Cluburi Calendar 2013 Rezultate 2012 Regulamente Scrabble FAQ Arhiva Forum Partide/probleme Scrabble francophone English-language scrabble Contact Căutare
CRONICA ANULUI 2013
Campionii anului 2013

Galeria de onoare
CNIS 2013 Prichindei - podium CNIS 2013 Cadeti - podium CNIS 2013 Juniori - podium


Confluenţe

MANDY
(Mihaela Măndicescu)

Galeria jucătorilor
de scrabble

Alexandru Lăcătîş

Cristina Sandu şi Dan Sibef

Valentina Popescu

Alex Gheorghiu

Liliana Gall

Alexandru Czaher

Mircea Bojita

Cosmin Donciu

Andrei Spinei

Florica Bezan

Dan Laurentiu Sandu

Alice Mihai

Claudia Mihai

Septimiu Crivei

Cristian Popescu

Vica Mihalache

Cornel Faur

Adi Popan

Lucian Grosu

Dana Boldor

Alex Tyron

autoportret


Oferim spre adopţie:
Bijou şi Negrutu - catei oferiti spre adoptie Căţelandri bucureşteni:

Bijou şi Negruţu

(vaccinaţi, sterilizaţi)

Campionatul Naţional de Scrabble Francofon (CNSF 2013), etapa a III-a

În perioada 14-15 decembrie 2013, la hotelul Sport din Bucureşti a avut loc cea de-a treia (şi ultima) etapă a Campionatului Naţional de Scrabble Francofon (CNSF 2013). Competiţia a constat din 5 partide de scrabble duplicat în limba franceză. A fost o etapă cu spectaculoase răsturnări de situaţie. După prima zi, titlul nu era încă tranşat. Totul s-a decis, de fapt, la ultima partidă!

Cîştigătorul etapei: Arcadie Popescu.

Campion naţional 2013 la scrabble francofon: Dan Laurenţiu Sandu.               Clasament final 2013

Scrabble Champions Tournament (în limba engleză)

În 2013, fostul World Scrabble Championship (Campionatul mondial de scrabble în limba engleză) s-a transformat în Scrabble Champions Tournament (SCT - Turneul Campionilor la Scrabble). În principiu, formula de desfăşurare a rămas aceeaşi, adică toţi participanţii trebuie să fie invitaţi de organizatori (fiecărei ţări i s-a alocat un număr de locuri). Romania are, deocamdată, doar un singur loc, pentru care în luna iunie s-a organizat un Turneu de calificare. În urma câştigării acestui turneu, Dan-Laurenţiu Sandu a devenit reprezentantul nostru la Turneul Campionilor (SCT, Praga, 4-8 decembrie).
Scurt reportaj de la SCT 2013 (de Cătălin Caba).

Campionatul Naţional de Scrabble - turneul final (Bucureşti)

În perioada 15-17 noiembrie, în frumoasa sală Pella a hotelului Alexander din Bucureşti, s-au desfăşurat turneele finale ale Campionatelor Naţionale de Scrabble în limba română (individual şi intercluburi) la toate categoriile, în organizarea FRSc şi a c.s. Locomotiva.
    Au participat 35 de sportivi Seniori (record pentru anul 2013!), dintre care 3 debutanţi la jocul în sală: Gabriela Stoica, Ionuţ Buzescu şi Tudor Tescoveanu. Le urăm bun venit şi succes!
     La categoriile de tineret, s-au înfruntat 12 jucători: 5 Prichindei, 4 Cadeţi şi 3 Juniori.

Podiumul etapei:
Seniori: 1. Dan L. Sandu. 2. Al. Lăcătîş. 3. Al. Gheorghiu.                     Clasamentul etapei
Tineret: 1(P). Iustin Enea. 1(C). Steluţa Sandu. 1(J). Bianca Tudor. Clasamentul etapei

Campionii anului (CNIS 2013):
Seniori Clasament final 2013
Campion absolut 2013: Alexandru Lăcătîş
Compunere: Alexandru Lăcătîş
Anticipaţie: Alexandru Lăcătîş şi Dan Laurenţiu Sandu (ex aequo)
Libere: Vasile Mihalache
Duplicat: Alexandru Lăcătîş
Tineret Clasament final 2013
Campioană absolută Juniori: Cosmina Mihalca
Campioană absolută Cadeţi: Steluţa Sandu
Campion absolut Prichindei: Iustin Enea

Cluburile campioane (CNSI 2013):
Seniori LOCOMOTIVA Bucureşti Clasament final 2013
Tineret IMPETUS Bucureşti Clasament final 2013

Campionatul Naţional de Scrabble Anglofon* (Iaşi)

În wekendul 9-10 noiembrie, la Iaşi a avut loc ultima etapă a Campionatului Naţional de Scrabble în limba engleză (CNSA 2013), organizat – ca de obicei – de A.S.C. Preventis. Au participat 5 din cei mai buni scrabblişti români anglofoni*. Corespondentul nostru special (totodată, organizator principal şi concurent redutabil), Cătălin Caba, ne trimite un scurt reportaj:

N-ar fi prea multe de spus. Rezultatele au fost cele aşteptate, exceptând 2 partide. Mihai a împărţit victoriile cu Dan, aşa cum se preconiza, doar că eu i-am luat o partidă lui Dan şi am decis, practic, titlul. Iar Iuliu m-a bătut (382-376) într-o partidă în care poate doar Nigel Richards să fi reuşit mai mult (am schimbat 7 consoane pe 6 vocale... şi apoi din nou 6 vocale...), trimiţând bătălia pentru locul 3 anual la punctaveraj. Din fericire, Mihai l-a bătut pe Ovidiu în ultima rundă şi, graţie punctaverajului superior, am prins podiumul. Cu siguranţă ar fi fost mai palpitant dacă venea şi Septimiu Crivei, care avea şi el şanse bune la locul 3, dar care nu ar fi putut participa oricum la această etapă, indiferent de perioada desfăsurării.
Se repetă istoria din urmă cu 2 ani, în sensul că nu campionul en-titre, ci vicecampionul merge la mondiale. Mihai Pantiş recucereşte titlul după o pauză de doi ani, iar Dan Sandu merge la Mondiale după o pauză de 8...


Campion naţional la scrabble anglofon 2013: Mihai Pantiş           Clasament final complet 2013

Campionatul Naţional de Scrabble - etapa a IV-a Seniori (Poiana Braşov)

În weekendul 18-20 octombrie, la Poiana Braşov a avut loc unul din cele mai palpitante turnee ale anului: cea de-a patra etapă a Campionatului Naţional de Scrabble 2013 – Seniori.
    În primul rînd, clubul organizator (Atlantis Bv.), personificat prin Dan Sandu, ne-a oferit prilejul de a ne simţi cu adevărat... sportivi şi de a face mişcare — măcar de doua-trei ori pe zi — între hotelul Olimpic (unde aveam cazarea şi masa) şi hotelul Caraiman (unde era sala de joc). Vremea frumoasă a contribuit şi ea la reuşita evenimentului; aşa că toata lumea a fost mulţumită; iar duminică nu ne mai venea să plecăm — Poiana era scăldată într-un generos soare văratic...
    Surprizele competiţiei propriu-zise au început din prima zi, cu turneul de libere: Alex Gheorghiu, sosit în Poiană cu întîrziere de 2 tururi (după teribile aventuri feroviare), cîştigă net proba, cu 7 victorii!
    A doua zi, Iulia Neacşu cîştigă Duplicatul clasic la un scor zdrobitor (-1 punct faţă de top, cu ajutorul imparabilului solo PRENADEz)! Imediat după aceea, Cosmin Donciu găseşte cea mai bună soluţie la Hepta-scrabble, cu o grilă spectaculoasă şi un scor rotund: 700 p. Favoritul CNIS 2013, Alexandru Lăcătîş, se trezeşte "din pumni" şi cîştigă Anticipaţia...
    ... Apoi, a treia zi, triumfă şi la Duplicat completiv, cu numai -10 p sub top (record absolut la această probă)! Duplicatul eliptic revine însă constănţeanului Dan Goşa, care încheie astfel turneul cu o altă frumoasă surpriză. Felicitări tuturor!

Podiumul etapei: 1. Alexandru Lăcătîş; 2. Alexandru Gheorghiu; 3. Dan Laurenţiu Sandu.
Clasamentul etapei                   Clasament 2013, înainte de turneul final
Anticipaţie            
Scrabble Anticipatie. Solutie: Al. Lăcătîş                                  

Compunere (Hepta-scrabble)            
Problema scrabble (Hepta-scrabble). Solutie: Cosmin Donciu

Campionatul Naţional de Scrabble Francofon (CNSF 2013), Etapa a II-a

În perioada 21-22 septembrie 2013, la complexul sportiv Olimpia din Bucureşti a avut loc cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de Scrabble Francofon (CNSF 2013). Au participat 6 seniori şi 2 tineri. Competiţia a constat din 5 partide de scrabble duplicat în limba franceză.

Cîştigătorul etapei: Dan L. Sandu. Conduce, după două etape: Georgeta Roşca.                                             Clasament complet

Campionatul Naţional de Scrabble - etapa a III-a (Piatra Neamţ)

În perioada 6-8 septembrie, la Piatra Neamţ a avut loc cea de-a treia etapă a Campionatului Naţional de Scrabble 2013 – toate categoriile. Organizat excelent de clubul Argus Tg. Frumos, cu ajutorul inimoasei pietrence Paula Chiroşcă, turneul s-a desfăşurat la Hotel Ceahlău din Piatra Neamţ – oraşul în care, acum 29 de ani, s-a organizat primul turneu de scrabble din România!

Etapa a III-a Seniori (30 de participanţi) a fost cîştigată de Alexandru Lăcătîş, urmat îndeaproape de Dan-Laurenţiu Sandu şi de Vasile Mihalache. Lăcătîş a cîştigat Duplicatul clasic şi Compunerea, Dan Sandu a facut o Anticipaţie de zile mari, iar Vică Mihalache a dominat turneul de Libere. Duplicatul completiv a fost cîştigat de Corneliu Faur (locul 4 în clasamentul general), iar Duplicatul eliptic de Cosmin Donciu (locul 8). Etapa a III-a CNSI: locul 1. clubul Locomotiva Bucureşti.

Etapa a III-a Tineret (12 jucători) a fost dominată, la Juniori, de Cosmina Mihalca; la Cadeţi, de Steluţa Sandu (locul 3 în clasamentul general Tineret!) şi la Prichindei, de Iustin Enea (locul 4 în clasamentul general Tineret!). Etapa a III-a CNSI-T: locul 1. clubul Impetus Bucureşti.
Clasament provizoriu după 3 etape, în CNIS 2013:               Seniori               Tineret
Compunere (Integral parţial pe şir)             Toate soluţiile
Problema scrabble (Integral partial pe sir). Solutie: Al. Lăcătîş   Podium Prichindei: 1. Iustin Enea; 2. Cristian Caba; 3. Nicolae Cernahuz

Anticipaţie             Toate soluţiile
Scrabble Anticipatie. Solutie: Dan Sandu                                  

Compunere Tineret (Integral parţial)            Toate soluţiile
Problema scrabble (Integral partial). Solutie: Bianca Tudor

MULT E DULCE ŞI FRUMOASĂ... 31 august: Ziua limbii române!

Până la sfârşitul zilei, găsiţi un cuvânt de 7 litere cu 5 variante;
fiecare variantă diferă de celelalte prin una din cele 5 vocale: A / E / I / O / U.

Răspuns: ZAVELCĂ / ZEVELCĂ / ZIVELCĂ / ZOVELCĂ / ZUVELCĂ !

Turneul de scrabble Botoşani 2013 (CNSP – Cupa României – CNIS Tineret, et. 2)

În perioada 25-28 iulie, la Botoşani au avut loc trei importante competiţii de scrabble:
 • Campionatul Naţional de Scrabble Perechi (CNSP 2013)
 • Cupa Românei 2013 - individual (OPEN) şi pe cluburi
 • Campionatul Naţional Individual de Scrabble TINERET, etapa a II-a (CNIS-T 2013)
În premieră absolută, turneul s-a desfăşurat într-un spaţiu deschis cu generozitate publicului spectator – şi anume, giganticul Uvertura Mall din Botoşani. Conform unei noi şi frumoase tradiţii impuse de organizatorii turneului moldovean în ultimii ani (şi mai ales de neobositul dascăl Vasile Mihalache), numărul de sportivi de la categoriile de Tineret l-a întrecut pe cel al Seniorilor: 34 la 30 !

CNSP 2013 – Perechile campioane (pe categorii de vîrstă):
 • Prichindei: THE BOYS (Iustin Enea + Cristian Caba)
 • Cadeţi: MINIONS (Steluţa Sandu + Paula Mihalache)
 • Juniori: EPICA (Cosmina Mihalca + Alexandra Panait)
 • Seniori: Locomotiva 1 (Dan Sandu + Cosmin Donciu)

CNIS 2013 Tineret, etapa a II-a
 • Prichindei: 1. Iustin Enea; 2. Cristian Caba; 3. Vlăduţ Hânceanu
 • Cadeţi: 1. Paula Mihalache; 2. Steluţa Sandu; 3. Cosmin Ichim
 • Juniori: 1. Cosmina Mihalca; 2. Daiana Sadici; 3. Alex Roşcăneanu          
CNSI 2013 Tineret, etapa a II-a
 • 1. Clubul IMPETUS Bucureşti
 • 2. Clubul Universitatea Cluj-Napoca
 • 3. Clubul Argus Tg. Frumos
Cupa României 2013 - individual
 • 1. Corneliu Faur
 • 2. Alexandru Lăcătîş
 • 3. Nicolae Burducea
Cupa României 2013 - pe cluburi
 • 1. Clubul Universitatea Cluj-Napoca
 • 2. Clubul Locomotiva Bucureşti
 • 3. Clubul Impetus Bucureşti
Rezultate complete Cupa României       *       Rezultate complete CNIS Tineret       *       Album video (Ninel Aldea)

Compunere la CNSP Tineret (Integral... parţial) - cea mai bună soluţie
            Toate soluţiile

Compunere la CNSP Seniori (Hepta-scrabble) - cea mai bună soluţie
            Toate soluţiile

Anticipa?ie la CNSP Seniori - cea mai bună soluţie
            Toate soluţiile

Compunere la CNIS Tineret (Integral... parţial) - cea mai bună soluţie la Prichindei
            Toate soluţiile

Compunere la CNIS Tineret (Integral... parţial) - cea mai bună soluţie la Cadeţi
            Toate soluţiile

Compunere la CNIS Tineret (Integral... parţial) - cea mai bună soluţie la Juniori
            Toate soluţiile

Compunere la Cupa României (Integral... parţial) - cea mai bună soluţie
            Toate soluţiile

Campionatele Mondiale de Scrabble Francofon — Rimouski 2013

Campionatele mondiale de scrabble francofon 2013 Teodora Bohbot Arcadie Popescu În perioada 13-20 iulie a avut loc cea de-a 42-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Scrabble Francofon. Anul acesta, competiţiile s-au desfăşurat la Rimouski (în provincia francofonă Quebec din Canada), un pitoresc orăşel situat pe malul estuarului format de vărsarea fluviului Saint-Laurent în Oceanul Atlantic. [ Reportaj ]

Turneul de calificare la Campionatul Mondial de Scrabble Anglofon*

Turneul de calificari WSC 2013 -
finala dintre Dan Sandu şi Mihai PantisÎn urma unei înfruntări dramatice, constînd dintr-o etapă preliminară de 18 partide (susţinută de 6 con-curenţi) şi o finală "5 din 9" (disputată între primii doi clasaţi la această etapă), a fost decis jucătorul care ne va reprezenta la Campionatul Mondial de Scrabble în limba engleză (Praga, 3-5 decembrie).

Numele său este Dan-Laurenţiu SANDU. Succes mai departe!

Campionatul Naţional de Scrabble - etapa a II-a Seniori (Cluj-Napoca)

In perioada 24-26 mai, la Cluj-Napoca a avut loc cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de Scrabble 2013 la categoria Seniori. Organizată impecabil, ca de obicei, de clubul Universitatea, competiţia a avut loc la hotelul Ary, tabăra generală a scrabbliştilor ardeleni. Desfăşurată pe parcursul a 3 zile, etapa a fost net dominată de sportivul Alexandru Lăcătîş de la Locomotiva, cîştigătorul a nu mai puţîn de 5 probe din 6 (libere, duplicat clasic, eliptic şi completiv şi problema de compunere), în faţa celor 25-28 de competitori ai săi din întreaga ţară.
 • Etapa a II-a CNIS: 1. Alexandru Lăcătîş, 2. Corneliu Faur, 3. Vasile Mihalache.
 • Etapa a II-a CNSI: 1. clubul Universitatea Cluj-Napoca.
  După două etape, conduc în clasamentul general:
 • La CNIS: 1. Alexandru Lăcătîş, 2. Corneliu Faur, 3. Dan-Laurenţiu Sandu.
 • La CNSI: 1. clubul Universitatea Cluj-Napoca.
Problema scrabble (Serie de maxime). Solutie: Al. Lăcătîş

Anticipaţie
Scrabble Anticipatie. Solutie: Claudia Mihai

Scrabble şcolar: Concursul judeţean de scrabble multilingvistic Eurolexis, Iaşi

Ziua de 11 mai 2013 consemnează multiple premiere în istoria jocului de scrabble din România.

Peste 120 de elevi de la liceele ieşene "Miron Costin" şi "Dimitrie Cantemir" au participat la un concurs de scrabble desfăşurat în limbile: română, engleză, franceză şi — în premieră în ţara noastră! — spaniolă şi italiană. Ştiam de dorinţa de concretizare a acestui proiect din toamna anului trecut, am citit şi anunţurile din presa locală şi tot nu reuşeam să înţeleg cum pot fi capacitaţi tinerii să participe la un concurs de scrabble şcolar în număr atât de mare... (continuarea reportajului de Cătălin Caba).

Campionatul Naţional de Scrabble Anglofon* (CNSA 2013), Etapa a II-a

În perioada 27-28 aprilie, la Cluj a avut loc cea de-a 2-a etapă a Campionatului Naţional de Scrabble în limba engleză (CNSA) 2013. Conform regulamentului, la această competiţie se joacă numai partide libere. La această prima etapă au participat 6 din cei mai buni scrabblişti* anglofoni* ai lotului naţional. Competiţia a constat din 10 tururi de partide libere în limba engleză.

Cîştigător: Mihai Pantiş (9 victorii din 10 partide).       Clasament complet       —       Detalii

După două etape, Mihai Pantiş şi Dan-Laurenţiu Sandu sunt la egalitate, cu un loc I şi un loc 2 fiecare. Titlul se va tranşa, deci, la ultima etapă, în luna noiembrie.

Campionatul Naţional de Scrabble (CNIS/CNSI 2013), etapa I la toate categoriile (Sibiu)

In perioada 12-14 aprilie, clubul Impetus Bucureşti a organizat, în premieră la Sibiu (hotel Class), startul Campionatului Naţional de Scrabble 2013. La toate probele, cele două competiţii s-au desfăşurat complet separat, în două săli diferite: 32 de concurenţi la Seniori şi 9 la Tineret — dintre care 2 debutanţi: Andrei Moarţi şi Vlad Onuţă de la Impetus. Le urăm bun-venit şi succes!
      La Seniori, lupta a fost (previzibil) foarte dură. Cîştigătorul primei etape a fost Dan-Laurenţiu Sandu (Locomotiva Buc.) care, deşi a "luat" doar liberele, lăsînd în seama concurenţilor săi laurii celorlalte probe, a jucat constant foarte bine şi a reuşit să se situeze pe primul loc în clasamentul general.
 • Etapa I CNIS Seniori: 1. Dan-Laurenţiu Sandu, 2. Corneliu Faur, 3. Alexandru Lăcătîş.
 • Etapa I CNSI: 1. clubul Locomotiva Bucureşti.
 • Etapa I CNIS Tineret: Juniori: 1. Cosmina Mihalca. Cadeţi: 1. Alexandra Panait. Prichindei: 1. Iustin Enea.
 • Etapa I CNSI: 1. clubul Impetus Bucureşti.
Problema scrabble (Integral partial). Solutie: Nicu Burducea

Scrabble Anticipatie. Solutie: Corneliu Faur

Campionatul Naţional de Scrabble Francofon (CNSF 2013), Etapa I

În perioada 30-31 martie 2013, la hotelul Sport din Bucureşti a avut loc prima etapă (din 3) a ediţiei 2013 a Campionatului Naţional de Scrabble în limba franceză (CNSF). Au participat 6 seniori şi 3 tineri. Competiţia a constat din 5 partide de scrabble duplicat în limba franceză.

Podium: 1. Claudia Mihai; 2. Georgeta Roşca; 3. Arcadie Popescu.                                             Clasament complet

Campionatul Naţional de Scrabble Anglofon* (CNSA 2013), Etapa I

În perioada 8-9 martie 2013, a avut loc la Bucureşti prima etapă (din 3) a ediţiei 2013 a Campionatului Naţional de Scrabble în limba engleză (CNSA). Conform regulamentului, la această competiţie se joacă numai partide libere. La această prima etapă au participat 6 din cei mai buni scrabblişti* anglofoni* ai lotului naţional. Competiţia a constat din 10 tururi de partide libere în limba engleză.

Cîştigător detaşat: Dan-Laurenţiu Sandu (10 victorii din 10 partide !).

Iată clasamentul complet, precum şi detaliile desfăşurării turneului (în engleză, deocamdată...).

Alegeri la F. R. Scrabble

La data de 9 martie 2013, Adunarea Generală a fost convocată să aleagă conducerea federaţiei (preşedinte, vicepreşedinte şi încă 4 membri ai Biroului Federal) pentru un nou mandat de 4 ani. Cel de-al 7-lea membru al BF este de drept secretarul general al federaţiei, Eugen Suran.

Noua conducere a Federaţiei Române de Scrabble:

 • preşedinte: Cristian Soare
 • vicepreşedinte: Cătălin Caba
 • membri ai biroului federal: Ionel Aioanei; Septimiu Crivei;
       Ştefan Pall; Dan-Laurenţiu Sandu

  Pentru detalii, citiţi aici procesul-verbal al Adunării Generale de alegeri.

  Campania electorală s-a desfăşurat pe forumul F. R. Scrabble, unde au fost deja afişate candidaturile. Toţi scrabbliştii au fost invitaţi pe forum să le pună întrebări, să le expună problemele cu care se confruntă — şi să le facă sugestii privind soluţiile posibile. Chiar dacă nu alegem noi direct, ci prin reprezentanţii cluburilor afiliate, credem că aleşii, alegătorii şi mişcarea scrabblistă în general vor beneficia de exprimarea publică a ceea ce aşteptăm noi, jucătorii de scrabble, de la conducerea federaţiei în următorii 4 ani. Să nu spună că nu le-am spus! -:)
 • Turneul internaţional de scrabble "Fifth Israeli Open"

  În perioada 22-24 februarie, în străvechiul oraş Tiberia(s) de pe ţărmul Mării Galileii din Israel, a avut loc cea de-a 5-a ediţie a turneului internaţional de scrabble în limba engleză Israeli Open Scrabble Tournament. Turneul a reunit 41 de puternici jucători anglofoni din mai multe ţări şi s-a desfăşurat în 22 de runde.

  România a fost reprezentată la acest turneu de Cătălin Caba, care s-a clasat pe un meritoriu loc 9 la general şi a luat premiul II la grupa B!

  Urmăriţi aici un reportaj detaliat al lui Cătălin privind turneul israelian.

  Turneul internaţional de scrabble de la "Vienna Mind Sports Festival"

  În perioada 16-18 februarie, la Viena a avut loc un important turneu de scrabble în limba engleză, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Sporturilor Minţii organizat de MSI (Mind Sports International). În afară de scrabble, Festivalul mai cuprinde şi multe alte jocuri logice: şah, bridge, table, poker, jocuri pe internet etc.

  Turneul de scrabble a reunit 23 de jucători anglofoni din toată lumea, inclusiv campionul mondial (şi cîştigătorul turneului oficial), Nigel Richards (Noua Zeelandă). S-au jucat două turnee (unul oficial şi unul "recreaţional"). Reprezentantul României la turneul oficial (16 jucători), Dan Laurenţiu Sandu, a reuşit o meritorie clasare pe locul 10 şi a obţinut premiul II la grupa C.

  Citiţi un reportaj detaliat privind acest interesant turneu, aşa cum a fost el văzut chiar de Dan!

  1 FEBRUARIE 1982 — 2013: treizeci şi unu de ani de scrabble în limba română!

  Istoria jocului Scrabble în România începe în februarie 1982.

  Inginerii Şerban Teodoru şi Ioan Comănescu adaptează jocul de scrabble la limba română, făcând studii pe diferite texte pentru stabilirea frecvenţei literelor în vocabularul românesc. Ei publică, în prestigioasa revistă Ştiintă şi Tehnică, ...  Simultanul Mondial de Scrabble Francofon

  Logoul Simultanului Mondial de Scrabble Francofon Sîmbătă, 12 ianuarie, la Hotelul Sport din complexul sportiv naţional Lia Manoliu din Bucureşti a avut loc înfruntarea dintre participanţii români la ediţia 2013 a Simultanului mondial de scrabble în limba franceză, simultan organizat de Federaţia Internaţională de Scrabble Francofon (FISF). La centrul Bucureşti au participat 5 seniori şi junioara Irina Neagu de la cercul de scrabble al Clubului Copiilor nr. 1.

  Podium:   1. Dan Sandu, 2. Geogeta Roşca, 3. Arcadie Popescu

  Competiţiile amicale de tip Simultan mondial se desfăşoară în limba franceză începînd din 1989, iar actualmente de află la ediţia a 24-a. Numărul de participanţi s-a dublat între timp (de la 3300 de jucători la prima ediţie, s-a ajuns la 6500!). Printre câştigătorii Simultanului se regăsesc, de-a lungul timpului, mai toţi marii campioni mondiali ai jocului de scrabble în limba franceză.

  Formula acestui concurs, extrem de popular printre francofoni, este simplă: două partide de duplicat, extrase de o comisie, se trimit din timp la toate cluburile sau federaţiile de scrabble care anunţă că vor să organizeze un centru de desfăşurare a Simultanului. Iniţial, partidele erau trimise prin poştă, în plicuri sigilate. Începînd de anul trecut, ele se trimit prin email, strict confidenţial, persoanei desemnate de fiecare centru ca fiind arbitrul local al competiţiei. După desfăşurarea celor două partide, fiecare arbitru trimite rezultatele la FISF, unde se întocmeşte (şi se publică apoi pe situl FISF) clasamentul final.

   

  Cronica anului 2012

  SCRABBLE® este marcă înregistrată.
  www.mattelscrabble.com