INDEX Cluburi Rezultate 2012 Rezultate 2011 Regulamente Scrabble FAQ Arhiva Forum Partide/probleme Scrabble francophone English-language scrabble Contact Căutare
  CRONICA ANULUI 2012
Campionii anului 2012

Galeria de onoare
CNIS 2012 Prichindei - podium
– 2012 –



Scrabble şcolar

Interviu cu prof.

Carmen Căzănel


Confluenţe

MANDY
(Mihaela Măndicescu)

Galeria jucătorilor
de scrabble

Alexandru Lacatis

Cristina Sandu si Dan Sibef

Valentina Popescu

Alex Gheorghiu

Liliana Gall

Alexandru Czaher

Mircea Bojita

Cosmin Donciu

Andrei Spinei

Florica Bezan

Dan Laurentiu Sandu

Alice Mihai

Claudia Mihai

Septimiu Crivei

Cristian Popescu

Vica Mihalache

Cornel Faur

Adi Popan

Lucian Grosu

Dana Boldor

Alex Tyron

autoportret

Supercupa Scrabble MULTI 2012

La finalul fiecărui an competiţional, F.R. Scrabble organizează un turneu mai... puţin serios, deci cu atît mai amuzant! La acest concurs OPEN, se pot depune pe tabla de joc atît cuvinte în limba română, cît şi în limba franceză sau/şi engleză. Un adevărat turn Babel... la care concurenţii se înţeleg, totuşi, între ei (fie şi cu ajutorul dicţionarelor)! Este într-o competiţie relaxa(n)tă, desfăşurată într-o atmosferă jovială. La 15 decembrie 2012, cupa Scrabble MULTI, ajunsă la cea de-a 3-a ediţie, a fost disputată de 7 dintre cei mai curajoşi scrabblişti poligloţi.

Partida de duplicat s-a desfăşurat în condiţii destul de dificile pentru arbitru (Ştefan Pall), deoarece nu există (încă) o listă unică de cuvinte pe care programul de duplicat s-o poată folosi şi să dea automat topul. Arbitrul a fost deci nevoit să verifice pe loc, în trei liste diferite, toate cuvintele înscrise pe fluturaşi, să le calculeze manual valoarea şi să aleagă depunerea de continuare (topul sălii).

Cele mai multe cuvinte "top" au fost în engleză (9, colorate cu albastru pe grila alăturată), apoi în română (8, cu negru) şi, de data asta, cele mai puţine în franceză (2, cu roşu…, dacă nu socotim şi EXECRA şi CHINEZ - valabile şi în română şi în franceză). În schimb, cele mai multe adiacente utile au fost în română (OT, BA, PA, FUG, FUGA, LE, LES, DE, DEA, AC, DAC, IR, SA, ZA, IC, FU, EXECRAU), urmate de unele dificile în engleză (QI, LESS, OX, POX, ER, OE, UM, AE, OB) şi de cîteva în franceză (ME, IL, JE, LE, LES, DE, RI), dintre care JE a fost crucial pentru depunerea celui mai greu scrabble al partidei (TEALIKE); la fel de crucial a fost, de altfel, şi englezescul OB pentru plasarea celui mai greu scrabble în română (OUARILOR).
Partida de scrabble duplicat a fost cîştigată spectaculos de Mihai Pantiş, spre final, cu OUARILOR şi TEALIKE.

Miniturneul de partide libere (cîştigat net de Dan Sandu) s-a disputat în 6 runde, din care penultima s-a jucat pe întuneric (din cauza unei pene de curent în hotel) — mai exact, la lumina laptopurilor şi a telefoanelor mobile!

Aici au dominat scrabblurile în limba română: SLEIESTI, SECERATI, HILARELE, TESCUIND, DESINARE, FALITUL, VAIETAI, IMITARI, RANIREA, ANEMIAM, BALANUT, OVIPARUL, LALAIRI, SMINTEA, AUSTERE, COSITEI, PISANII, DERANJAU, SCULARIA, GATITII, DERULARE, CAISESI, ORALITUL, DESPARTE-A, INFANTA, HONUIRA, POSTEAZA, MEDALIILE, OCARASI, GOLISESI, SASIILE, APROPIAU, PILOASEI, BUTOAIE, PARCASI, PANICAI, MUNTENCE, PAVELAM, PUPAIREA, BOLNICER, RAPITUL, ECHIPAU, TRUSTUL, ADMISIBIL, INDOSIM, GEROASA, CONFEREA, MOSOARELE, LESUIAM, TIGARETE, RETINEI, ALICIRE, APRINSE, GATOASE, COPULAND* ("avion" marca DLS, necontestat de subsemnata!)...

Dar au fost şi cîteva (foarte frumoase) scrabbluri în franceză: FRANCISE-R-A-S, RONGEAT, ROSASSE, FELERAS, PRE-FIXERAI-S, AERATES, ROUERAS, IOULATES, RELANCER, STRIPENT, SUINTONS... şi în engleză: LOCATION, DETAILS (bune şi în fr.), DRAGSTER, ROCKIEST, FARMERS, SHRINES, SCARLETS... Vedeţi în albumul foto mai multe imagini din sală şi finaluri ale partidelor jucate.

Rezultate complete şi partida duplicat       Album foto

Campionatul Naţional de Scrabble în limba engleză — CNSA 2012, etapa a 3-a

Reportaj de Cătălin Caba

În perioada 8-9 decembrie, la Iaşi, s-a desfăşurat cea de-a 3-a etapă a Campionatului Naţional de Scrabble în limba engleză (CNSA 2012), etapă care avea să fie şi confruntarea decisivă pentru stabilirea campionului anului 2012 la scrabble anglofon*. Mihai Pantiş pornea cu un uşor avantaj faţă de Dan Laurenţiu Sandu, ambii având câte o etapă câştigată şi un loc pe podiumul celeilalte, mai mare în cazul lui Mihai. Din păcate, Septimiu Crivei nu a putut participa, astfel că a ieşit din lupta pentru locul 3.

Confruntarea directă între primii doi, în urma tragerii la sorţi, a fost programată încă din prima rundă. Dan a câştigat partida cu 450-362, apoi şi-a continuat seria de victorii din prima parte a concursului, învingându-i şi pe Ovidiu Tămaş (500-304) şi pe Cătălin Caba (423-369), această din urmă partidă fiind decisă printr-un scrabble de final: DRAILING. Ovidiu reuşise victorii în faţa lui Cătălin (357-296 - tot pe final!) şi a lui Mihai (431-373). Runda a 5-a avea să aducă, probabil, cel mai neaşteptat rezultat al acestui campionat din toate timpurile : Iuliu Fabian scoate un egal în partida cu Mihai Pantiş, după ce a condus aproape toată partida. Mihai a tras rău, nu a schimbat şi nici nu a blocat locurile de scrabble. Ovidiu nu a depus 100 de puncte cu cRAZIES, dar a depus RAZES de 46 de puncte, a ratat de 2 ori scrabble din grupa ADEIL?? ("numai" 160 de cuvinte de 7 litere şi 39 de treiari din grupa ADEILP??), iar a treia oară a fost cu noroc, Mihai lăsând să treacă depunerea PALIDEst* (incorectă). În final, în criză de timp, Iuliu depune riscantul MOOR în loc de arhicunoscutul ROOM, dar scoate incredibilul egal. După 5 runde, Dan era neînvins, fiind urmat la o victorie de Ovidiu, iar Mihai (cu 2,5 puncte) părea că nu mai are şanse. In runda a 6-a, Mihai câştigă cu 519-381 în faţa lui Dan şi încheie ziua cu o victorie categorică (556-330) în partida cu Cătălin (scrabbluri: AGONIES, POGONIAS şi REFLOWN, fată de REBAITS). Cătălin îl învinge pe Ovidiu (410-335), aşa că după 8 runde Dan avea o victorie în faţa lui Ovidiu şi una şi jumătate în faţa lui Mihai.

Titlul începe să se clatine în runda a 9-a, când Cătălin îl învinge cu 412-328 pe Dan. Un scrabble (SHINERS) şi încă o depunere de 50 de puncte (JEW) fac diferenţa într-un final de partidă în care Dan deschide tabla, iar adversarul punctează pentru a-şi asigura un avans liniştitor. La cealaltă masă, paradoxal, Mihai şi-ar fi păstrat şansa la titlu chiar şi in cazul unei înfrângeri. S-ar fi putut repeta situaţia din anul 2010, cu mai mulţi învingători, dacă Ovidiu (şi nu Dan) ar fi câştigat etapa. Într-un final cu greşeli de ambele părţi (Mihai depune GOW*, Ovidiu nu vede LUAU şi mai apoi depune adiacentul NORE*), partida se decide la un punct în favoarea lui Mihai, care mai are de jucat revanşa cu Iuliu Fabian. Totul sub ochii şi spre disperarea lui Dan, care în cazul unei înfrângeri în ultima partidă pierdea titlul!

