Campionatele mondiale MSI 2016

Campionatele
mondiale
MSI 2016

Diana Sandu Dan L. Sandu Delia Diac Mihai Pantis Teodora Bohbot

Campionatele de Scrabble MSI 2016, Lille, Franta În perioada 27 august - 4 septembrie 2016, la centrul expoziţional Grand Palais din Lille (Franţa), va avea loc o grandioasă manifestare a jocurilor minţii organizată de Mindsports International (MSI), numită Campionatele mondiale MSI 2016. Evenimentul cuprinde, pe lângă turneele de şah şi go, mai multe turnee de scrabble în engleză, franceză, spaniolă şi catalană.

România va fi reprezentată de o puternică echipă, care va participa la următoarele turnee:

  • 27-29 august: junioarele noastre Delia Diac şi Diana Sandu vor debuta la Campionatul MSI pentru Tineret (WYSC) - partide libere, în limba engleză
  • 27-29 august: seniorii Teodora Bohbot şi Dan Sandu vor juca la Campionatul francofon MSI clasic, constând din 24 de partide libere, în limba franceză
  • 31 august-4 septembrie: Dan Sandu şi Mihai Pantiş vor participa la Campionatul Mondial MSI (WSC) în limba engleză, competiţia principală a evenimentului, unde cei mai buni jucători anglofoni din lume se vor înfrunta într-o serie de 24 partide libere; primii 8 din clasamentul general vor participa la sferturi (3 runde); câştigătorii acestora vor juca semifinalele (5 runde); cei 2 rămaşi după semifinale vor juca finala (5 runde) – transmisă în direct, de pe o tablă de joc cu senzori!
Vă vom prezenta mai jos, pe parcusul desfăşurării competiţiilor, cîteva date succinte despre acestea, unele aspecte deosebite, fotografii, precum şi numele cîştigătorilor. La finalul fiecărei competiţii va fi afişat un hiperlink pentru a vedea clasamentele complete şi partidele jucate (comentate de specialişti). Unele partide se transmit în direct (adăugaţi o oră la timpul indicat pe pagina oficială).

Sâmbătă, 27 august

Imagine de la Campionatul MSI pentru tineretÎncepe Campionatul MSI pentru Tineret (WYSC), unde se vor juca 24 de partide libere, în limba engleză. La competiţie s-au înscris nu mai puţin de 143 de tineri jucători din 17 ţări: Anglia (3 jucători), Australia (4), Bangladesh (1), Emiratele Arabe Unite (2), Ghana (2), Hong Kong (10), India (8), Kenia (7), Malaiezia (7), Nigeria (30), Pakistan (17), Qatar (15), România (2), Sri Lanka (14), SUA (3), Thailanda (12) şi Trinidad-Tobago (6). Din păcate, nu toţi au reuşit să obţină viza franceză..., aşa că la start s-au aliniat "doar" 107. În orice caz, româncuţele noastre — Diana Sandu şi Delia Diac — sunt acolo. Să le urăm succes!

Competiţia se desfăşoară pe 5 grupe de vârstă: 8, 10, 12, 14 şi 16 ani. Aşadar, în afară de primul clasat (câştigătorul turneului), se acordă şi pentru fiecare categorie de vârstă câte un titlu de campion. De asemenea, se acordă premii şi pentru cei clasaţi într-o categorie superioară grupei lor de vârstă! Fetele noastre participă la grupa - teoretic - cea mai puternică (16 ani). Le ţinem pumnii!

— ora 21:30. Azi s-au jucat primele 8 runde. Are cuvântul selecţionerul Cătălin Caba: "Atunci când copilele noastre reuşesc să câştige la copilele din Anglia, care sunt jucătorii numărul 2 şi 3 ai Albionului, cred că se poate spune: mission accomplished - misiune îndeplinită!
Fetele noastre au jucat 8 runde astăzi, obţinând următoarele rezultate: Delia are 4 victorii şi -17 punctaveraj; a câştigat la Alice Durand (UK) şi la jucători din Trinidad-Tobago, Pakistan şi Thailanda, ocupând locul 55. Diana are 3 victorii şi -42 punctaveraj, a pus un nouar de 140 de puncte - LASTINGS - contra englezoaicei Hannah Poole, pe care a învins-o tare, la fel cum a câştigat la 2 jucători din Malaezia. În ultima partidă a zilei, a pierdut la numai 20 de puncte. Le lăsăm să se odihnească şi le ţinem pumnii mâine când au un maraton de 10 jocuri."

După 8 tururi, pe primul loc se situează Sorawit Chucharoen (Thailanda, 8-0), urmat de doi jucători din Pakistan şi unul din Sri Lanka, cu 7-2. Primul englez e pe locul 6. Să vedem ce va urma!

Khali ABAKAR TAHIR (Ciad), campion mondial MSI 2016 la WFSC Dan Sandu, după două victorii răsunătoare în prima zi de francofonA început şi Campionatul francofon MSI clasic (WFSC), constând din 24 de partide libere, în limba franceză. Participă 76 de jucători din 12 ţări (Belgia, Benin, Burkina Faso, Ciad, Coasta de Fildeş, Congo, Congo R.D., Elveţia, Franţa, Noua Zeelandă, România, Togo), printre care şi românii Teodora Bohbot şi Dan Sandu. Succes tuturor!

— ora 12:50. Dan începe turneul francofon în forţă, învingându-l pe multiplul campion mondial (la duplicat) Jean-François Lachaud! (452-433)
— ora 13:30. Dan obţine o a doua victorie de răsunet, contra lui François-Xavier Adjovi, dublu campion mondial la scrabble clasic! (445-440)
— ora 21:30. După o serie neagră de 5 înfrângeri, Dan îşi revine şi câştigă ultimele 2 partide ale zilei. Cu 4-5, în ordinea diferenţelor de punctaj, se situează la sfârşitul primei zile pe locul 53.

— ora 21:30. Teodora a început ziua mai greu, obţinând prima victorie abia în turul 4. Cu încă 3 victorii în ultimele runde, iată că obţine tot 4-5 şi un punctaveraj mai bun decât al lui Dan, încheind prima zi pe locul 49.

La vârful clasamentului, s-au petrecut câteva lucruri interesante. După 9 tururi, nimeni nu e neînvins. Pe locul I se situează ciadianul Khali ABAKAR TAHIR, cu 8 victorii, urmat de campionii mondiali Christian Coustillas (Franţa) şi Kevin Meng (Elveţia), fiecare cu 7-2. Legendarul Nigel Richards (campion mondial anul trecut la francofon şi multiplu campion mondial la anglofon), cu 6-3, se situează pe locul 16. Campionul mondial 2016 de la Agadir, ivorianul Abib Alabi (6-3), care a pierdut prima partidă prin forfait, întrucât nu a reuşit să ajungă la timp în sală, este momentan pe locul 20. Dar multe răsturnări de situaţie mai sunt posibile în cele 15 runde rămase. Să vedem ce surprize ne mai rezervă ziua de mâine!

Duminică, 28 august

Evoluţia jucătorilor noştri la jumătatea turneului — ora 14:00. Continuă Campionatul francofon MSI clasic (WFSC). Jucătorii noştri încep foarte bine ziua, câştigând fiecare câte două partide şi urcând în prima treime a clasamentului. Teodora mai câştigă şi partida a 12-a, ajungând pe locul 20! Urmează turul 13, din păcate cu ghinion pentru români, care pierd amândoi partida.

Iată, în graficul din dreapta, evoluţia locurilor obţinute de fiecare dintre ei, până la jumătatea turneului. Se vede cum Teo, pierzând primele 3 partide şi pornind mai de jos, şi-a "creat un culoar", jucând partide teoretic mai uşoare, care-i permit o ascensiune mai consistentă.

În prima parte a clasamentului, s-a produs o fluctuaţie continuă. Au condus, pe rând, Christian Coustillas, Kevin Meng, apoi Nicolas Parvan. Nigel Richards l-a bătut pe Franck Maniquant, apoi a luat-o şi el rău pe coajă de la Kwasi Ezor din Togo, jucător cotat iniţial pe locul 72! În final, după o victorie în turul 13, Nigel se situează pe locul 10.

— ora 22:00. S-au mai jucat 5 runde. Dan a mai câştigat 2 partide, întrecând-o la finalul zilei pe Teo, care a câştigat doar una. Dan - locul 49; Teo - locul 55. La vârf, Abakar Tahir pare să-şi fi securizat locul 1 (cu 16 victorii şi 2 înfrângeri) faţă de urmăritorii săi, Kevin Meng şi Benjamin Valour (fiecare cu 13 victorii, 4 înfrângeri şi 1 egal). Nigel, între timp, a urcat pe locul 5!


Luni, 29 august

Diana şi Delia la WYSC. Între ele, în fundal, steagul României Trofeul pentru cel mai bun jucător dintr-o ţară debutantă la WYSC Campionatul MSI pentru Tineret (WYSC). Ultima zi a competiţiei a programat 6 runde, junioarele noastre reuşind 3 victorii prin Diana, care încheie competiţia pe locul 90 cu 10 victorii, punctaveraj -652; şi o victorie împreună cu un bye pentru Delia, care acumuleaza 11 victorii, punctaveraj -737, şi încheie competiţia pe locul 78. Păcat că înfrângerile "la punctuleţe" şi un sac complet potrivnic Dianei la ultima partidă le-au privat de un rezultat mai bun, pe care îl meritau cu prisosinţă. Oricum, nu plecăm cu mâna goală. Delia a fost recompensată cu titlul de cel mai bun jucător dintr-o ţară debutantă la CM. Felicitări fetelor şi mult succes în continuare!

Campion mondial la scrabble anglofon - tineret 2016: Sanchit Kapoor (16 ani, Emiratele Arabe).

La Campionatul francofon MSI clasic (WFSC), ultima zi a fost cam nefastă pentru Dan, care a pierdut 4 partide din ultimele 6 partide. Teo, în schimb, a terminat în triumf, câştigând ultimele 5 partide şi reuşind să obţină locul 30, adică în prima jumătate a clasamentului!

În finala disputată contra elveţianului Kevin Meng, învinge cu 2-1 Khali Abakar Tahir (Ciad), care devine campion MSI 2016 la scrabble francofon.


Iată cum prezintă WESPA (Federaţia internatională de scrabble în limba engleză), pe o hartă Google, participarea junioarelor noastre la WYSC:

Harta participarii la Campionat MSI 2016 pentru Tineret, Lille, Franta

CM, CC