mesaje: 52
Membru din: 22 mai 2009, 09:01
Localitate: Bucuresti

Re: PLEDOARIE PENTRU FAIRPLAY (scrisoare deschisă către F.R.

Mesajde admin » 25 dec. 2010, 22:57

Metoda nu trebuie încurajată ... dar nici criticată.


Dacă n-o critici, e ca şi cum ai încuraja-o cu aplauze! :x
acidula
admin
Site Admin
 
Mesaje: 52
Membru din: 22 mai 2009, 09:01
Localitate: Bucuresti

Înainte

Înapoi la SCRABBLERO - diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Nici un utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron