Federaţia
Română de
Scrabble

Din galeria celor plecaţi, dar nu uitaţi

 Marilena Panait

Ne-a părăsit, după o lungă și grea suferință, o mare doamnă a jocului de scrabble: prof. Marilena Panait.

A făcut parte din prima generație de scrabbliști români care au participat la celebra partida republicană de duplicat din 1 iulie 1984. În toamna aceluiași an, Marilena a înființat primul cerc școlar de scrabble din România, la liceul de chimie din Piatra Neamț - unde a organizat și primul turneu național de două zile, dotat cu trofeul IZOTOP.

De atunci, turneul de la Piatra Neamț a devenit o tradiție a fiecărei toamne scrabbliste românești.

Jucătoare pasionată și talentată, cu rezultate de excepție mai ales la probleme și la marea ei dragoste - Anticipația -, prof. Marilena Panait a avut vocația pionieratului.
La București, a înființat cercul de tineret Roumado, unde a transmis pasiunea ei pentru scrabble și pentru limba franceză celor mai tineri jucători - elevi și profesori.
A participat în mai multe rânduri la Campionatele Mondiale de Scrabble Francofon. În ultimii ani, datorită deteriorării stării de sănătate, a trebuit să renunțe la turneele de sală, dar a continuat să joace scrabble și să-l popularizeze și de acasă, ori de câte ori a avut ocazia.

Va rămâne în memoria noastră ca o reprezentantă de cinste a generației de aur a scrabble-ului românesc.

Odihnească-se în pace!

Federaţia Română de Scrabble transmite respectuoase condoleanţe familiei şi prietenilor îndureraţi.


Mărturii

De la Ștefan Pall:

Viața înseamnă nu doar vești bune, mai sunt și unele triste, tare triste. Ne-a părăsit încă una dintre extraordinarele Mari Doamne ale SCRABBLE-lui românesc, pentru ale cărei performanțe am nutrit întotdeauna un mare respect și admirație: Marilena PANAIT. Condoleanțe familiei, Dumnezeu să o odihnească în pace! Uneori, câte cuvinte ar avea acest joc minunat care ne ține laolaltă de aproape patru decenii, sunt totuși prea sărace spre a ne exprima în întregime simțămintele...

De la Ninel Aldea, pe situl "Cafeneaua Mosgerila"

De la Claudia Mihai:

Am cunoscut-o pe Marilena în 1984, cu ocazia primei partide de scrabble duplicat cu participare națională, organizată la București. I-am admirat inteligența sclipitoare și pasiunea pentru jocurile de cuvinte (cei mai mulți dintre noi veneam de la rebus...). Am participat, desigur, și la turneul de la Piatra Neamț - si la toate cele organizate apoi de Marilena. Am colaborat la Roumado și am avut apoi și alte proiecte comune, dintre care unele nu s-au mai realizat, altele da.
Prietenia cu Marilena se desfășura întotdeauna "cu năbădăi", nu era nimic lin, armonios și plicticos... :). Spiritul ei critic era bine-cunoscut (și temut) în mica noastră comunitate scrabblistă, care începuse să crească de la câteva zeci, la câteva sute de entuziaști. Profesoară prin vocație, era neiertătoare cu slăbiciunile oricui în organizare și în joc, iar vocea ei conta întotdeauna în efortul comun de perfecționare a mișcării scrabbliste. Mi-o voi aminti întotdeauna cu mult respect, cu multă admirație și afecțiune. Drum lin în veșnicie, Marilena!