Confruntarea finală începe bine pentru Dan: scrabble ANSATED la prima depunere, urmat de ALTERNES, îi asigură o diferenţă de cca 80 de puncte. Apoi încep problemele. Ovidiu extrage un joker, pe care însă nu reuşeşte să-l valorifice. Dan are un joker, dar toate vocalele (şi in special O-urile) şi multe litere unitare se încăpăţânează să se afle pe suportul său. Deşi în 6 litere, Ovidiu depune valori şi recuperează pas cu pas diferenţa. Ratează depuneri cu scrabbluri grele: ABSCOND sau BODACHS (din ACDHOS?), apoi pe pivoţii V şi I nu vede (din grupa AFIMSS?) niciuna din depunerile FAUVISMS sau FASCISMI. Depune inteligent IF (31 p) lângă triplare şi primeşte grupa AEMPSS?. Ar fi trebuit un scrabble cu S-urile alăturate, gen PASSMEN, IMPASSE sau PESSIMA, dar nici acestea nu sunt jucate. Fără a socoti că după IF se poate depune numai F sau S, in joc fiind numai 2 de S, Ovidiu blochează locul, depunând SPAM (cu adiacent IFS) pentru 27 p, cu care se apropie de Dan la mai puţin de 10 p. Dan ratează (din grupa AENORU?) depunerea RAVENOUS şi încearcă HEALIEr*, contestat bine de Ovidiu. Dan rămane cu AEEHIL?, Ovidiu are AINQUS?, iar in sac mai este o literă. Ovidiu nu vede depunerile grele ASQUINT sau YANQUIS, depune lung QUINoA de 25 p, scrie în criză de timp scorul de 306-304 pentru Dan, cel real fiind 314-306 şi extrage R din sac, având acum ARS şi cca 2 minute pe ceas. Dan gândeşte indelung şi depune HAdE cu adiacent JIVEd (21 p), conducând cu 327-314. Are în mână LEI şi ... 2 secunde pe ceas. Pe foaia lui Ovidiu stă însă scris 327-304, deci el crede că are nevoie de 17 puncte pentru a câştiga partida, în loc de numai 7... Final tensionat, criză de timp, memoria se resetează; Ovidiu uită de ARS, SAR sau RAS, ba chiar şi de RAHS sau RASH, şi depune numai două litere: RAJ (20 p). Scor: 327-334. Bate ceasul. Dan depune instantaneu LEI, anunţă 16 p şi opreşte concomitent ceasul. 0:00 !!! Scor final: 345-334. Dan este campion! Probabil, cel mai dramatic final de campionat anglofon*...
Podium: 1. Dan Sandu; 2. Mihai Pantiş; 3. Ovidiu Tămaş                                                                       Rezultate complete

Turneu internaţional de Scrabble la "Prague Mind Sports Festival 2012"

În perioada 1-4 decembrie, la Praga a avut loc Festivalul Sporturilor Minţii, în cadrul căruia s-a desfăşurat şi un turneu de scrabble (în limba engleză). Conform aşteptărilor, turneul a fost câştigat de campionul mondial Nigel Richards (Noua Zeelandă). Reprezentantul României, Dan Laurenţiu Sandu, a cucerit locul al 2-la pe podiumul categoriei sale (E). Felicitări!

Campionatul Naţional de Scrabble 2012 - Seniori si Tineret, turneul final (Cîmpulung Moldovenesc)

În prag de iarnă (23-25 noiembrie), la Cîmpulung Moldovenesc au avut loc turneele finale ale Campionatelor naţionale de scrabble individual şi intercluburi, toate categoriile. Podiumurile etapei, pe probe:

Partide libere:
Podiumul Turneului final la categoria Prichindei:
1. Iustin Enea 2. Cristian Caba; 3. Alexandra Panait. Seniori: 1. Al. Gheorghiu, 2. Al. Lăcătîş, 3. Corneliu Faur.
Juniori: 1. Cristina Sandu, 2. Cosmina Mihalca, 3. Iulian Mihai.
Cadeţi: 1. Radu Radu, 2. Steluţa Sandu, 3. Cosmin Ichim.
Duplicat clasic:
Seniori: 1. Al. Gheorghiu, 2. Nicolae Burducea, 3. Dan Sandu.
Juniori: 1. Cristina Sandu, 2. Radu Radu, 3. Georgiana Rădeanu.
Cadeţi: 1. Radu Radu, 2. Iustin Enea, 3. Steluţa Sandu.
Prichindei: 1. Iustin Enea, 2. Cristian Caba, 3. Alexandra Panait.
Anticipaţie:
Seniori: 1. Corneliu Faur, 2. Dan Sandu, 3. Cosmin Donciu.
Compunere:
Seniori: 1. Nicolae Burducea, 2. Corneliu Faur, 3. Dan Sandu.
Juniori: 1. Bianca Tudor, 2. Cristina Sandu, 3. Cosmina Mihalca.
Cadeţi: 1. Cristian Caba, 2. Steluţa Sandu, 3. Iustin Enea.
Prichindei: 1. Cristian Caba, 2. Iustin Enea, 3. Alexandra Panait.
Duplicat completiv:
Seniori: 1. Dan Sandu, 2. Al. Lăcătîş, 3. Corneliu Faur.
Juniori: 1. Cristina Sandu, 2. Cosmina Mihalca, 3. Iulian Mihai.
Cadeţi: 1. Iustin Enea, 2. Steluţa Sandu, 3. Radu Radu.
Prichindei: 1. Iustin Enea, 2. Alexandra Panait, 3. Cristian Caba.
Duplicat eliptic:
Seniori: 1. Dan Sandu, 2. Iulia Neacşu, 3. Al. Lăcătîş.

Clasamentul general al etapei                                                                                                             Rezultate complete
Seniori: 1. Dan Sandu 2. Corneliu Faur; 3. Alexandru Lăcătîş
Juniori: 1. Cristina Sandu 2. Cosmina Mihalca; 3. Bianca Tudor
Cadeţi: 1. Georgiana Rădeanu 2. Radu Radu; 3. Steluţa Sandu
Prichindei: 1. Iustin Enea 2. Cristian Caba; 3. Alexandra Panait

Arbitraj: Ştefan Pall, Valentina Popescu şi Cătălin Caba. În curînd, rezultatele anului 2012 la toate categoriile.
Comentariu în direct, pe FB (Cătălin Caba)

Campionatul Naţional de Scrabble 2012 - Seniori, etapa a IV-a (CLUJ-NAPOCA)

Heptascrabble - locul 1: Alexandru Cazher În perioada 2-4 noiembrie, în organizarea clubului Universitatea Cluj, a avut loc cea de-a patra etapă a Campionatelor naţionale de scrabble individual şi intercluburi, categoria Seniori. A fost, poate, cea mai interesantă etapă a CNIS 2012, pentru că locurile fruntaşe au revenit şi altor jucători decît celor "abonaţi" în mod obişnuit la podium!

Partide libere:
1. Daniela Boldor (U), 2. Cristian Soare (Impetus); 3. Septimiu Crivei (U).
Duplicat clasic:
1. Dan Sandu, 2. Cosmin Donciu; 3. Alexandru Lăcătîş (toti 3, Locomotiva).
Anticipatie:
1. Andrei Alexandrov (U), 2. Vasile Mihalache (U); 3. Dan Sandu (Loc.).
Compunere:
1. Alexandru Czaher (U), 2. Dan Sandu (Loc.); 3. Cosmin Donciu (Loc.).
Duplicat completiv:
1. Alexandru Gheorghiu (U), 2. Dan Sandu (Loc.); 3. Dan Sibef (U).
Duplicat eliptic:
1. Dan Sibef (U), 2. Septimiu Crivei (U); 3. Dan Sandu (Loc.).

Debut: Nora Ciupeiu şi Alex Ciupeiu (fraţi, Preventis Iaşi). Succes!

Arbitraj: Ştefan Pall, Valentina Popescu şi Cătălin Caba.
Podiumul etapei                                                                                                                                             Rezultate complete
1. Dan Sandu 2. Vasile Mihalache; 3. Alexandru Lăcătîş

Comentariu FB (Cătălin Caba); Album FB (Cosmin Donciu); Album video (Ninel Aldea).

Campionatul Naţional de Scrabble 2012 - Seniori şi Tineret, etapa a III-a (AMARA)

Vica Mihalache: Contest! În ultimul weekend al verii oficiale, adică în perioada 31 august - 2 septembrie, în organizarea clubului Impetus Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a treia etapă a Campionatelor naţionale de scrabble individual şi intercluburi, pentru toate categoriile de vîrstă. Locul de desfăşurare a întrecerilor a constituit o premieră, în ultimul sfert de secol: în aer liber, pe frumoasa terasă acoperită a restaurantului Parc, pe o vreme minunată pentru scrabble: cald, dar nu prea cald... suficient ca atmosfera partidelor să fie una destinsă, amicală, aşa cum le stă bine unor partide de scrabble adevărat. O altă caracteristică remarcabilă a sălii de joc a fost spaţiul confortabil dintre jucători, suficient pentru a respecta intimitatea concentrării fiecărui concurent. Salutăm revenirea în competiţie a clubului Farul, prin redutabilul Dan Goşa!

În prima zi, 22 de Seniori de la 5 cluburi s-au întrecut la turneul de partide libere. Interesant de remarcat, exact jumătate din jucători erau de la clubul Universitatea Cluj, ceea ce i-a obligat pe ceilalţi să joace, practic la fiecare partidă, cu un U-clujean! Podium: 1. Dan Sandu (Locomotiva), 2. Vasile Mihalache (U); 3. Cristian Soare (Impetus).

A doua zi, sala s-a umplut cu încă 3 Seniori şi cu 11 jucători din categoriile de tineret (Juniori, Cadeţi şi Prichindei).

Partidele de duplicat, dominate de cîteva DLRM-isme grele, au fost viu disputate, fiind cîştigate la -24 p (clasic, Al. Gheorghiu), -27 p (completiv, Al. Gheorghiu), respectiv -27 p (eliptic, Dan Sandu). Solouri: GHIDI şi FASTICAM (Dan Sandu), EXIGA (Daniel Butnariu), BETEGIEI şi DARJELEI (solo calculator). Alte cuvinte rare: BIHUN (al cărui plural a dat naştere şi la o decizie de arbitraj controversată), TUMANIM etc.

Anticipaţia a fost cîştigată destul de confortabil de Coreliu Faur, urmat de Dan Sibef şi de Emil Zbranca.
Problema de compunere ("Integral... parţial" pentru a 3-a oară în acest an!!!) a fost însă cîştigată "la timp" de Nicu Burducea, în faţa lui Septimiu Crivei (cu acelaşi punctaj); pe locul 3, Al. Czaher (cu doar 2 puncte mai puţin).

De acum tradiţionala "Cupă Impetus", constînd din 3 partide de duplicat de tip "moarte subită", a fost cîştigată de Dan Sandu, urmat de Dana Boldor şi de Claudia Mihai. Arbitrajul competiţiilor oficiale a fost asigurat de Ştefan Pall, Valentina Popescu şi Cătălin Caba.
Podiumuri                                                                                                                                             Rezultate complete
Prichindei: 1. Iustin Enea; 2. Paula Mihalache; 3. Alexandra Panait
Cadeţi: 1. Radu Radu; 2. Steluţa Sandu
Juniori: 1. Cosmina Mihalca; 2. Cristina Sandu; 3. Iulian Mihai
Seniori: 1. Dan Sandu 2. Alexandru Gheorghiu; 3. Septimiu Crivei
Album video (Ninel Aldea); album video (Iulia Neacşu)

 

În perioada 27 iulie - 4 august 2012, în orăşelul francez încărcat de istorie Montauban, a avut loc cea de-a 41-a ediţie a Campionatelor mondiale de scrabble în limba franceză – cel mai mare eveniment scrabblistic din lume, în privinţa amplorii organizării şi a numărului de... [Continuare]

Campionatul Naţional de Scrabble 2012 - Seniori şi Tineret, etapa a II-a (PIATRA NEAMT)

Reportaj de Cătălin Caba

În perioada 6-8 iulie 2012 s-au desfăşurat la Piatra Neamţ întrecerile celei de-a doua etape a Campionatului Naţional de Scrabble, Seniori şi Tineret, individual (CNIS) şi pe echipe (CNSI). Sala de conferinţe a hotelului Ceahlăul a găzduit cea mai mare parte a competiţiei, cu excepţia turneului de libere al Juniorilor şi Cadeţilor. Au participat 26 de Seniori , 4 Juniori, 3 Cadeţi şi 6 Prichindei.

Concursul a debutat cu etapa de Libere a Seniorilor, care a fost dominată cvasi-total de sportivii clubului Universitatea. În runda a 5-a, diferenţa între trioul fruntaş neînvins – Septimiu Crivei, Vasile Mihalache, Corneliu Faur – şi restul concurenţilor era de mai mult de o victorie. Până la final, ultimii doi au acumulat câte o înfrângere, dar Septimiu a reuşit concursul perfect – 8 victorii din 8! Emil Zbranca reuşeşte victorii la mult mai bine cotaţii Daniel Butnariu şi Paul Răican, pentru a-şi adjudeca titlul neoficial de cel mai bun „outsider”.

Configuraţia sălii, cu stâlpi frontali, necesita aşezări diferite în funcţie de probele jucate, valorificându-se spaţiul central pentru o bună vizualizare a ecranului de proiecţie. Partida de Duplicat clasic se dovedeşte a fi o nucă foarte tare, cu depuneri top grele şi foarte grele : turul 1 – ACEOSTV (OTAVESC), apoi HOLMURI (solo Cornel Faur), MANEM, BIVUACAU, FOLIANT (solo Cornel Faur), BRUDIOR (solo Nicolae Burducea). Doar 3 concurenţi coboară sub bariera celor 100 de puncte diferenţă faţă de topul partidei şi aceştia sunt Dan Sandu (-58), Alexandru Lăcătîş (-80) şi Nicolae Burducea (-88). La Tineret, doar 3 jucători scapă fără zero şi toţi trei se regăsesc pe podium, în ordinea: Cosmina Mihalca, Cristina Sandu şi ... prichindelul Iustin Enea! Rezultatul Cosminei o plasa pe locul 12 la Seniori, ceea ce nu e rău!

La Compunere s-a extras „Integral ... parţial”, aşa că se decide să se joace aceeaşi problemă, atât pentru Seniori cât şi pentru Tineret. Se joacă cu 32 de litere : AA CCC EEEEE F II J L M NNN O P R SS TT UU V X Z ?. Deşi multitudinea valorilor şi prezenţa jokerului ar conduce spre o varietate de soluţii, punctajul maxim (1720 p) este obţinut de 3 jucători: Dan Sandu, Gheorghe Roman şi Alexandru Gheorghiu. Urmează încă 3 jucători care ratează 2 puncte vitale: Dan Sibef, Alexandru Czaher şi Alexandru Lăcătîş. Analiza ulterioară demonstrează că scorul poate fi îmbunătăţit. Cine se încumetă? La Tineret, Cosmina Mihalca obţine 1711 puncte, cu care s-ar fi situat pe locul 7 în clasamentul seniorilor. Radu Radu şi Georgiana Rădeanu găsesc şi ei cuvântul câştigător şi completează podiumul.

După-amiază, Cadeţii şi Juniorii dispută primele 4 tururi de Libere într-o sală separată, iar Seniorii se concentrează asupra probei de Anticipaţie. Majoritatea grupelor sunt generoase, permiţând atât depuneri cu pivot, cât şi combinaţii spectaculoase. Cosmin Donciu e bucuros că reuşeşte, după multă vreme, depunerea a 4 multiplicări cu 9 (ZAPORASE, FLAMBATE, ACONTARE şi MALURILE). Cu toate acestea, ocupă doar locul al 3-lea, căci Septimiu Crivei reuşeşte două combinaţii de efect: DEFIBRAT şi TUNGSTEN, ambele pe 2 pivoţi nealăturaţi şi cu valoare pe dublare. Punctajul se opreşte la 1226 puncte, insuficient pentru victoria care îi revine lui Alexandru Lăcătîş – 1249 puncte. El are doar 3 nouari, fără valori pe dublare (PECHINUL, POZASERA, MAGULIRE), dar valorifică excelent restul depunerilor, fără a sacrifica vreuna importantă. Din punct de vedere al arbitrajului, această probă este un coşmar matematic, în lipsa programelor de corecţie. Corectura manuală în timpul tururilor, cu calcularea manuală a punctajelor, nu poate fi o soluţie pe termen lung – fiind supusă erorilor, cum ar fi anunţarea eronată a unor jucători asupra unor posibile depuneri greşite sau calcularea eronată a punctajelor finale.

