Federaţia Română de Scrabble
Fédération Roumaine de Scrabble
Romanian Scrabble Federation

Botoşani, 10-13 aprilie 2014

Campionatul Naţional de Scrabble Perechi (CNSP)
Cupa României la Scrabble (individual şi pe cluburi)
Campionatul National de Scrabble TINERET (CNIS-T), et. I

Reportaj de Cătălin Caba

... În ultimii ani a devenit o tradiţie desfăşurarea Campionatelor Naţionale de Perechi, a Cupei României şi a unei etape de CNIS Tineret la Botoşani. Şi în acest an „tabăra” de scrabble organizată de inimosul Vică Mihalache a reunit un număr semnificativ de jucători, atât la Seniori (în ciuda absenţelor numeroase), cât şi la Tineret.

Experienţa reuşită a anului trecut în care toate concursurile au avut loc la Uvertura Mall, cu public, coroborată cu lipsa unor spaţii dotate cu mobilier adecvat (mese pătrate de dimensiuni reduse) la Hotel Maria, pentru desfăşurarea probelor de duplicat şi compunere din cadrul etapelor de tineret, au determinat o organizare şi desfăşurare separată a turneelor de seniori, care au avut loc la hotel, faţă de cele ale juniorilor care au fost preponderent la mall.

Din punct de vedere al expunerii, este clar că ediţia din acest an a fost foarte reuşită. Includerea turneului de Tineret în programul „Şcoala altfel” şi jocul la Uvertura Mall au prilejuit un contact direct cu un public mult mai numeros (mii de copii/ adolescenţi) pe parcursul celor 4 zile de concurs. O parte din aceştia au urmărit, fie şi numai pentru câteva clipe, concursul de scrabble din cadrul „Şcolii altfel”, constatând că există şi alte activităţi interesante în afară de a mânca „altfel” în zona food-court. Pe de altă parte însă, fiind vorba de un public neavizat, gradul de zgomot a fost proporţional cu numărul celor ce s-au perindat în zonă, în funcţie de momentul zilei, câteodată nemaifiind locuri disponibile. Mai mult, cu toată strădania personalului, care şi-a dat girul pentru eliminarea muzicii ambientale din zona de joc, am avut parte de spectacole de prânz, pentru copii, în zilele de sâmbătă şi duminică. Pe alocuri se simţea nevoia unei portavoci, fiind greu spre imposibil de a comunica literele şi depunerile în unele momente.

... La Hotel Maria, 27 de Seniori au luat startul la cel puţin o competiţie. Studiind structura perechilor şi a echipelor de seniori, prezente la cele două competiţii naţionale rezervate lor, se observă prezenţa masivă, în nota obişnuită, a sportivilor de la Universitatea Cluj-Napoca, o mobilizare remarcabilă a membrilor clubului Argus Târgu-Frumos şi o prezenţă sub aşteptări în rest. Aşa se face că atât Perechile cât şi Cupa prilejuiesc o serie de runde stranii de libere, în care sportivii de la Locomotiva şi Argus se lovesc de un baraj clujean inexpugnabil. La perechi, doar Almagro (Dan Laurenţiu Sandu – Nicolae Burducea) reuşeşte un loc 5, lăsând în urmă o pereche clujeană şi una mixtă Farul-U. La Cupa României situaţia este inedită şi irepetabilă – cei 11 jucători de la Universitatea au ocupat primele 11 locuri în clasamentul probei, din 24 de participanţi. Totul pe fondul interdicţiei ca jucătorii sau perechile de la acelaşi club să joace împreună.

Remarcăm două debuturi – George Andronic (Argus) la perechi şi Dumitru Găină (Preventis Iaşi) la cupă – şi o revenire – Sergiu Coşeri (Argus), dar şi multitudinea absenţelor (din care amintim pe Alexandru Gheorghiu, Andrei Spinei, Claudia Mihai, Alice Papa, Cosmin Donciu, Cristian Soare sau Lucian Grosu).

