Federaţia Română de Scrabble
Fédération Roumaine de Scrabble
Romanian Scrabble Federation
Campionatul Naţional de Scrabble Anglofon* TINERET (CNSA-T 2014), Etapa I
Iaşi, 15 martie 2014

Elena PaceaReportaj de Cătălin Caba, arbitrul turneului

Podiumul la categoria Cadeti: 
1. Tudor Gabriel Amarie
2. Marian Cosmin Bordeianu
3. Ana Delia Diac Sâmbătă, 15 martie 2014, am înregistrat o premieră în istoria competiţiilor oficiale ale FR Scrabble: disputarea primului concurs oficial de scrabble în limba engleză pentru TINERET, cu o participare semnificativă: 11 copii şi tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani — cu unul mai mult decât la campionatele similare ale Marii Britanii!

Fără nicio experientă de concurs prealabilă, dar cu ambiţia şi spiritul de competiţie specifice vârstei, aceştia s-au duelat pe parcursul a 6 runde captivante, presărate cu depuneri frumoase, dramatism, dar şi momente comice sau ratări specifice începuturilor. Astfel, Andra Diana SANDU, cu 4 de O pe suport, a depus VOODOO, iar Daniel LEON i-a răspuns prelungind TACK în TACKING — o triplare de cuvânt care i-a adus victoria în cea mai disputată partidă a turneului.
Câştigătorul categoriei Cadeţi s-a decis În ultima rundă, în partida dintre Tudor Gabriel AMARIE şi Ecaterina BLEJUŞCĂ. Pe tot parcursul turneului, Tudor a găsit o modalitate de a pune presiune pe adversar prin efectuarea unor depuneri scurte şi rapide, lăsând acestuia povara timpului... Katy a revenit frumos de la un handicap de aproape 60 de puncte, valorificând un Z; apoi în final, la o diferentă de sub 5 puncte, a intrat în extra-time (prelungirea, cu penalizare, a timpului de concurs), negăsind în timp util punctele victoriei. Astfel, prin înfrângerea la 17 puncte, a ieşit în afara podiumului. A profitat Marian-Cosmin BORDEIANU, care a avut un traseu sinuos, încheiat neasteptat. În prima partidă a fost protagonistul unui moment comic, împreună cu adversarul său Tudor ANTON. Mai aveau câte un minut din timpul de gândire, scorul era destul de strâns — dar au convenit în final ca partida să se termine la egalitate, deoarece amândoi plecau ... în pauză! Felicitasem pe cei ce terminaseră deja partidele şi îi anuntasem că au 10 minute la dispozitie, iar ei au înţeles că toată lumea e în pauză...

Prof. Oana Amariei-Hondrea si elevii participanti la turneul de scrabble in limba englezaApoi Cosmin a suferit două înfrângeri şi, după victoria din runda a 4-a, a primit "liber" din partea programului tsh de arbitraj — la timp pentru a-şi trata durerea de cap! În runda a 6-a a câstigat categoric şi, prin jocul rezultatelor, a ocupat locul al doilea la Cadeţi. Pe locul 3 a urcat talentata Ana-Delia DIAC — aceeaşi care, cu mai puţin de o oră înaintea începerii concursului, terminase de susţinut Olimpiada la limba franceză! Ea a jucat mereu cuvinte lungi, de 4-5 litere, dovedind cunoştinţe bune de limba engleză şi uşurinţă în anagramare. Este încă la stadiul jocului "romantic", în care frumuseţea depunerii prevalează asupra punctajului sau a literelor depuse. La fel şi Andra Diana SANDU. Iustin BLAGA şi Cezar ZOTA au încheiat plutonul, din cauza ceasului (care nu le-a fost aliat, în majoritatea partidelor ei pierzând puncte pentru depăşirea timpului regulamentar de gândire).
La Juniori, reprezentanta clubului Argus Tîrgu Frumos, Elena Roxana HRIŞCĂ, a obţinut locul al 2-lea cu victoria din ultima rundă, lăsând-o pe Bianca Maria OSTAN pe locul al 3-lea. Câştigătorul incontestabil al turneului se numeşte Daniel LEON (5 victorii, medie de peste 280 de puncte/partidă, desemnat învingător înainte de ultima rundă)! Dacă va avea timpul şi dispoziţia să se aplece mai bine asupra listelor de cuvinte scurte şi a depunerilor probabile cu scrabble, îl văd concurând în viitor la Seniori, căci intuiţie şi cunoştinţe solide are din belşug.
Să remarcăm că toţi aceşti copii talentaţi provin din pepiniera Liceului Teoretic "Miron Costin" din Iaşi, unde doamna profesoară Oana Amariei-Hondrea continuă munca deosebită începută în anul 2013, odată cu organizarea concursului de scrabble multilingv Eurolexis. Împreună cu subsemnatul, desfăşurăm şedinţe de iniţiere şi antrenament (săptămânal câte două ore), iar aceştia sunt copiii cei mai talentaţi — acum, sportivi la cluburile iesene de profil.


*) SCRABBLIST şi ANGLOFON: cuvinte neadmise (încă) la scrabble în limba română, din păcate...

Clasamentul complet       —       Detaliile desfăşurării turneului       —       Album foto

Anunţăm pe aceasta cale că, în 8 aprilie 2014, în cadrul săptămânii "Şcoala altfel", se va organiza la liceul "Miron Costin" a doua ediţie a concursului multilingv de scrabble şcolar EUROLEXIS, la care elevii îşi vor testa cunoştinţele de română, engleză, franceză, italiană, spaniolă sau germană.

Adresăm calde mulţumiri doamnei prof. Viorica Dobre, directoarea liceului, pentru condiţiile de pregătire asigurate. Suntem pe cale de a implini dezideratul de la care am pornit: acela ca Liceul Teoretic "Miron Costin" din Iaşi să fie un punct de referinţă pe harta jocului de scrabble pentru tineret, atât în plan şcolar cât şi în plan sportiv.