Toate probele de sâmbătă sunt câştigate, la Seniori, de clubul Locomotiva, care părea desprinsă în câştigătoare. Duminică însă avea să fie o zi plină de dramatism. Duplicatul completiv este programat la o oră matinală – 8.30 – dar toată lumea reuşeşte să ajungă în timp la masa de joc. Din nou o partidă grea, dar având depuneri de rezervă mai apropiate de cele top. Dau bătăi de cap un EMOTIV cu 5 adiacente, BAREJ, FENIX (solo Cosmin Donciu), STEVEI, BANDOU (solo computer), TARAGAIE şi mai ales PURSANGI – solo Dan Laurenţiu Sandu, cu care câştigă partida. Îl urmează Alexandru Gheorghiu, Vasile Mihalache şi Andrei Spinei, toţi de la U Cluj, care câştigă proba pe echipe la câteva puncte de clasament (locurile 2, 3, 4, faţă de 1, 5, 7). La Tineret câştigă Cristina Sandu – 1237 puncte (locul 16, dacă ar fi jucat la Seniori). Locurile 2-4 sunt despărţite de câte un punct, norocosul fiind Iustin Enea – locul 2, urmat de Bianca Tudor şi Georgiana Rădeanu.

Liberele Cadeţilor şi Juniorilor au o desfăşurare interesantă, dramatică pe alocuri. În absenţa lui Iulian Mihai, lupta se dă între Cristina Sandu şi Cosmina Mihalca. Cristina câştigă jocul direct, dar marea surpriză apare imediat, când Georgiana Rădeanu o învinge pe Cristina şi le readuce la egalitate de victorii. În final, punctaverajul decide şi Cosmina e nevoită să se mulţumească cu locul secund. Locul 3 îi scapă printre degete Biancăi Tudor, care se vede învinsă la un punct de Steluţa Sandu, în ultima rundă! Cu un joc constant bun, Georgiana Rădeanu o depăşeşte pe Steluţa la punctaveraj şi ocupă locul al 3-lea.

În acelaşi timp, Duplicatul eliptic al Seniorilor prilejuieşte o victorie milimetrică a lui Alexandru Gheorghiu în faţa lui Dan Sandu. Tot sportivii de la Locomotiva ocupă şi locurile 3 (Cosmin Donciu) şi 4 (Daniel Butnariu) şi se părea că se repetă istoria de la completiv. Numai că pe locul 5 se clasează ex-aequo Corneliu Faur şi Dan Sibef, ambii de la U Cluj, care câştigă şi această probă la o diferenţă infinitezimală.

Laureaţii etapei au primit diplome din partea organizatorilor. Mulţumim lui Ionel Aioanei, Paulei Chiroşcă şi clubului Argus Tg. Frumos!

Podiumuri                                                                                                                                             Rezultate complete
Prichindei: 1. Iustin Enea; 2. Cristian Caba; 3. Paula Mihalache
Cadeţi: 1. Radu Radu; 2. Steluţa Sandu; 3. Cosmin Ichim
Juniori: 1. Cristina Sandu; 2. Cosmina Mihalca; 3. Georgiana Rădeanu
Seniori: 1. Dan Sandu (3590 puncte; 3 locuri 1, 1 loc 2, 2 locuri 4 !!); 2. Alexandru Gheorghiu; 3. Septimiu Crivei

Arbitrajul a fost asigurat, fără probleme deosebite, de Ştefan Pall, Valentina Popescu şi subsemnatul.

Campionatul Naţional de Scrabble 2012 - Seniori, etapa I (BRAŞOV)

Reportaj de Cătălin Caba

La sfîrşitul lunii mai au debutat, la hotelul Excelsior din Braşov, întrecerile Campionatului Naţional Individual de Scrabble (CNIS 2012), care în acest an se desfăşoară concomitent cu Campionatul Naţional de Scrabble Intercluburi (CNSI 2012). Noul format al competiţiilor a atras 25 de participanti reprezentînd 5 cluburi (Locomotiva Bucureşti, Universitatea Cluj-Napoca, Impetus Bucureşti, Argus Tîrgu-Frumos şi reprezentanţii gazdelor – Atlantis Braşov).

Turneul de partide libere, desfăşurat vineri, 25 mai, părea a fi un galop de sănătate pentru campionul en-titre Alexandru Lăcătîş (Locomotiva), care după primele 6 runde avea numai victorii şi un punctaveraj consistent, avînd nevoie de încă o victorie în ultimele partide. Înfrîngerile la Septimiu Crivei şi Nicolae Burducea îl coboară însă pe locul al 3-lea, de ele profitînd colegul său de club, vicecampionul Dan Laurenţiu Sandu care smulge victoria în ultima partidă şi cîştigă turneul. Printre victoriile surprinzătoare se numără cea a lui Ioan Romanescu în faţa lui Daniel Butnariu, a lui Emil Zbranca la Gheorghe Roman sau a lui Gheorghe Bogdan în faţa lui Vasile Mihalache. De remarcat noile recorduri naţionale stabilite de Cristian Soare: cel mai mare punctaj într-o partidă oficială (917 puncte) şi cea mai mare diferenţă de scor (606 puncte — limitată la 350, conform regulamentului), în partida câştigată în faţa „agnosticului” Ciprian Turculeţ. La această diferenţă a contribuit şi un nouar – DECUPLEZ. Dintre contestaţii, enumerăm : DANDI, FACHIA, ECTAZIE, LIVINGURI, PERCAINA, SAIGGESC, TREILER, GLENC sau AMINULUI. Pe echipe, cîştigă Locomotiva (locurile 1, 3 şi 12), la doar 8 puncte de clasament în faţa clubului Universitatea (locurile 2, 4, 5).

Duplicatul clasic e unul suficient de strîns încît orice ratare să fie imposibil de remontat. Cîştigă Alexandru Lăcătîş cu numai 9 puncte sub top, urmat de Alexandru Gheorghiu (17 puncte) şi de Dan Laurenţiu Sandu (31 puncte). Corneliu Faur şi Nicolae Burducea riscă SPICISE* în primul tur şi rămîn în afara podiumului. Alte ratări : CUTANARĂ*, FEDRU*, STIPEX*, LACAGIII*, TOBAR*.

Se extrage apoi problema – Integral parţial, 30 de litere. O singură valoare (G) şi un joker fac problema foarte disputată. Atunci cînd Gigi Roman (locul 3) şi Alexandru Lăcătîş (locul 2 – ambii au depus DEzGARDINATULUI) părăsesc sala, există un jucător care le poate îmbunătăţi soluţia — şi acesta nu poate fi decît Alexandru Gheorghiu (locul 1, cu EPIGRAmATICULUI).

După amiază se dispută Anticipaţia, unde — deşi grupele par a oferi posibilităţi largi — se constată că numărul anagramelor nu este atît de mare pe cît părea. Grupa AAGGIUZ pare a fi cheia, nevalorificarea ei însemnînd pierderea unor locuri importante. Cîştigă din nou Alexandru Gheorghiu cu 1222 de puncte, urmat de... cine altul decît Corneliu Faur, un specialist al acestei probe, care depune un singur nouar – aţi ghicit: GAGAUZII! Restul valorilor sunt depuse maximizînd punctajul, care se opreşte la 1215 — un singur punct mai mult decît Gheorghe Roman! Universitatea egalează Locomotiva la CNSI, Impetusul continuînd urmărirea de pe poziţia a treia.

Ziua s-a încheiat cu o excursie la Cetatea Rîşnov, organizată de prietenii noştri de la Fun Sports, care împreună cu reprezentanţii Atlantis Braşov – mulţumim, Cecilia Toma ! – au fost aşa cum ne-au obişnuit (extraordinari) prin condiţiile de joc oferite, excursie, diplome şi materiale promoţionale. Bine, ziua a continuat... noaptea, cu înfrîngerile în serie la Eurovision şi la box, avînd ca rezultat cîteva feţe lungi şi multe ceşti de cafea consumate în dimineaţa ultimei zile de concurs.

Nu ştim în ce măsură a fost Alexandru Gheorghiu afectat de oboseală, cert este că o victorie concludentă la proba de Duplicat completiv se transformă în locul 3, prin ratarea ultimului tur. Profită Alexandru Lăcătîş şi Corneliu Faur care îl depăşesc pe Alex cu 3 şi respectiv un punct, la o depunere top de numai 40 de puncte. Universitatea pierde astfel o probă sigură şi are nevoie de victorie în proba de Eliptic pentru a rămîne la egalitate cu Locomotiva. Cîteva ratări spectaculoase: FIXURILE, PAPALICE, PUPACEAI, VRACUIAU.

Ultima probă putea consfinţi o victorie a lui Dan Laurenţiu Sandu, care este însă deranjat de VENTILAJ*-ul din sală şi depune acest cuvînt, încheind pe locul 5. Rămîne lider detaşat Alexandru Lăcătîş, care bifează a treia probă cîştigată, împreună cu etapa. El este secondat de Cosmin Donciu (Locomotiva) şi de Vasile Mihalache (Universitatea).