Înainte de proba de duplicat completiv, 6 perechi erau despărţite de puncte puţine, având şanse reale la cucerirea campionatului. Perechile Surpriza (Mihalache – Czaher) şi Dandana (Boldor – Sibef) se clasează la egalitate pe locul 7, la numai 18 p de locul al 3-lea. Nici Olimpic (Lăcătiş – Roman) nu obţine decât locul 5 şi astfel cele 3 perechi se vor regăsi în afara podiumului, la distanţă mică de titluri. Pe locul 3 avea să se claseze perechea Perpetuu (Florin Buhai – Andrei Alexandrov). Almagro obţine victoria la completiv, ceea ce îi asigură un salt de 3 locuri, până la poziţia secundă a clasamentului. Titlul revine, după o pauză foarte lungă, unei perechi exclusiv clujene – U, compusă din Septimiu Crivei şi Corneliu Faur.

În întrecerea Tineretului au concurat câte 5 perechi la fiecare categorie. Consemnăm debutul meritoriu al Elenei Bejan (Argus) care, împreună cu Radu Radu de la acelaşi club, formează echipa Argus, câştigând liberele şi smulgând locul 3 al Juniorilor la ultima probă de concurs. La vârf lupta e dramatică, scorul fiind cvasi-egal după 3 probe. Perechea Epica (Cosmina Mihalca şi Alexandra Panait de la Impetus) reuşeşte un duplicat completiv excelent, marcat şi de găsirea unui nouar din grupa ELMOPT? cu A în poziţia a doua. Fatalitate, pe locul 2 devin vicecampioane clujencele de la Fatality – Bianca Tudor şi Steluţa Sandu. La Cadeţi şi Prichindei favoriţii confirmă statutul de capi de serie, câştigând lejer categoriile. Cadeţii B&I (Bianca Mihalache – U Cluj şi Iustin Enea – Argus Târgu Frumos) joacă foarte bine compunerea şi duplicatul clasic, surclasând perechile de pe locul 2 – The Twins (Antonia Ichim – Argus şi Marinela Marica – U Cluj) şi locul 3 – C&D (Claudia Hânceanu şi Daniela Stăuceanu – Argus). Prichindeii Cristian Caba (U Cluj) şi Nicolae Cernahuz (Preventis Iaşi) au în comun şi alte lucruri în afară de scrabble – ambii practică fotbal de performanţă şi ambii sunt suporterii aceleiaşi echipe, drept urmare îşi aleg titulatura Steaua. Ei reuşesc un duplicat completiv de locul 3 la general şi câştigă detaşat disputa cu Şoimii Oneaga (Vlăduţ Hânceanu şi Iosif Andrei Ichim – U Cluj). Pe locul 3 se clasează la egalitate perechile Country Boys (Marian Ionescu Ispiri – CFR Constanţa şi David Jugariu – U Cluj) şi Triplu X (Ciprian Maxim şi Emanuel Gabriel Mascan – U Cluj). Să remarcăm şi două depuneri de senzaţie. În proba de duplicat clasic, perechea Andreea Sadici – Sebastian Sălăgeanu nu reuşeşte cuvinte mai mari de 12 puncte, cu care adună un total de 234 de puncte ..., exceptând depunerea solo (!) JARTIERA cu care adună 112 puncte. În proba de duplicat completiv, în turul 2, depunerea top este VIGILENT de 138 de puncte. Ea este văzută de prichindeii de la Steaua şi juniorii de la Argus, dar şi de prichindeii Country Boys, ponderea ei în punctajul lor total fiind de aproape o treime...

Întrecerea Tineretului a continuat sâmbătă şi duminică cu prima etapa a Campionatului Naţional Individual, la care au concurat 32 de tineri – 11 prichindei, 11 cadeţi şi 10 juniori. Calculele hârtiei au fost respectate, surprizele fiind puţine, însă cu atât mai plăcute. Junioara Cosmina Mihalca (Impetus) reuşeşte din nou „marele şlem”, câştigând toate probele şi luând o opţiune importantă pentru un nou titlu de campioană absolută. Pe locul 2 la toate probele, cu excepţia liberelor (pierdut la punctaveraj), se clasează Bianca Tudor (U Cluj), care rămâne cu regretul ratării victoriei la duplicatul completiv pentru numai 6 puncte, din cauza unei coordonate greşite. De asemenea, la compunere, primele două soluţii se detaşează de restul concurenţilor, cea a Biancăi fiind cu doar 8 puncte mai slabă decât soluţia Simonei. Pe locul 3 la Juniori se clasează Steluţa Sandu (U Cluj) după o luptă strânsă cu Radu Radu (Argus) şi Andrei Asaftei (u Cluj – locul 3 la compunere!). Remarcăm clasarea în top 10 a Elenei Bejan, debutantă în competiţiile naţionale, care reuşeşte un loc 5 la Completiv, la mai puţin de 100 de puncte de câştigătoare!