În clasamentul general, alături de Alexandru Lăcătîş, sparg bariera celor 3000 de puncte şi ceilalţi ocupanţi ai podiumului – Alexandru Gheorghiu, locul 2 şi Corneliu Faur, locul 3. Pe echipe, Locomotiva Bucureşti cîştigă, 4 probe faţă de numai 2 ale Universităţii Cluj, care se vede în situaţia de a lupta pentru recuperare la viitoarele etape. Arbitrajul a fost asigurat de Cătălin Caba şi Ştefan Pall, cu un ajutor substanţial din partea lui Matei Gall şi a organizatorilor, fără a se înregistra vreo problemă majoră.
Rezultate complete

Malta International Scrabble Open (MISO)

Mihai Pantis Dan Laurentiu Sandu Ovidiu Tamas În perioada 18-20 mai, la Paradise Bay Resort Hotel din Mellieha (Malta) a avut loc loc cel de-al 5-lea turneu Open Internaţional de Scrabble al Maltei (MISO), în limba engleză. Au participat 76 de scrabblişti din 14 ţări (Anglia, Australia, Irlanda, Israel, Irlanda de Nord, Malta, Nigeria, Noua Zeelandă, România, Scoţia, Singapore, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite şi SUA), împărţiţi în două divizii. România a fost reprezentată de Mihai Pantiş şi
Dan Laurenţiu Sandu la Divizia A şi de Ovidiu Tămaş la divizia B.

Ovidiu Tamas lupta pentru podium!Urmăriţi mai jos un succint reportaj al prestigioasei competiţii:
  • Prima rundă (din cele 24 prevăzute pentru acest turneu). Dan şi Ovidiu cîştigă, fiecare, partida sa. Mihai (care nu a participat la EOSC) încă nu şi-a intrat "în mînă"... dar îşi va reveni, cu siguranţă!
  • Într-adevar, Mihai cîştigă cea de-a doua partidă, împotriva puternicei australience Esther Perrins, la un scor zdrobitor (489-312); Dan pierde, însă, partida în faţa lui Howard Wilde (Anglia); la divizia B, Ovidiu este neînvins după două partide şi se află pe locul 4 (din 34 de jucători)!
  • Numai Dan cîştigă următoarele 2 partide, ajungînd la 3-1 şi locul 12; Mihai: 1-3, locul 29; la divizia B, Ovidiu: 2-2, locul 14.
  • La finalul primei zile (după 7 runde): la divizia B, Ovidiu: 4-3, locul 12. La divizia A, Dan: 3-4, locul 30; Mihai: 2-5, locul 32.

  • Ziua a 2-a, o zi plină (10 runde)... Toţi trei românii noştri au cîştigat prima partidă!
  • Următoarele 2 runde: Dan şi Mihai cîştigă fiecare cîte o partidă. La divizia sa, Ovidiu cîştigă două, situîndu-se din nou pe locul 4!
  • La pauză (după runda 11): Mihai: 5-6, +184, locul 23; Dan: tot 5-6, dar punctaveraj -545, locul 31. Ovidiu (div. B): 7-4, +259, locul 7.
    În fruntea clasamentelor: divizia A, Helen Gipson (Scoţia), cu 9 victorii şi o partidă egală; divizia B, Daniel Milton (SUA), neînvins (11-0)!
  • Runda 12: se pare că masa de prînz le-a priit de minune românilor noştri, care cîştigă pe toată linia! Şi încă ceva: conform programului de arbitraj tsh, echipa combinată a României se află în acest moment pe locul 3 (nu mă întrebaţi cum se calculează) !!!
  • Runda 13: ierarhia se schimbă puţin — Dan cîştigă partida sa şi urcă pe locul 19, Mihai coboară pe 23 după o partidă pierdută la solidul
    David Delicata (Malta). Ovidiu continuă să cîştige şi urcă pe locul 5, la div. B! Urmează o confruntare foarte grea, cu (aproape) imbatabilul Daniel Milton (care, totuşi, a pierdut ultimele 2 partide, deci Ovidiu are şanse...).
  • Rundele 14-15. Ovidiu e în plină formă, îl învinge pe Daniel Milton, apoi mai cîştigă o partidă şi urcă din nou pe locul 4, cu 11 victorii!
    La divizia A, Mihai şi Dan au un moment mai dificil, au ajuns amîndoi la 7-8, fiind diferenţiaţi însă de punctaveraj (locurile 23, respectiv 28).
  • Rundele 16-17. Mihai şi Dan cîştigă ultimele 2 partide (9-8 fiecare), încheind ziua în prima jumătate a clasamentului (locurile 15, respectiv 21). Ovidiu a obosit însă şi a terminat ziua "abia" pe locul 6 (11-6). În fruntea clasamentelor: div. A, Helen Gipson (Scoţia), cu 13 victorii, o partidă egală şi 3 pierdute; div. B, Andy Gray (Anglia, 14-3). Comentariul lui Cătălin Caba: Aşa cum mă aşteptam, băieţii au o misiune grea, dar se achită onorabil până acum, obţinând locuri la mijlocul clasamentului, împreună cu creşteri semnificative ale ratingului. Printre "victimele" lui Dan se numără Jojo Delia (Malta), Joanne Craig (Noua Zeelandă) sau Sanmi Odelana (Nigeria), în timp ce Mihai a câştigat la Esther Perrins (Australia), Gerald Davis (Africa de Sud) sau Cecil Muscat (Malta). La divizia B, Ovidiu încearcă din răsputeri să prindă podiumul, de care îl despart acum 2 victorii. Desfăşurarea este aşa cum mă aşteptam, există jucători care nu au în palmares vreo victorie la vreun jucător român, cum ar fi maltezii Mario Saliba sau Paul Mifsud, dar care vor figura întotdeauna la vârful clasamentului. Asta deoarece există alţi jucători extrem de incomozi, cum ar fi Geoff Cooper (Anglia), Josephine Mayo (Malta) sau Nancy Alroy (Israel), care "smulg" constant victoriile de-a lungul participărilor noastre. De altfel, din 6 partide, Ovidiu a pierdut 4 la diferenţe de 2, 5, 9 şi 24 p. Să sperăm ca mâine, în disputele cu cei din vârf, Ovidiu va avea forţa necesară să remonteze.

  • Ziua a 3-a, ultimele 7 runde. Dan cîştigă partida a 18-a (10-8) şi urcă pe locul 17, înaintea lui Mihai (9-9, locul 19). Ovidiu se ţine tare (12-6) şi rămîne pe locul 6, la numai o victorie distanţă de podium!
  • Ovidiu a cîştigat şi partida 19 şi se află pe locul 5! La divizia A: Dan pe locul 20 (10-9), Mihai pe locul 25 (9-10).
  • La pauză, dupa runda 21: Ovidiu, 14-7, locul 4. Urmează din nou o întîlnire cu Daniel Milton (care e pe locul 2)! La divizia A: Dan, 11-10, locul 23; Mihai, 10-11, locul 26. După-amiază, ultimele 3 runde. Hai, băieţi!
  • Chinedu Okwelogu (divizia A) Andy Gray (divizia B Runda 22. Ovidiu cîştigă din nou cu Daniel Milton şi îşi păstrează locul 4! Urmează altă partidă grea, cu Mario Saliba (Malta), situat pe locul 3. La divizia A: Dan, victorie şi el - şi urcă pe locul 18. Mihai, în schimb, pierde la scor mic şi ajunge pe locul 30.
  • Turneul s-a încheiat. La divizia A, Dan Laurenţiu Sandu (12-12), locul 28; Mihai Pantiş (11-13), locul 31. La divizia B, Ovidiu Tămaş (15-9), locul 4 cu felicitări! Cîştigătorii turneelor: la divizia A, Chinedu Okwelogu (Nigeria, 17-7); la divizia B, Andy Gray (Anglia, 19-5).

European Open Scrabble Championship (EOSC)

În perioada 11-14 mai, la Paradise Bay Resort Hotel din Mellieha (Malta) a avut loc al 4-lea Campionat Open European de Scrabble (EOSC) în limba engleză. Participă 42 de scrabblişti din 13 ţări (Anglia, Australia, Irlanda, Israel, Irlanda de Nord, Malta, Noua Zeelandă, România, Scoţia, Singapore, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite şi SUA). România este reprezentată de Dan Laurenţiu Sandu şi de Ovidiu Tămaş. Urmăriţi mai jos un succint reportaj al prestigioasei competiţii:
  • Cei doi români debutează în forţă, cîştigînd prima partidă a turneului! Ovidiu Tămaş - Bob Violett (Anglia, rang #11): 405-353. Dan Sandu - Mario Saliba (Malta, #12): 452-343.
  • Ovidiu TamasDupă 3 partide, Ovidiu Tămaş este ne-în-vins, situîndu-se pe locul 8!
  • În partida a 4-a, Dan Sandu învinge pe Sandy Nang (SUA, #16) la un scor istoric: 563-329!
  • După 5 partide, Ovidiu Tămaş este pe locul 9, cu 4 victorii! Numai 3 jucători au rămas neînvinşi.
  • Ovidiu Tămaş încheie prima zi apoteotic: locul 7, cu 5 victorii din 6 partide! Numai 2 jucători au rămas neînvinşi (un englez şi un american).

  • Ziua a 2-a, după 10 runde. Dan Sandu recuperează spectaculos! După 3 victorii consecutive, reuşeşte să ajungă la acelaşi număr de partide cîştigate ca şi
    Ovidiu Tămaş (5-5), întrecîndu-l la punctaveraj. Locul 21, Dan; locul 25, Ovidiu. Mai au "doar" 22 de partide (de căciulă...). Hai, băieţi!
  • Încă 5 partide grele, cu răsturnări permanente de ierarhie. Dan cîştigă 3 partide, Ovidiu 4. Situaţia la finalul zilei: Ovidiu Tămaş (9-6), locul 12; Dan Sandu (8-7),
    locul 20. În capul clasamentului, Helen Gipson din Scoţia — singura cu 12 victorii.
    Dan Sandu
  • Ziua de 13 începe rău pentru jucătorii nostri: Dan pierde autobuzul şi nu ajunge la prima partidă, apoi o pierde şi pe a doua de nervi, iar Ovidiu pierde două partide la diferenţe de scor minuscule (-2 p, respectiv -4 p)!
  • După 24 de partide, în cea mai lungă zi a competiției, cei 2 concurenti români au același număr de victorii-înfrîngeri (13-11), dar se diferențiază prin punctaveraj: Dan, +250, locul 16; Ovidiu, -470, locul 22. Pe locul I: Mikki Nicholson (Anglia), cu scorul VI: 19-5.

  • Ultima zi a campionatului, ultimele 8 partide. Un scurt comentariu-pronostic primit de la Cătălin Caba: "Băieții sunt într-o poziție bună la sfârșitul zilei a 3-a, ținând cont de adversarii din primele 2 meciuri de azi. Dacă nu intervine ceva neprevăzut, ar trebui să fie amândoi la 15-11 cu 6 runde înainte de final, cu o șansă bună pentru Ovidiu să câștige categoria C. "
  • Amîndoi românii cîștigă prima partida de astăzi. Dan, locul 12; Ovidiu, locul 21.
  • A doua parte a profeției lui Cătălin se împlinește doar parțial: Dan pierde următoarea partidă, coborînd pe locul 19; Ovidiu reușește preconizatul 15-11, locul 16.
  • Mikki NicholsonInevitabil, pînă la urmă, cei doi români (amîndoi cu 15-12) se întîlnesc la aceeași masă... Dan cîștigă partida cu 434-328, revenind pe locul 16. Ovidiu, locul 25. La vîrful clasamentului, după 28 de partide conduce tot Mikki Nicholson (Anglia), cu 21,5-6,5...
  • S-a încheiat runda 30. Amîndoi românii au cîștigat cîte una din ultimele 2 partide: Dan, 17-13, locul 19; Ovidiu, 16-14, locul 23.
  • Runda 31, partide de infarct! Dan cîștigă cu 1 punct partida cu Dan Milton din SUA (partidă numită de comentatorul turneului:
    "the Dan-Dan game"...), urcînd pe locul 18; Ovidiu pierde la 1 punct în fața lui Nicky Vella-Laurenti (Malta), coborînd pe locul 24. Ambele scoruri au necesitat recalculare!
  • Ultima rundă. Situația finală: Dan Laurenţiu Sandu, locul 19 (18-14, +482); Ovidiu Tămaş, locul 26 (16-16, -408). Cîștigă Campionatul:
    Mikki Nicholson (Anglia), cu 24 de victorii, o partidă egală și 7 înfrîngeri și cu un punctaveraj de +2421.
Comentariul lui Cătălin Caba: Ghinion pentru Ovidiu - înfrângere la 16 puncte și locul 3 la categoria C - primul sub premiile bănești! O victorie in ultimele 2 runde ii aducea câștigarea categoriei. Chiar și așa, ratingul lui Ovidiu pentru acest turneu a înregistrat un salt impresionant de +258, el jucând mai mereu din poziții superioare locului final ocupat. Dan a încheiat pe locul 19 cu 18 victorii; din păcate, înfrângere la 29 de puncte în ultima rundă și locul 6 la categoria B. În anii trecuți, Dan spera să fie trecut într-o categorie inferioară! Vrerea i s-a împlinit, dar când jucători precum Cecil Muscat sau Mohammad Sulaiman sunt în aceeași categorie, parcă nu mai e așa un avantaj... Per ansamblu, jucătorii noștri au ocupat locuri superioare estimării inițiale, insuficiente însă pentru a ataca pozițiile de top. Urmează 3 zile de relaxare și apoi - în formulă lărgită, împreună cu Mihai Pantiș - atacăm turneul Malta Open, la care se anunță o participare impresionantă - peste 80 de jucători - și premii totale în valoare de 2500 de euro!

Urmează turneul Malta International Scrabble Open (MISO), 18-20 mai.

Campionatul Naţional de Scrabble in limba engleză — CNSA 2012, etapa a 2-a

Reportaj de Cătălin Caba

În perioada 28-29 aprilie, la Cluj-Napoca s-a desfăşurat cea de-a 2-a etapă a Campionatului Naţional de Scrabble în limba engleză (CNSA 2012). Gazdă primitoare a fost, ca de obicei, luxosul hotel Ary. La start s-au aliniat jucătorii clasaţi pe locurile 1-5 şi 8 după prima etapă; în consecinţă, turneul s-a desfăşurat în format tur-retur (RR dublu). Arbitru a fost Dan Sibef, care cu această ocazie a făcut cunoştinţă cu suita de programe tsh pentru partidele libere şi s-a descurcat excelent.

1. Dan Laurentiu Sandu 2. Mihai Pantis 3. Septimiu Crivei Concursul a consemnat o victorie clară a campionului en-titre, Dan Laurenţiu Sandu (Locomotiva Bucureşti), care a câştigat toate cele 10 partide, cu un punctaveraj de excepţie. Secretul său a constat într-o bună balansare a literelor de pe suport prin depunerea unor cuvinte lungi, nu neapărat cu scrabble, şi consolidarea diferenţei de scor prin depunerea oportună a valorilor. Pe locul 2 s-a clasat Mihai Pantiş (U Cluj), cu 6 victorii, care şi-a demonstrat din nou solidele cunoştinţe de limba engleză prin depuneri spectaculoase (de ex., un cuvânt de 9 litere, BYSTANDER (spectator), cu BY existent pe tablă). Surpriza etapei a venit de la Septimiu Crivei, care a câştigat ambele partide cu Mihai Pantiş, precum şi una din partidele cu Ovidiu Tămaş şi, cu 5 victorii şi punctaveraj superior, a ocupat locul al 3-lea. Depuneri foarte frumoase: pătrarul NOILIEST (cel mai scămos) în partida cu Cătălin Caba, treiarul cu 5 adiacente ARANEID (păianjen) în partida cu Dan Sandu.

Cu toate că a avut a doua medie de punctaj, Cătălin Caba a ocupat (cu 5 victorii) locul al 4-lea, fiind autorul singurului nouar din concurs - RESIDING (rezident), într-una din partidele disputate cu Septimiu. Merita de urmărit finalul partidei a doua disputate contra lui Mihai Pantiş, în care – din grupa BHILRST, cu o literă ramasă în sac, la scor cvasi-egal – aleg drept continuare HM din o14, în loc de HON (iubito) din i12. Cele 8 litere necunoscute erau AEEEGRST. Şansele lui Mihai de a pune scrabble erau mari, dar la fel de mare era şansa mea de a trage ultima literă E, ceea ce s-a şi întâmplat. Mihai a terminat cu ERGATES (furnici lucrătoare), dar la depunerea i12, HON, ar fi depus ETAGES (etaje?!) cu adiacent THON (acolo, înv.), lăsând cale liberă pentru o6, BLASTIER (mai în rafale!), cu care ar fi câştigat partida. Pe locul 5 s-a clasat Ovidiu Tămaş, care a împărţit victoriile cu Septi şi Cătă, dar a fost învins de Dan şi Mihai. Ultimul, dar nu cel mai puţin important, Iuliu Fabian – al cărui joc creşte încet, ceea ce se reflectă în media de punctaj, în puţinele greşeli comise şi în lipsa penalizărilor pentru depăşirea timpului de gândire.

Urmează cele două concursuri din Malta – Campionatul European şi Openul Maltei, la care vom fi reprezentaţi de Dan Laurenţiu Sandu, Mihai Pantiş şi Ovidiu Tămaş. Să le ţinem pumnii şi să le urăm succes !