Vorbind de duplicatul completiv al Tineretului, să remarcăm depunerea top din turul 2, în care, având pe tablă GHIZI în poziţia H4 şi grupa IPLRST, se aduce din nou în atenţie un popor slav, după legendarul TADJI(K)A de la Băile Tuşnad acum mulţi ani.

La Cadeţi, conform aşteptărilor, Iustin Enea (Argus) câştigă clar, obţinând şi locul 3 în clasamentul general. Pe locul 2 se clasează Paula Bianca Mihalache (U Cluj) iar pe 3 Alexandra Panait (Impetus). Remarcăm performanţa Antoniei Ichim, care a intrat pe podiumul Cadeţilor la compunere (locul 2) şi la libere (locul 3). Duplicatul clasic al Prichindeilor a fost câştigat de Nicolae Cernahuz (Preventis), care cedează mai apoi poziţia în favoarea lui Cristian Caba (U Cluj), câştigător al probelor de compunere şi duplicat completiv. Pe locul 3 s-a clasat Iosif Andrei Ichim (U Cluj). Remarcăm debutul lui Iustinian Tudosă (Argus), primul concurent din noul val al celor cca 30 de copii care se antrenează la Târgu Frumos.

Cupa României pe echipe a reprezentat un galop de sănătate pentru Universitatea Cluj-Napoca, existând un mic suspans doar după prima probă de duplicat clasic, restul fiind câştigate la diferenţe astronomice. Pe locul 2 s-a clasat Locomotiva Bucureşti, lipsită de aportul unor titulari, iar pe locul 3, aproape de a produce surpriza, echipa Argus Târgu Frumos. La individual am consemnat o frumoasă luptă între Alexandru Lăcătîş şi Vasile Mihalache (câştigător al liberelor), luptă decisă doar la ultima probă în favoarea „cumătrului” Alexandru Lăcătiş – locul 1 la completiv şi Cupa României. Pe locul 3 s-a clasat Gheorghe Roman, cu un parcurs constant, fără locuri pe podium. La numai 41 de puncte de clasament, Alexandru Czaher a realizat un turneu foarte bun, câştigând compunerea şi terminând pe locul 4. Corneliu Faur, Septimiu Crivei, Dan Laurenţiu Sandu şi Andrei Alexandrov au fost în luptă pentru locuri pe podium, având şanse bune înaintea ultimei probe, la care însă au riscat fără succes, terminând pe locurile 5-8 în această ordine.

Adunarea Generală a FR Scrabble desfăşurată în seara zilei de vineri, 11 aprilie 2014, a consemnat o serie de hotărâri importante, din care menţionăm:

  • Timpul de gândire la partidele de duplicat din cadrul CNSPerechi Seniori se va reduce la 2 minute/tur (1.30 – gândire + 0.30 – scriere)
  • Proba de concurs în cadrul CNSA-T este cea de libere şi se desfăşoară conform regulamentului probei de libere din cadrl CNIS-T
  • Federaţia va sprijini şi în acest an participarea sportivilor români la Campionatele mondiale şi europene în limbile franceză şi engleză prin suportarea taxelor de înscriere. De asemenea, se vor aloca fonduri pentru Festivalul francofon de la Sibiu şi cel anglofon de la Cluj-Napoca. Pentru aceasta este necesară realizarea obiectivelor propuse pentru strângerea fondurilor proprii din taxe şi cotizaţii, o mare parte a sumelor alocate calendarului internaţional provenind din încasările din surse proprii.
  • Clubul Universitatea Cluj-Napoca va deveni co-organizator al turneului internaţional open anglofon din perioada 10-12 octombrie 2014 de la Cluj Napoca, alături de FR Scrabble.

Felicitări tuturor câştigătorilor şi sperăm într-o prezenţă mai numeroasă din partea celorlalte cluburi la întrecerile Campionatului Naţional Individual care debutează la Cluj-Napoca, în perioada 16-18 mai, la – de acum tradiţionalul – Hotel Ary. Vă aşteptăm cu drag!

Clasament CNIS-T       —       Clasament Cupa României       —       Clasament CNSP       —       Clasament CNSP-T

Album foto (CNIS-T + Cupa României)       —       Album foto (CNSP)