Turneul BOTOŞANI 2012

Clubul Sportiv Universitatea Cluj-Napoca şi Federaţia Română de Scrabble au organizat la Botoşani, în perioada 5-8 aprilie 2012, trei dintre cele mai importante competiţii de scrabble ale anului:
  • Campionatul Naţional de Scrabble Perechi (CNSP 2012 şi CNSP-T 2012)
  • Cupa României (CR 2012) — individual şi pe secţii de scrabble
  • Campionatul Naţional Individual de Scrabble — Tineret (CNIS-T 2012), etapa I
  • Campionatul Naţional de Scrabble Intercluburi — Tineret (CNSI-T 2012), et. I

Mulţumită implicării botoşănenilor (în frunte cu inimosul Vică Mihalache, membru al clubului C.S. Cluj-Napoca) în popularizarea jocului de scrabble în şcolile din cel mai nordic judeţ al ţării, pentru prima oara în istoria Campionatelor de scrabble perechi, participarea la categoriile de Tineret a fost mai mare decît aceea de la categoria Seniori (17 echipe de tineri, faţă de numai 13 echipe de seniori)!

La Cupa Romaniei, au participat 31 de seniori, iar în paralel, la prima etapa Campionatelor de Tineret (CNIS şi CNSI), s-au înfruntat 32 de tineri (din categoriile de vîrstă Prichindei, Cadeţi si Juniori), de la 8 cluburi.

Primii campioni ai anului 2012:

CNSP-T 2012 Prichindeipereche campioană: CONEX (Marinela-Cristina Marica + Iustin-Gabriel Enea) rezultate complete
CNSP-T 2012 Cadeţipereche campioană: RC STARS (Radu Radu + Cosmin Ichim) rezultate complete
CNSP-T 2012 Junioripereche campioană: OWNED (Cristina Sandu + Iulian Mihai) rezultate complete
CNSP 2012 (Seniori)pereche campioană: LOCOMOTIVA (Dan-Laurenţiu Sandu + Cosmin Donciu) rezultate complete
 
Cupa României 2012individual:
pe cluburi:
Alexandru Lăcătîş
LOCOMOTIVA Bucureşti
rezultate complete
 
CNIS-T 2012, etapa IPrichindei
Cadeti
Juniori
1. Cristian Caba. 2. Iustin Enea. 3. Marinela Marica
1. Radu Radu. 2. Steluţa Sandu. 3. Cosmin Ichim
1. Cosmina Mihalca. 2. Iulian Mihai. 3. Cristina Sandu
rezultate complete
 
CNSI-T 2012, etapa ITineret1. UNIVERSITATEA. 2. IMPETUS. 3. ARGUS rezultate complete


Iată un scurt comentariu al arbitrului Cătălin Caba, privitor la turneele copiilor:

Nivelul a fost superior celui din 2011. Exemplu: la problema de 24 de litere de la perechi, mesele 60 (Danila - Ivan) şi 61 (Sadici - Cornaci) au găsit GRAMATICALIZAND, dar literele rămase nu au permis legarea. S-au înregistrat debuturi spectaculoase la prichindei: Iustin Enea (fiul lui Gabi Enea), 9 ani, a reuşit punctaje excelente la probele de Duplicat; Alexandra Panait, 12 ani, a reuşit câteva depuneri spectaculoase, fără antrenament prealabil; perechea cu media de vârstă cea mai mică din istoria competiţiei a fost formată din Marian Ionescu Ispiri (7 ani) şi Iulian Nicoi (8 ani). Iustin a câştigat, împreună cu Marinela Marica, perechile la Prichindei — după o probă de Completiv la care au recuperat avansul luat iniţial la Compunere de perechea Paula Bianca Mihalache - Cristian Caba. Pe locul 3 s-a clasat perechea Alexandra Panait - Antonia Ichim, cu un Duplicat clasic reuşit.
Nivelul ridicat al perechilor de Prichindei a făcut ca titlul să fie acordat Cadeţilor numai datorită probei de Libere! S-au impus Radu Radu şi Cosmin Ichim, iar pe locul 3 (la mare luptă), Daniela Stăuceanu şi Claudia Hănceanu au cucerit medaliile in faţa Daianei Sadici si a Denisiei Cornaci. Denisia Cornaci şi Alexandra Hăisan au debutat cu această ocazie în competiţiile oficiale.
La Juniori s-au impus favoriţii - Cristina Sandu şi Iulian Mihai, care au câştigat toate probele de concurs "la pas" în faţa Cosminei Mihalca şi a Georgianei Rădeanu, care i-au secondat la fiecare probă. Pe locul 3 s-a clasat perechea Bianca Tudor - Steluţa Sandu.
Turneul individual a fost precedat de deciziile AG de a aloca aceeaşi formulă de calcul a scării de punctaj la fiecare probă de concurs şi de a renunţa la criteriul de împerechere la libere care ţinea cont de apartenenţa la un club. Astfel, deşi au participat 32 de tineri, scara de punctaj a fost de 25 la Compunere, 24 la Completiv, 22 la Duplicat şi doar 10 din 20 la Libere. Cu toate acestea, nu au existat egalităţi în clasamentul individual — înregistrându-se însă egalitate la echipe, între Argus şi Impetus, după calcularea celor 4 probe de concurs. Deşi părea "scăpat în câştigător" după victoriile la Clasic şi Compunere din dimineaţa de sâmbătă, Iulian Mihai s-a văzut învins destul de clar de Cosmina Mihalca la probele de Libere şi Completiv, pierzând prima poziţie în favoarea acesteia. Pe locul 3 a terminat Cristina Sandu, dar Bianca Tudor va avea un cuvânt de spus în stabilirea podiumului final. La Cadeţi, Radu Radu câştigă la numai 18 puncte de clasament în fata Steluţei Sandu, având un final puternic la proba de Completiv. Pe locul 3 se clasează Cosmin Ichim, iar rezultate meritorii inregistrează şi Daiana Sadici sau Alexandru Roşcăneanu.
Cristian Caba realizează o compunere foarte bună pentru cei 7 ani ai săi — BURGhEZI, prelungit succesiv cu E şi apoi cu I şi completat cu 2 depuneri scrabble (DATORAT/I şi POTECUTE); beneficiind şi de ratările în serie ale contracandidaţilor, dar şi ale consacraţilor, el câştigă punctele necesare pentru o victorie concludentă de etapă. Cu acest rezultat, Cristian depăşeşte în clasament pe o jucătoare consacrată — Georgiana Rădeanu — şi încheie turneul pe locul 8 din 32 de participanţi. De remarcat seria deosebită a lui Iustin Enea — BIOGRAFI, prelungit succesiv cu C şi apoi cu E, a cărui soluţie nu a fost corectă (din păcate) datorită unui cuvânt pentru care 99% din vorbitorii limbii române ar pica un test de gramatică. E vorba de prelungirea cu I a cuvântului DERAPAT (a derapa - vb. pers III, intranz.). Marinela Marica urcă pe treapta a 3-a a podiumului, la mare luptă cu Paula Mihalache, Alexandra Panait şi Antonia Ichim.
De remarcat nucleul deosebit de copii de la Oneaga, îndrumaţi de învăţătorul si jucătorul consacrat Vasile Mihalache. Pe lângă cunoştintele de scrabble din ce in ce mai bune pe care le-au acumulat, aceşti copii sunt şi foarte talentaţi — dovadă fiind cele două festivităţi de premiere, la care au prezentat scenete, tradiţii şi obiceiuri populare, cântece şi momente artistice foarte apreciate de cei prezenţi. Un cuvânt de mulţumire şi părinţilor, care m-au ajutat să-mi duc misiunea grea, dar frumoasă, la bun sfârşit.
.

Albume foto-video de la turneul de la Botosani

Campionatul Naţional de Scrabble Francofon - CNSF 2012, etapa 1

Partida demonstrativa de scrabble la Ziua francofoniei Etapa 1 a CNSF 2012 - sala de concurs În weekendul 24-25 martie, la hotelul Sport din Bucureşti s-a desfăşurat — sub egida "Zilelor francofoniei" — prima etapă a Campionatului Naţional de Scrabble Francofon (CNSF 2012). După o înfruntare acerbă între toţi cei 6 participanţi, etapa a fost cîştigată de prof. Georgeta Roşca, în urma unui spectaculos nouar (cHOUINAT, 140 p) depus în ultima partidă. În fişierul cu rezultatele etapei, puteţi urmări evolutia scorurilor şi puteţi chiar rejuca cele 5 partide de duplicat.

În încheierea manifestării "Zilele francofoniei" organizate de Comisia francofonă a F.R. Scrabble — manifestare la care au fost invitaţi profesori de limba franceză şi elevi de la mai mai multe şcoli din sectoarele 2 si 3 ale capitalei — un grup de eleve de la Clubul Copiilor nr. 1 din Bucureşti (cercul de franceză condus de prof. Georgeta Roşca) a susţinut o frumoasă partidă demonstrativă de duplicat tematic în limba franceză (tema: animale). Cîştigătoarea partidei a fost Sony Swaray (13 ani), urmată îndeaproape — în ordine — de Irina Neagu (14 ani), Mara Chiraşcu (14 ani) şi Raluca-Elena Bădică (14 ani).

Regulamentele competiţiilor de scrabble - modificări 2012       [Dezbateri pe Forum]

Iată o listă cu principalele noutăţi ale regulamentelor aprobate la Adunarea Generală a F. R. Scrabble din octombrie 2011 şi care au intrat în vigoare la 01.01.2012. Toate regulamentele sunt organizate pe articole numerotate. Mai jos aveţi o selecţie (cu o numerotare ad-hoc) a noutăţilor.

Septimiu Crivei.
Regulament CNIS       [Dezbateri]
... 1. Competiţia constă din 4 etape şi un turneu final. Fiecare dintre acestea se desfăşoară pe durata a 3 zile [Sondaj de opinie]. La fiecare etapă şi la turneul final se va disputa câte un turneu de libere cu 8 tururi, programat în prima zi.
2. Pentru clasamentul final se iau în considerare cele mai bune 3 rezultate (punctaje de clasament) ale fiecărui jucător la fiecare tip de probă (Libere, Duplicat Clasic, Duplicat Completiv, Duplicat Eliptic, Anticipaţie, Compunere) dintre primele 4 etape şi rezultatul de la turneul final.
3. Proba de compunere se va trage la sorţi la fiecare etapă şi la turneul final, dintre toate cele 4 tipuri clasice de compunere ("Integral... parţial", "Integral pe şir", "Hexascrabble" şi "Serie de maxime").
4. La toate probele de la cele 4 etape şi de la turneul final se aplică scara de punctaj S = N + V, unde N este numărul participanţilor şi V este diferenţa dintre valoarea partidei conform ratingului şi valoarea medie de 150. Dacă numărul participanţilor N este mai mare decât scara de punctaj S, atunci toţi jucătorii clasaţi inferior locului S vor primi jumătate din punctajul aferent locului S (rotunjit în favoarea jucătorului). La Tineret valoarea medie se consideră 140.
5. Toti jucătorii care se încadrează în vârsta maximă a unei categorii de tineret sunt consideraţi ca făcând parte (şi) din acea categorie. De exemplu, un cadet va apărea şi în clasamentul de la juniori şi în cel de la cadeţi, putând cumula medalii (dar, în principiu, nu şi puncte de clasificare sportivă).

Regulament CNSI       [Dezbateri]
1. CNSI-Seniori cuprinde 5 etape, constând din toate probele disputate în cadrul etapelor CNIS-Seniori, inclusiv la turneul final. La fiecare probă se consideră cele mai bune 3 punctaje de clasament ale sportivilor fiecărui club (notă: dacă un club are mai puţin de 3 sportivi prezenţi, vor puncta doar aceştia), conform scării de punctaj de la CNIS-Seniori, iar apoi se alcătuieşte un clasament pe cluburi şi se aplică scara de punctaj corespunzătoare numărului de cluburi participante la proba respectivă. Clasamentul etapei se obţine prin cumularea punctelor de clasament de la toate probele etapei, iar clasamentul final se obţine prin cumularea punctelor de clasament de la cele 4 etape şi de la turneul final.
2. CNSI-Tineret cuprinde 4 etape, constând din toate probele disputate în cadrul etapelor CNIS-Tineret, inclusiv la turneul final. La fiecare probă se consideră cele mai bune 2 punctaje de clasament ale sportivilor fiecărui club (notă: dacă un club are mai puţin de 2 sportivi prezenţi, vor puncta doar aceştia), conform scării de punctaj de la CNIS-Tineret, iar apoi se alcătuieşte un clasament pe cluburi şi se aplică scara de punctaj corespunzătoare numărului de cluburi participante la proba respectivă. Clasamentul etapei se obţine prin cumularea punctelor de clasament de la toate probele etapei, iar clasamentul final se obţine prin cumularea punctelor de clasament de la cele 3 etape şi de la turneul final.

Regulament CR (Cupa României)       [Dezbateri]
1. Se desfăşoară in 2012 în week-end, pentru a încuraja participarea mai multor cluburi.
2. La fiecare probă se consideră cele mai bune 3 punctaje de clasament ale sportivilor fiecărui club (notă: dacă un club are mai puţin de 3 sportivi prezenţi, vor puncta doar aceştia). 3. Din motive de încadrare în timp, s-a renunţat la partida de Duplicat Top.

Regulament CNSP       [Dezbateri]
1. La categoria Prichindei nu se joacă turneu de libere.

Regulament CNSA       [Dezbateri]
1. De la 01.01.2012 se joacă după dicţionarul CSW 12.

Regulament CNSF       [Dezbateri]
- Nu sunt modificări de esenţă.

Regulament transferuri       [Dezbateri]
- S-a eliminat plata procentului de 10% către F. R. Scrabble pentru transferul sportivilor de la categoriile de Tineret.

Campionatul Naţional de Scrabble Anglofon - CNSA 2012, etapa 1

Etapa 1 a CNSA 2012 - sala de concursÎn perioada 4-5 februarie, în plin viscol al celei mai grele ierni din ultima jumătate de veac, cei mai cutezători dintre scrabbliştii români anglofoni s-au deplasat de la Cluj Napoca sau Iaşi în capitală pentru a participa, împreună cu bucureştenii, la prima etapă a Campionatului naţional de scrabble în limba engleză (CNSA 2012).

Înfruntarea, extrem de dificilă, s-a desfăşurat pe parcursul a 12 runde de partide libere. Dovadă a creşterii nivelului de pregătire a sportivilor români (care vor avea de înfruntat elita europeană anglofonă la primul turneu Romanian Open organizat de FRSc la Bucureşti, în octombrie), numărul şi dificultatea scrabblurilor depuse au fost destul de ridicate. Spre exemplu, vedeţi fotografiile partidelor din albumul de mai jos. Record: Dan L. Sandu, cu 6 scrabbluri intr-o partidă (ROOTAGE, HAILING, SULFITE, WONDERER, ENVIRON, EXCITER).

Podium:   1. Mihai PANTIŞ, 2. Ovidiu TĂMAŞ, 3. Dan-Laurenţiu SANDU

1 FEBRUARIE – treizeci de ani de scrabble în limba română!

Istoria jocului Scrabble în România începe în februarie 1982.

Inginerii Şerban Teodoru şi Ioan Comănescu adaptează jocul de scrabble la limba română, făcând studii pe diferite texte pentru stabilirea frecvenţei literelor în vocabularul românesc. Ei publică, în prestigioasa revistă Ştiintă şi Tehnică, ...



Simultanul Mondial de Scrabble Francofon

Tinerii sportivi de la Clubul Copiilor nr. 1, participanti la Simultanul Mondial de Scrabble FrancofonSîmbătă, 14 ianuarie 2012, la Hotelul Sport din complexul sportiv naţional Lia Manoliu a avut loc înfruntarea dintre participanţii români la ediţia 2012 a Simultanului mondial de scrabble în limba franceză, simultan organizat de Federaţia Internaţională de Scrabble Francofon (FISF). La această competiţie au participat 5 seniori şi, în premieră, 5 elevi în vîrstă de 13-14 ani, de la cercul de scrabble al Clubului Copiilor nr. 1 Bucureşti.

Podium copii:   1. Victor GHEŢE, 2. Sony SWARAY, 3. Mara CHIRAŞCU


Competiţiile amicale de tip Simultan mondial se desfăşoară în limba franceză începînd din 1989, iar actualmente de află la ediţia a 23-a. Numărul de participanţi s-a dublat între timp (de la 3300 de jucători la prima ediţie, s-a ajuns anul trecut la 6527!). Printre câştigătorii Simultanului se regăsesc mai toţi marii campioni mondiali ai jocului de scrabble în limba franceză.

Formula acestui concurs, extrem de popular printre francofoni, este simplă: două partide de duplicat, extrase de o comisie, se trimit din timp la toate cluburile sau federaţiile de scrabble care anunţă că vor să organizeze un centru de desfăşurare a Simultanului. Iniţial, partidele erau trimise prin poştă, în plicuri sigilate. Începînd de anul trecut, ele se trimit prin email, strict confidenţial, persoanei desemnate de fiecare centru ca fiind arbitrul local al competiţiei. După desfăşurarea celor două partide, fiecare arbitru trimite rezultatele la FISF, unde se întocmeşte (şi se publică apoi pe situl FISF) clasamentul final.

 

SCRABBLE® este marcă înregistrată.
www.mattelscrabble.com